نگاهی به نقش و جایگاه دانشگاه برای تحقق جهش تولید
مکلف کردن دانشجو برای انجام پروپوزال به سمت نیاز های جامعه از سوی اساتید،استفاده از ظرفیت نخبگان بیرون از بدنه دولت و نیاز سنجی تولیدات از نکات مطرح شده به منظور تحقق جهش تولید در دانشگاه ها است.

مکلف کردن دانشجو برای انجام پروپوزال به سمت نیاز های جامعه از سوی اساتید،استفاده از ظرفیت نخبگان بیرون از بدنه دولت و نیاز سنجی تولیدات از نکات مطرح شده به منظور تحقق جهش تولید در دانشگاه ها است.
به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، مقام معظم رهبری در پیامی به مناسبت آغاز سال جدید، سال ۹۹ را سال «جهش تولید» نامگذاری کردند.
رهبر معظم انقلاب با تاکید بر نیاز قطعی کشور به تولید، خطاب به دستاندرکاران تاکید کردند: «جوری عمل کنید که با جهش تولید، تغییری محسوس در زندگی مردم به وجود آید.» رهبر معظم انقلاب، سوم فروردین نیز در سخنانی تلویزیونی که بهصورت زنده پخش شد، در تبیین دستور کار سال جدید گفتند: «جهش تولید یکی از ابزارهای قویشدن است.»
از کلمه جهش و مفهوم آن میتوان برداشت کرد که تمام توانهای بالقوه و بالفعل بر یک موضوع متمرکز میشوند تا حداکثر استفاده برای رسیدن به جایگاهی برتر حاصل شود.
در موضوع جهش تولید هم در کنار عوامل گفته شده و بلکه قبل از همه آنها، باید تمرکز و هم افزایی در برنامهریزی و اجرای برنامهها را مد نظر قرار داد؛ کشور باید توان علمی و فناوری، صنعتی و اقتصادی خود را به صورت کاملا مطالعه شده و هدفمند به کار ببندد تا بتواند جهش در تولید را محقق کند.
جهش تولید نیازمند دانش روز، نیروی انسانی کارآمد، برنامهریزی منسجم، مدیریت جامع، رفع مشکلات و موانع کسب و کار و بسیاری موارد مشابه است و بازیگران و ذینفعان هر یک باید از این عرصهها به همکاری گرفته شده تا در یک برنامه هدفمند و دقیق بتوانند شرایط رشد و بهبود در زمینههای مختلف تولید فراهم کنند.
جامعه دانشگاهی کشور میتواند با تکیه بر نیروی انسانی متخصص، سختافزارها و آزمایشگاههای تحقیقاتی حضور جدی و موثری در این مسیر داشته باشند؛ در سال های اخیر دانشگاههای کشور اقدامات و برنامههای متنوعی برای توسعه تعامل و همکاری با جامعه و صنعت به اجرا گذاشتند و اکنون زمان آن رسیده که این برنامهها در یک برنامه کلان ملی ادغام و به تحقق شعار سال یعنی جهش تولید منجر شوند.
خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس برای بررسی نقش و جایگاه دانشگاه در جهش تولید به گفت وگو با برخی از صاحب نظران پرداخته است که در ادامه این گزارش بخشی از آن را می خوانید:
*مواد اولیه جهش تولید در دانشگاه ها استاد و دانشجو هستند/ تولید برتر متکی بر دانش
سید حسن صدوق رئیس سابق دانشگاه شهید بهشتی می گوید: انتقاد موجود در مورد اینکه مقالات دانشگاهها کمیتگرا شده وارد است، در پذیرش دانشجو و توسعه مؤسسات آموزش عالی که حدود ۲۵۰۰ تا ۲۷۰۰ مؤسسه هستند کمیتگرایی دیده می شود.
وی با بیان اینکه کمیت گرایی در همه زمینهها از جمله مقاله ها و پایان نامه ها آسیب وارد کرده است، یادآور شد:از یک طرف میگوییم تولید علم داریم و جهش تولید علمی ما خوب و در حد جهانی است اما وقتی که اینها میخواهد در تولید علمی، صنعتی و سه بخش توسعه، صنعت، کشاورزی و خدمات چکیده شود میبینیم چنین اتفاقی نیفتاده است.
صدوق خاطر نشان کرد: عدم باور مسؤولان امر به مسئله علم در کشور را قبول دارم.
این گونه وضعیتی وجود دارد.
اگر قرار باشد این مسأله عینیت پیدا کند باید در تولید ما خودش را نشان دهد.
