ضرورت راهاندازی خودپرداز ارزی در منطقه آزاد اروند
آبادان- آبادان و خرمشهر قطب اقتصادی جنوب غرب ایران هستند و اتباع خارجی در این دو شهر حضور دارند که ضرورت دارد خودپرداز ارزی در این منطقه راهاندازی شود.

خبرگزاری مهر؛ گروه استانها – محمود نواصر: در سال ۹۵ یکی از بانکها برای اولین بار خودپرداز ارزی را راهاندازی کرد و ارز به دستگاه تحویل و طی مراحلی کاربر آن را دریافت میکرد.
بر این اساس دستگاه بعد از دریافت ارز، هویت متقاضی را از طریق گذرنامه افراد خارجی و همچنین کارت ملی افراد داخلی شناسایی کرده و معادل ارز ارائه شده، را پرداخت میکرد.
همچنین متقاضی میتوانست در مقابل ارزی که به دستگاه ارائه میکرد، کارت اعتباری دریافت کند.
به عنوان مثال افراد به ویژه خارجیهایی که در ایران حضور داشتند و تمایلی به حمل پول نقد نداشتند میتوانستند بعد از قرار دادن ارز خود در دستگاه کارت اعتباری دریافت کنند.
همچنین این سیستم، امکان افتتاح حساب ارزی و ریالی و صدور اسناد حسابداری را نیز به مشتری میداد.
اما در سال ۹۶ یکی دیگر از بانکها در یک ابتکار عمل توانست خدمت جدید فروش ارز را از طریق خودپرداز آغاز کند و دارندگان کارتهای بانکی عضو شتاب با مراجعه به خودپردازهای ارزی این بانک میتوانستند ارز خریداری کنند.
مشتریان با وارد کردن کارت شتابی خود، تعیین میزان دلار درخواستی و وارد کردن اطلاعات کارت ملی، تاریخ تولد و شماره تلفن همراه خود، درخواستشان را ثبت میکردند و پس از تأیید اطلاعات مشتری از طریق سامانه ثبت احوال، ارز درخواست شده از طریق دستگاه خودپرداز به آنها پرداخت میشد.
حذف بازار سیاه
با توزیع ارز از طریق خودپردازها این امکان به وجود خواهد آمد که ارزهای معتبر مانند دلار، یورو و پوند به تدریج در خریدهای غیر بینالمللی با مبالغ خرد نیز رواج پیدا کند.
عدم دسترسی آسان به وجه نقد ارزی یکی از دلایل متمرکز شدن بازار توزیع ارز به مراکز فیزیکی خاص است به شکلی که در برخی از شهرهای بزرگ مراکز متمرکزی با دهها صرافی ثابت و سیار به مرکز خرید و فروش ارز تبدیل شده است.
خودپردازها به آسانی این تمرکز فیزیکی را از بین خواهند برد و همچنین به دلیل نظارت الکترونیکی در برداشت ارز، از سوءاستفادههایی که منجر به ایجاد بازار سیاه میشود، جلوگیری خواهد شد.
اتصال حساب ارزی به خودپردازهای ارزی بانکها از نمونههای دیگر این تمرکز زایی است.
اتصال به حسابهای ارزی
عابر بانکهای ارزی به نام خودپرداز «صراف» نیز شناخته میشوند و میتوانند در تمام ساعات شبانهروز نقش یک صرافی تمام وقت و به طور کامل قانونی را ایفا کنند.
خودپرداز ارزی به لحاظ سختافزاری تفاوت چندانی با خودپردازهای ریالی نخواهد داشت و تنها وجه تفاوت آنها پشتیبانی نرمافزاری و قابلیت اتصال به حسابهای ارزی خواهد بود.
با توجه به اینکه این تغییرات به طور عمده نرمافزاری است بدون افزایش سرمایه، ارزش دارایی مالکان افزایش خواهد یافت.
منطقه آزاد اروند
بر اساس قوانین ایران، باید سیاستگذاری مناطق آزاد با سرزمین اصلی متفاوت باشد.
کیش، اروند، قشم، چابهار، ارس، انزلی و ماکو مناطق آزاد ایران هستند.
فلسفه وجودی مناطق آزاد محلی برای رونق اقتصادی و فعالیتهای صنعتی و اقتصادی است.
منطقه آزاد اروند در شمال غربی خلیجفارس و جنوب غربی استان خوزستان قرار دارد و شامل شهرهای آبادان، خرمشهر و مینوشهر است؛ وسعت آن ۳۷ هزار و ۴۰۰ هکتار بوده و در محل تلاقی اروندرود و کارون واقع و همجوار با کشورهای عراق و کویت قرار دارد.
حضور اتباع خارجی
مجاورت منطقه آزاد اروند با عراق و کویت باعث شده است که اتباع این دو کشور به صورت مستمر در این منطقه حضور داشته باشند.
فعال بودن سایت صنعتی سازمان منطقه آزاد اروند یکی دیگر از عواملی است که باعث شده به واسطه شرکتها و برخی پروژههای صنعتی این سایت، اتباع خارجی در شهرهای آبادان و خرمشهر تردد داشته باشند.
وجود ۲ اتاق بازرگانی
منطقه آزاد اروند تنها منطقه آزاد در ایران است که ۲ اتاق بازرگانی دارد و به غیر از استان اصفهان در همه استانها فقط یک اتاق بازرگانی در مرکز استان دارند؛ وجود اتاقهای بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی آبادان و خرمشهر بر گرفته از حضور تعداد بالای فعالان اقتصادی در این دو شهر است.
فعالان اقتصادی منطقه آزاد اروند به دلیل معافیتهای مالیاتی و وجود قوانین تسهیلگر نسبت به سرزمین اصلی، با کشورهای خارجی نیز مراودات اقتصادی دارند.
حضور در نمایشگاههای خارجی از دیگر فعالیتهای پارلمانهای بخش خصوصی در شهرهای آبادان و خرمشهر است.
* خبرنگار اقتصادی