زمانی در دانشگاه میگفتیم ژاپن ۸ درصد تولید علمی جهان را دارد و ۸ درصد تولید صنعتی در بخش توسعه اقتصادی برای ژاپن است.
اگر چنین چیزی را ما نداریم رابطه علت و معلولی با هم دارد.
اگر این درصد درست است این مقالات به دیگران خدمت میکند آیا این مقالات در خدمت دیگران قرار میگیرد.
*دانشگاه زیر بنای تولید است
وی تاکید کرد: دانشگاه زیربنای تولید است.
آن چیزی که امروز ما در دنیا به آن میگوییم تولید برتر متکی بر دانش است.
*تولیدات بسیاری از کشورها بر اساس تولید دانش بنیان است
رئیس سابق دانشگاه شهید بهشتی تصریح کرد: بعضی از کشورها در تولید دست برتر را دارند چرا که تولیدات آنها مبنای علمی دارد و پیش قراول هستند.
یعنی حرکتهای توسعهای انجام میدهند و درواقع تولیدات آنها بر اساس تولید دانش بنیان است.
میتوان امیدوار بود اما باید تولید را در نسبیت ببینیم، نباید خودمان را فریب دهیم.
*گذراندن دوره های دکتری و ارشد سایه سنگینی بر دانشگاه های ما انداخته است
صدوق در پاسخ به این سوال که دانشگاهها و دانشجویان چه کارهایی در جهت جهش تولید انجام دادند؟
اظهار داشت: مشکل ما بنیادیتر است.
اشتیاق به گذراندن دورههای دکتری و کارشناسی ارشد سایه سنگینی بر دانشگاهها انداخته است و همچنین یک سری مسائل محتوایی نیز در دانشگاه داریم که متأسفانه اساتید هم به نوعی از آن استقبال میکنند، چون برای آنها بازدههای مالی دارد.
اساتید برای راهنمایی پایان نامه های دکتری و ارشد به ازای هر واحد پول میگیرند، به همین دلیل اساتید سعی می کنند تعداد دانشجوی ارشد و دکتری که سهمیه یک هیات علمی در گروه آموزشی است را داشته باشند و همیشه یک رقابت در دانشگاهها برای این موضوع وجود دارد.
این مسائل ذهن استاد را از کیفی کردن پایاننامه ها دور می کند.
وی افزود:برای جهش تولید اساتید باید از ابتدا دانشجو را مکلف کنند پروپوزال را به سمت نیازهای جامعه و خدمات و کشاورزی ببرد، اگر تز دکتری و پایاننامه ارشد نیازمحور تعریف شود بسیاری از مساله ها و از جمله جهش تولید نیز حل خواهد شد.
*مواد اولیه جهش تولید دانشگاه، استاد و دانشجو است
صدوق با تاکید بر اینکه مواد اولیه جهش تولید دانشگاه، استاد و دانشجو و آزمایشگاه است،خاطر نشان کرد: اما این اتفاق نمیافتد.
تعداد دانشجویان دکتری بسیار بالاست.
ما مقداری دچار خودشیفتگی و ذوق زدگی بی مبنا شدیم.
مسؤولیت وزارت علوم و شورای عالی انقلاب فرهنگی به جدیت در این موضوع باید این باشد که تعداد دانشجو ها در مقاطع مختلف محدود شود و رسالهها و پایاننامههای ارشد و تزهای دکتری نیازمحور و در چارچوب صنعت و بخشهای دیگر اقتصادی تعریف شود و یک پایه کار همان بخشها باشند.
وی تاکید کرد:دانشگاهها که باید محل جهش تولید باشند استاد یا دانشجوی رسالهای را انتخاب میکنند که بر اساس آن مقاله استخراج شود.
چرا که استخراج مقاله باعث ارتقاء استاد میشود.
ارتقاء از استادیار به دانشیار و دانشیار به استاد.
باید عکس این صحبت وجود داشته باشد.
کار علمی آن است که ما به طور طبیعی پژوهش را در چارچوب نیازها انجام دهیم.
اگر مقالهای استخراج و در مجلات پژوهشی خارجی و پایگاههای استنادی علمی اینها را چاپ و قبول کردند بسیار عالی است، اما اگر پذیرفته نشد این نباید هدف غایی باشد.
مهم این بوده است که با این پژوهش مسألهای از کشور را حل کردیم و در بخش صنعت، پزشکی و...
کافی است.
صدوق یادآور شد:اگر پژوهشی در ترازی باشد که دنیا هم بپذیرد که مقاله آن در یکی از گریدهای بسیار عالی چاپ شود بسیار خوب است.
اگر این کار انجام نشد در مجلات علمی کشور آن مقاله را منتشر میکنیم.
ما در علوم انسانی و علوم پایه وارونه عمل میکنیم، اول پسند مقالات خارجی را در نظر میگیریم.
*نیاز دانشگاه به برنامه مدون در جهت جهش تولید/علم و دانش عوامل جهش تولید هستند
یعقوب فتح الهی معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تربیت مدرس نیز در این رابطه در یک گفت وگوی تفصیلی گفت:
*بنا شدن اقتصاد بر روی تولید باعث پایداری، پویایی و زاینده گی اقتصاد می شود
فارس: تعریف شما از تولید چیست؟
فتح الهی: تولید ستون نظام اقتصادی پایا و پویا است.
اگر اقتصاد روی تولید بنا شود این اقتصاد پایدار،پویا و زاینده میشود و نتیجه آن مقاوم شدن و قوی شدن اقتصاد است که در راستای قوی شدن ما نیز قرار میگیرد.
منظور از تولید تبدیل منابع و امکانات به کالا و خدمات است.
پس بنابراین فعالیتهایی در طی یک فرایندهایی در جامعه انجام میشود تا منابع و امکانات به کالا و خدمات تبدیل شود.
هر جامعهای ۴ نوع تولید دارد، یک تولید ادبی یا ادبیات دارد مانند شعر و داستان، یک تولید اثر هنری دارد آثار هنری که انواع مختلف آن از صنایع هنری گرفته تا هنرهای تجسمی، هنرهای نمایشی بخشی از تولید هستند.
در یک جامعه دو نوع تولید وجود دارد تولید علم و تولید صنعتی.
چهار نوع تولید متعامل، در کنار هم و با رشد موزون میتواند باعث پیشرفت یک جامعه شود.
پیشرفت حقیقی با تولید ادبیات، تولید هنری و تولید صنعتی و علم در کنار هم به وجود می آید.البته صنعتی به معنای عمومی است فقط صنایع ماشین سازی نیست بلکه نساجی،کشاورزی و دارویی و...
را تولید صنعتی در نظر می گیرند.
بنابراین به معنای کلی وقتی کلمه تولید را در نظر میگیریم تولید باید مد نظرمان باشد.
*برای جهش تولید نیاز به طراحی برنامه مدون داریم تا به ایجاد یک تمدن نوین بینجامد
فارس:هدف از جهش تولید چیست؟
هدف کلی از جهش تولید هم در صحبتهای مقام معظم رهبری کاملاً روشن و واضح است به نحوی که هدف کلی بهبود یا تغییر محسوس در اشکال کار،مشاغل و زندگی مردم است.
بنابراین ما باید برای جهش تولید یک برنامه مدون داشته باشیم که در داخل آن راهبردها، سیاستها و اقدامات روشن شود و اگر این ۴ نوع تولید را به خوبی در کنار هم در قالب یک برنامه مدون ببینیم میتوانیم پایه و اساسی برای پیشرفت و نهایتاً برای ایجاد یک تمدن نوین داشته باشیم.
بحث اصلی ما جهش تولید است.
معنای جهش در تولید برمیگردد به خیز در تولید که مواجه می شود با خیز کمی،کیفی و خیز تنوع در خدمات و کالا.
خیز کمی یعنی اینکه تولید از نظر کمی افزایش پیدا کند، خیز کیفی یعنی از نظر کیفیت تولید چه در کالا و خدمات کیفیت بالا برود.
خیز تنوعی به این برمیگردد که ما باید کالاهای متنوع و مجهز به امکانات و تکنولوژیهای پیشرفته و روز را به وجود بیاوریم.
یعنی امروز بخشهای مختلف صنعتی ما باید نسبت به دیروز پیشرفتهتر و جلوتر باشد و فردا هم نسبت به امروز باید برنامه داشته باشیم که چه کالاهایی را با چه مشخصاتی را باید تولید و ارائه کنیم.
یعنی اگر امروز ما یک بطری در ایران تولید میکنیم که دارای پنج ویژگی ،توان و پنج امکان کاربرد است باید کالای دیگری را ارائه کنیم که به توان آن کالای تولید شده در قبل اضافه شود.باید ما این کالا را به جهت امکانات، تکنیک و پیشبرد زندگی مردم گسترش و توسعه دهیم به نحوی که مردم تمام کارهایشان آسان انجام شود و زمان و عمرشان سیلینگ شود که این سیلینگ باعث کیفیت زندگی مردم میشود و بهتر میتوانند از زندگی خود استفاده کنند و برای آنها فراغت به وجود میآورد و وقتی که فراغت به وجود بیاید مردم به نیازهای روحی و معنویشان بیشتر توجه میکنند.
بهبود کالا از نظر تنوع و کیفیت پیامدهایی دارد که میتواند باعث پیشرفت اجتماعی در ابعاد و شئون مختلف شود.
بنابراین جهش را باید در سه بُعد تعریف کنیم و در هر سه بُعد باید برای آن برنامه داشته باشیم.
نگاه جهش تولید دریچهای برای تحول اقتصادی است یعنی دریچهای است که میتوانیم از این دریچه به حوزه تحول اقتصادی وارد شویم و اقتصاد خودمان را متحول کنیم و حرکت دهیم.
برای انجام این کار باید به عوامل تولید نگاه جدید داشته باشیم.
*علم و دانش عوامل تولید هستند
فارس:آیا علم از عوامل تولید محسوب می شود؟
چه نکاتی را باید برای جهش تولید در نظر بگیریم؟
عوامل تولید در یک زمانی یک قطعه زمین، نیروی کار و سرمایه مادی بود که اینها عوامل تولید برای ما بودند امروز عوامل تولید فقط سرمایه مالی یا قطعهای زمین و نیروی کار که به عنوان کارگر محسوب میشود نیست.
بلکه عوامل تولید گسترده تر شده به نحوی که علم خودش یکی از عوامل تولید است.
دانش یکی از عوامل تولید است.
بنابراین علاوه بر آن سه بُعد دانش به آن اضافه میشود به همین دلیل اقتصادی که مطرح می شود اقتصاد دانش بنیان است.
چون دانش می شود یکی از عوامل تولید.
دانشگاه به عنوان جایی که چشمه دانش است در همچنین اقتصادی باید نقش اساسی ایفا کند.
در دانشگاه سرمایهگذارانمان سرمایه مادی خود را میآورند بر روی قطعه زمین با یک تعداد نیروی انسانی که ما آنها را کارگر محسوب میکنیم میخواهند کاری را انجام دهند.
در اقتصاد مدرن دانش به عنوان عامل تولید است.
منظور از دانش کارکرد دانشگاهی و منظور از دانشگاه یعنی سرمایه دانشی، سرمایه فناوری و سرمایه کارآفرینی و سرمایه انسانی فرهیخته و سرمایه اجتماعی انجام یک کار خوب و در واقع پیشرفته میباشد که همه این سرمایهها تبدیل به عاملی برای تولید میشود.
ما باید نگاهمان را به تولید تغییر دهیم عوامل تولید فقط آن سه جز نیست بلکه دانش به عنوان عامل تولید محسوب میشود و منظور از دانش کار دانشگاهی است و منظور از کار دانشگاهی این است که دانشگاه سرمایه انسانی دانشبنیان،سرمایه متخصص، فناوری، دانشی و کارآفرینی و سرمایه اجتماعی لازم برای انجام یک کار تولیدی موفق و پیشرفته به نحوی که کالاهای مدام در حال تغییر و متنوع و توسعه یافته را بتواند به کشور و جامعه ارائه کند.
علاوه بر این ما باید به زیرساختهای تولید نیز نگاه جدیدی داشته باشیم.
امروز شما نگاه کنید یک دانشجوی دوره دکترای رشته داروسازی دارویی را اختراع و ابداع میکند و بعد این دارو را از مقیاس دانشگاهی خارج میکند و میخواهد این دارو را به.
مقیاس صنعتی وارد کند و بعد کالا کند و به عنوان یک دارو در جامعه استفاده شود یا یک محصول بهداشتی یا به عنوان یک محصول آرایشی میخواهد وارد بازار شود؛ قرار نیست هر فردی که به یک ابداع اینچنینی رسید زیرساختهای تولید و خط تولید، ماشینآلات و کارخانه را بسازد چون این کار به سرمایه عظیمی نیاز دارد بلکه ما باید در کشور تعدادی سرمایهگذار داشته باشیم که اینها خط تولید آماده برای اینگونه ایدهها داشته باشند و برای یک تعداد مشخص از این محصول مثلاً 10 هزار یا 100 هزار تا با توجه به نیاز ،خط تولید را به فرد مبتکر اجاره دهند تا او بتواند کار خود را انجام دهد و بعد به عنوان یک محصول به بازار عرضه کند و از نتیجه ابداع خود آن فرد نیز سود ببرد.
بنابراین ما باید زیرساختهای تولیدی را انعطافپذیر و مجهز و آماده کنیم تا آدمهای مبتکر بتوانند آن کالا یا احیاناً خدماتی که تولید کرده و ابتکار کردهاند با این زیرساخت تولید کنند و به جامعه ارائه دهند که این یکی از لوازم است که باید در کشور اتفاق بیفتد.
ما باید به طرف ایجاد خط تولید انعطاف پذیری برویم که در خدمت همه قرار بگیرد.
*برای جهش تولید باید نیاز سنجی کنیم
فارس:آیا باید برای جهش تولید اولویت گذاری داشته باشیم؟
اتفاق دیگری که باید برای جهش تولید رخ دهد این است که ما باید برای جهش تولید اولویتگذاری کنیم.
یعنی ما باید چه چیزی را تولید کنیم و چه چیزی را نباید تولید کنیم و به چه میزان تولید کنیم.
یعنی یک نیازسنجی کامل.
نیازسنجی برمیگردد به نیازهای روزمره و برمیگردد به اینکه نیازسنجی برای نیازهای حالت خاص و فوقالعاده؛ مثلاً ضدعفونیکننده در زمان شیوع ویروس کرونا یک نیاز فوقالعاده است که ما باید در داخل اقتصادمان پیشبینی لازم را داشته باشیم، خط تولید رزرو در طراحی صنعتی خود داشته باشیم که این نیاز عادی ما با چند خط تأمین میشود و اگر احیاناً به نیاز فوقالعاده رسیدیم کدام خط ها را فعال کنیم و اگر به درجه نیاز رسیدیم کدام خط ها را فعال کنیم.
چقدر باید ذخیره داشته باشیم در حالت عادی و فوقالعاده که اینها مواردی است که باید در جهش تولید لحاظ شود.
باید به نظام انبارداری نیز نگاه کنیم.
ما اگر کالایی را برای نیاز روزمره تولید میکنیم چقدر باید انبار داشته باشیم برای نیاز روزمره به چه میزان انبار نیاز داریم.
علاوه بر توجه به اینها باید به نیاز بازار منطقه توجه کنیم به خاطر اینکه ما قرار است به بازار بینالمللی وارد شویم و فقط برای خودمان این تولیدات را نمی خواهیم بنابراین تولید کالای که بتواند وارد بازار بینالمللی شود و در بازار بینالمللی بتواند با کالاهای مشابه خود رقابت کند هم رقابتپذیری در داخل اقتصاد خودمان را باید نهادینه کنیم که باعث پیشرفت میشود و هم رقابتپذیری در سطح جهانی را در نظر بگیریم.
بنابراین بازار منطقه میتواند برای ما به عنوان بازاریابی یا بازارسازی محسوب شود بنابراین کالای ما باید بازارپسند شود در رقابت با کالاهایی که از سایر کشورهای دیگر وارد میشود.
تمام این موارد را باید در دستور کار خود قرار دهیم.
الگوی بازاریابی، الگوی بازارسازی به لحاظ علمی و الگوی بازار پسندی به لحاظ علمی همه اینها کارهای علمی و دانشگاهی است که با سرمایهها میتوانیم کارمان را پیش ببریم.
نکته بعدی که در اولویت گذاری تولید باید به آن توجه کنیم این است که منابع و مزایای ایران برای تولید چه کالاهایی مناسب است.مثلا ما معادن سنگ و فلزات داریم.
بنابراین ما باید در تولید به مزایای خود توجه کنیم و ببینیم آیا ماده اولیه را میتوانیم تهیه کنیم یا باید آن را خریداری کنیم چون ماده اولیه در تولید بسیار بسیار مهم است.
ما باید برای اولویتبندی فراتر از نیاز جاری آیندهپژوهشی و عاقبتاندیشی کنیم و نه تنها عاقبتاندیشی ما برای نیازهای فوقالعاده باشد بلکه باید برای ایجاد یک تمدن نوین هم نیازسنجی کنیم.که ما چگونه میتوانیم یک کالایی را به بازار منطقه و جهانی عرضه کنیم که نشانی از تمدن ما باشد.
بنابراین باید به این مسئله هم توجه اساسی کنیم.
علاوه بر این برای ثبات و پایداری و حفظ محیط زیست و پایداری محیط زیست به توان ذخایر زمینی خودمان توجه کنیم که محیط زیست نیز حفظ شود.
در امور پشتیبانی مالی و لجستیکی باید اصلاحاتی انجام دهیم در راهبردهای سیاستی و حاکمیتی و بخشهای تولید باید توجه اساسی کنیم اگر نیاز به اصلاحات دارند را اصلاح کنیم در مؤسسات و بنگاههای مالی و مقررات جاری حاکم بر آنها باید توجه اساسی کنیم و اصلاحاتی در آنها انجام دهیم.
در بحثهای بانکی، گمرکی که برای جهش تولید به آنها نیاز داریم در مؤسسات نظارتی در سازمانهای حاکم بر کنترل بر کیفیت، وضع و اعمال استاندارد باید به این مسائل توجه اساسی داشته باشیم.
در عین حال که کار خودشان را در جهت جهش کیفی، کمی و تنوعی برای جامعه ما انجام میدهند مانع بروکراتیک هم برای جهش تولید ایجاد نکنند.
نظام سرمایهگذاری پایدار را باید مورد توجه قرار دهیم که بتوانیم منابع مالی لازم را از منابع مردمی به دست بیاوریم.
یعنی باید کاری بکنیم که سرمایهداران ما چه در داخل و چه در خارج راغب به وارد شدن به عرصه تولید ایران شوند.
سرمایههای خود را برای جهش تولید و سرمایهگذاری پایدار استفاده کنند.
در نظام تولید کالا و ارائه خدمت باید اصلاحاتی انجام شود که چطور یک کالا به دست مردم برسد که کار دلالی و احتکار را حل کنیم.
در بحث استقلال جریان تولید و سلیقههای سیاسی نیز باید توجهاتی داشته باشیم.
امروز سلیقههای سیاسی در بخش تولید ما احیاناً مداخلاتی ایجاد نکنند که باعث کندی جریان تولید شود.
باید همه سلیقههای سیاسی مستقل از نگاه سیاسی شان باید این امر بسیار بسیار حیاتی را حمایت کنند و کمک کنند که اگر تولیدکنندهای نگاه سیاسی خاصی دارد به خاطر آن نگاه سیاسی خاص دچار مشکلات خاصی در بخش تولید نشود و بتواند خدمت خود را به جامعه ارائه دهد.
نکته بعدی در روابط بینالملل برای اینکه بتوانیم کالاهای خود را به بازار منطقه و جهان صادر کنیم باید به نحوی گشایش هایی از طرف وزارتخارجه انجام شود و بتواند روابط بینالملل را مصادره کند در توسعه تولید و ظرفیتسازی ملی پایدار تا مصرفگرایی و مصرفزدگی.
یعنی روابط بینالملل ما را به منظور ورود کالاهای خاص خارجی که باعث تشدید مصرفزدگی میشود، نکند؛ بلکه باید روابط بینالملل را مصادره کند به نفع گسترش تولید ملی و ورود به کالاهای ایرانی به بازار جهانی.
فرهنگ عمومی جامعه را در بحث استفاده از کالاهای تولید ایرانی و کالاهای باکیفیت ایرانی بهبود دهیم که این خود به یک برنامه نیاز دارد.
سرمایه اجتماعی تولید که طرف با تعهد و ایمان به کار بپردازد و کار خوب و با کیفیت و با دوام و خوش سلیقهای به جامعه ارائه کند و کار را سرهم نکند که باید در سرمایه اجتماعی هم به آن توجه کنیم.
و برای اینکه دانشگاه نقش خود را در تأمین و سرمایههای پنجگانه که به آنها اشاره کردیم را انجام دهد باید یک مدل عملیاتی برای آن طراحی کند که بتوانیم وارد این عرصه شویم.
*ورود اقتصاددانان به میدان جهش تولید را محقق می کند/استفاده از ظرفیت نخبگان و دانشمندان بیرون از بدنه دولت به منظور جهش تولید
سید ناصر موسوی لارگانی نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز در گفت وگویی پیرامون این مطلب اظهار داشت:
*ورود اقتصاددانان به میدان و استفاده از نظراتشان جهش تولید را محقق می کند
فارس:هدف از جهش تولید چیست؟
لارگانی: با توجه به شیوع ویروس کرونا در کشور و تحت شعاع قرار دادن مسائل و سیاستهایی که بعضا دولتمردان به کار میبرند تا حدودی محقق شدن جهش تولید جای تردید دارد.
بحرانی در کشور ما تحت عنوان کرونا ایجاد شده بنابراین باید سیاستهای اقتصادی را نسبت به سه ماه پیش که این ویروس را در کشور نداشتیم، تغییر دهیم.
یعنی اگر بخواهیم همان سیاستها را اجرا کنیم و همان رفتارها را داشته باشیم قطعا ما با توجه به تحت شعاع قرار دادن مسائل اقتصادی موفق نخواهیم بود.
الان بیش از یک ماه است که بعضی از مراکز تولیدی ما تعطیل بودهاند.
وقتی مراکز تولیدی و بنگاههای ما تعطیل هستند ما اگر بیاییم و به این مراکز فشار وارد کنیم قطعا موفقیتی در پیش نخواهیم داشت.
اگر ما به مراکز تولیدی اجازه فعالیت دادهایم باید زمینه را نیز برای آنها فراهم کنیم.
روز گذشته مسئول یک کارگاه با بنده صحبتی داشتند و یادآور شدند که با توجه به اینکه دولت اجازه داده ما فعالیتمان را با رعایت پروتکلها و شرایط لازم چون حفظ کنترل هر روز تب کارگران ، رعایت فاصله مکانی حداقل یک متر و استفاده از دستکش و ماسک آغاز کنیم.
این در حالی است که این مدیر کارگاه میگوید حدودا هزار کارگر دارد که برای ادامه کار درخواست وام داده است و تاکنون دریافت نکرده است.و همچنین گفت که دو هزار ماسک به وی دادهاند که قطعا این دو هزار ماسک جوابگوی نیاز این کارخانه با عظمت نخواهد بود.
این میزان ماسک جوابگوی دو روز این کارگران میتواند باشد و درخواست دستکش وی رد شده است .وقتی این امکانات اولیه را نتوانند تهیه کنند چگونه میتوانیم جهش تولید داشته باشیم.
*ارائه سوبسیدها و فراهم کردن زمینه برای صادرات کالاهای تولیدی منجر به محقق شدن جهش تولید می شود
فارس:چه کارهایی می توان برای محقق شدن جهش تولید انجام داد؟
لارگانی:اعلام کرده بودند که در فروردین ماه ارزش افزوده ها پرداخت نشود و به اردیبهشت ماه موکول شود اما الان در اواخر فروردین اعلام کردهاند باید ارزش افزوده را پرداخت کنند.اینها باعث میشود که تولید کننده ما سر درگریبان شود و قدرت تصمیم گیری نداشته باشد.
آیا تسهیلات ۷۵ هزار میلیارد تومانی که دولت وعده آن را داده و قرار است به بنگاههایی که در زمان شیوع کرونا به آنها خسارت وارد شده است، پرداخت کند پرداخت میشود؟
آیا وعده ی سود ۱۲ درصدی که می خواهند کسر کنند قطعی است یا فردا روزی خواهان پرداخت مابه التفاوت آن میشوند.
لذا تصمیم گیری برای تولید کننده و اصناف ما سخت است.
ما اگر بخواهیم جهش تولید محقق شود باید مقداری از لحاظ مواد اولیه و امکاناتی که تولید کنندگان ما نیاز دارند در اختیار آنها قرار دهیم.
در رابطه با بحث حقوق کارگران که مطرح میشود اعتراضاتی وجود دارد که البته از یک طرف حق با کارگران است چرا که با یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان با این تورم کمر شکن نمیتوان زندگی کرد و این مسئله روشنی است.
از طرف دیگر اگر به تولید کننده و سرمایه گذار فشار وارد کنیم و او را مجبور کنیم که حقوقها را ۵۰ درصد افزایش دهد قطعا مجبور میشود تعدیل نیرو کند.
چرا که این افراد حاضر به ادامه کار نیستند و مجبور میشوند کارگاهها را با این شرایط تعطیل کنند.
وقتی که هزینه نیروی انسان، آب، برق، گاز و بیمه فشار وارد کند این تولید کننده نمیتواند ادامه حیات دهد.
اگر ما میخواهیم جهش تولید محقق شود باید سوبسیدها و کمکهایی را به تولید کننده داشته باشیم و زمینه را برای صادرات کالاهای تولیدی آنها فراهم کنیم و اگر اینگونه نباشد تولید کننده با سختی که در زمان بحران کرونا وجود دارد و تولیدات را انجام دهد و مشکل صادرات داشته باشد موفق نخواهد بود .بنابراین برای کمک به تولید کنندگان برای صادرات همکاری گمرک و صمت لازم است واینها شرایطی است که باید برای جهش تولید فراهم شود.
* ظرفیت تولید کنندگان برای جهش تولید از ۲۰ درصد باید به ۷۰ درصد برسد
فارس:تولید کنندگان برای محقق شدن جهش تولید ظرفیت تولیدشان چه میزان باید باشد؟
لارگانی:خیلی از کارگاههای ما ظرفیت تولیدشان ۲۰ درصد است و برای محقق شدن جهش تولید ظرفیت آنها باید به ۷۰ درصد برسد.
اگر یک کارگاه تولید را به ۷۰ درصد برساند نیاز به تسهیلات و سرمایه در گردش دارد.
آیا با شرایط موجود حاضرند به این افراد سرمایه در گردش را بدهند؟
برای اینکه همه نیاز به مواد اولیه دارند.اگر الان با ۲۰ درصد ظرفیت کار میکنند و بخواهند ظرفیت خود را به ۷۰ درصد برسانند نیاز به نیروی انسانی، ماشین آلات و تعویض قطعات دارند لذا همه از جمله دولت، مجلس، قوه قضائیه، نخبگان، شرکتهای دانش بنیان، بخش خصوصی، بخش تعاون باید دست به دست هم بدهند تا این اتفاق بیفتد.
فقط زبانی نمیتوان از جهش تولید صحبت کرد.
بعضی از وعده و وعیدهای مطرح شده در بحث کرونا در حد حرف بوده و عملیاتی نشده است از جمله اینکه قرار بود اقساط کم نشود و میبینیم که دریافت میشود.
قرار بود به ۴ میلیون خانوار یک تا دو میلیون وام داده شود که هنوز ارائه نشده است.
قرار بود به یارانه بگیران یک میلیون وام دهند که این هم جای بحث دارد.
اینها هیچ کدام عملیاتی نشده است.
*باید از ظرفیت وجودی نخبگان و دانشگاهیان برای جهش تولید استفاده کرد
فارس: بخش علمی چه کمکی می تواند در جهش تولید داشته باشد
لارگانی: مقام معظم رهبری چندین سال است که شعار سال را با بحث اقتصادی مطرح میکنند.
مخصوصا در دو یا سه سال اخیر بحث تولید داخلی و حمایت از تولیدات داخل و کالای ایرانی رونق تولید و امسال نیز جهش تولید را مطرح کردند.
دانشگاه ها ،دانشجویان و اساتید مخصوصا در زمان شیوع کرونا و با توجه به تعطیلی دانشگاه ها فرصت خوبی برای انجام پژوهش دارند.بنابراین باید از ظرفیت وجودی نخبگان و دانشگاهیان برای جهش تولید استفاده کرد.نه تنها این دولت بلکه دولت های گذشته این چنین وضعیتی دارند که دایره را دور خود بسته نگه داشتهاند و از این نیروها استفاده نمیکنند.
برای ایجاد تحول در خودروسازی، صنایع دیگر و صنایعی که در کشور ما سابقه دیرینه دارند نیاز به کمک نخبگان و دانشمندان، بیرون از بدنه دولت است.
ما توانستیم پهپاد آمریکایی را به زمین بنشانیم و دانشمندان ما مهندسی معکوس کردند و پهپاد پیشرفتهتر را تولید کردند ما برای ایجاد تحول در صنعت خودرو و کیفیت اگر اجازه دهند افراد توانمند را داریم لذا اساتید دانشگاه اقتصاد دانان مهندسین مکانیک، مهندسین صنایع باید در بحث جهش تولید دست به دست هم دهند و نقش آفرین باشند.
همچنین میتوان با برگزاری مسابقات بهترین نظرات محققین،دانشمندان،دانشجویان را برای جهش تولید گرفت.جهش تولیدی که میتواند اقتصاد تک محصولی ما را که حقیقتا وابسته به نفت بودهایم، را هدایت کند.
امسال با توجه به وضعیت قیمت نفت و با توجه به تحریمهایی که بر کشور ما اعمال شده است، و وضعیت اقتصادی ما را سختتر کرده است.
*ورود اقتصاددانان به میدان و استفاده از نظراتشان جهش تولید را محقق می کند
حقیقتا با چالش و مشکلی روبرو شدیم که اگر اقتصاددانان وارد میدان شوند و از نظرات آنها استفاده شود، جهش تولید محقق می شود و میتوانیم از اتکا به بودجه نفت و تک محصولی شدن رهایی پیدا کنیم.
انتهای پیام/