کشت بیش از هشت هزار هکتار کلزا برای خودکفایی در تولید روغن
مدیر زارعت جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: با توجه به برنامه سال زراعی فعلی، برای کمک به خودکفایی تولید روغن هشت هزار و 100 هکتار کلزا به صورت آبی و 145 هکتار به صورت دیم کشت شد که مجموع آن به هشت هزار و 245 هکتار رسید و 6 هزار و 862 هکتار آن قابلیت برداشت دارد.

ایسنا/خراسان رضوی مدیر زارعت جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: با توجه به برنامه سال زراعی فعلی، برای کمک به خودکفایی تولید روغن هشت هزار و 100 هکتار کلزا به صورت آبی و 145 هکتار به صورت دیم کشت شد که مجموع آن به هشت هزار و 245 هکتار رسید و 6 هزار و 862 هکتار آن قابلیت برداشت دارد.
علیرضا نیکپور امروز یک اردیبهشت ماه در نشست خبری با اصحاب رسانه که در سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی برگزار شد، اظهار کرد: بر اساس الگوی کشت ترسیم شده برای استان و برنامهای که برای کشت داریم، به طور معمول برخی از کشت محصولات بهاره ما غالبا بعد از سرماهای ابتدای بهار و بارندگیها اتفاق میافتد و امسال نیز کشت بهاره ما از اواسط اردیبهشت به بعد شروع میشود.
وی افزود: قرار شد امسال تاریخ کشت چغندر قند را با توجه به تغییر اقلیم و دما، زودتر از معمول شروع کنیم.
تا الان بیش از ۱۲ هزار هکتار با کشاورزان قرارداد بسته و حدود ۴۵۰۰ هکتار کشت انجام شده که در مقایسه با سال گذشته جهش خوبی داشتیم.
تاریخ کاشت پنبه و محصولات علوفهای بعد از سرمای بهاره بوده که در حال شروع شدن است.
نیکپور بیان کرد: کرونا مقداری به سطح مزارع خسارت وارد کرده، اما به جهت وجود بارندگیها تاثیر زیادی نگذاشته است.
قرار بود عملیات داشت محصولات پاییزه در این فصل انجام شود که با کمبود کارگر مواجه شدند، اما به این دلیل که عملیات مکانیزه انجام میشود، تاثیر کرونا کاهش یافته است.
مدیر زارعت جهاد کشاورزی خراسان رضوی با بیان اینکه امسال در زمینه گندم در سطح ۱۲۶ هزار و 450 هکتار کشت آبی و در سطح 142 هزار هکتار کشت دیم داریم، عنوان کرد: با توجه به اهمیت این محصول به دنبال این هستیم که کشت گندم و محصول آن به شکل پایدار دربیاید و تابع شرایط آب و هوا نباشد، در عین حال به دلیل اینکه منطقه نیمهخشک هستیم و سطح زیر کشت دیم ما تابع بارندگی است، طرحها و پروژههای مختلفی داریم که این تابعیت را به حداقل برسانیم، از جمله طرح ایجاد امینت غذایی با محوریت افزایش بهرهوری از آب سبز.
وی ادامه داد: در سال جاری با توجه به بارندگیهایی که داشتیم، پیشبینی ما این است که ۶۴۸ هزار تن گندم تولید و از این مقدار ۴۵۵ هزار تن خرید کنیم و با توجه به جهش تولید احتمالا این مقدار را تا ۴۷۵ یا ۴۸۰ هزار تن افزایش دهیم.
سطح زیر کشت جو آبی ۱۲۵ هزار هکتار و جو دیم ۴۰ هزار هکتار بوده و در مجموع تولید حدود ۴۷۰ تا 4۸۰ هزار تن است که با توجه به قیمت جو در بازار ممکن است وارد بحث خرید تضمینی نیز بشویم و توسط خود دامداران از کشاورزان خرید میشود.
نیکپور گفت: با توجه به برنامه سال زراعی فعلی، برای کمک به خودکفایی تولید روغن هشت هزار و 100 هکتار کلزا به صورت آبی و 145 هکتار به صورت دیم کشت شد که مجموع آن به هشت هزار و 245 هکتار رسید و 6 هزار و 862 هکتار آن قابلیت برداشت دارد.
از این ۶ هزار و 862 هکتار، ۱۲ هزار تن دانه روغنی کلزا تولید و ۱۱هزار و ۷۰۰ تن خریداری میشود.
در سال زراعی گذشته سطح زیر کشت کلزا سه هزار و 611 هکتار بوده که برای سال آینده جهش بسیار خوبی در دانههای روغنی خواهیم داشت.
ژنتیک و تنوع ارقام از استراتژیهای ما برای افزایش بهرهوری است
مدیر زارعت جهاد کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به اینکه بهرهوری در حوزههای کشاورزی و زراعت به وجود آمده که توانسته منبع اصلی آب در استان را جبران کند، تصریح کرد: کل تولیدات محصولات کشاورزی ما حدود ۵ میلیون تن دستخوش کاهش منابع نشده است.
به دنبال استراتژیهایی برای افزایش بهرهوری هستیم.
استفاده از ارقام مختلف یکی از روشها است.
وی اضافه کرد: در سالهای گذشته که چغندر قند حدود 28 تا 30 تن در هکتار عملکرد نداشته، رقمی بسیار قدیمی بوده که الان ارقامی که اصلاح میشود بیش از 150 بوده و در برخی سالها تا 200 رقم نیز وارد میشود.
زمانی 2 تا 3 رقم گندم داشتیم که الان به 15 تا 16 رقم آبی و 8 رقم دیم رسیدهایم، بنابراین ژنتیک و تنوع ارقام یکی از استراتژیهای ما است و الان به ازای هر منطقه، اقلیم و تاریخ کاشت، رقم مورد نیاز و مناسب برای هر منطقه را داریم.
نیکپور خاطرنشان کرد: در تغذیه گیاهی و تامین کودهای شیمیایی علیرغم مشکلاتی که در بحثهای اقتصادی و تجارت کشور به وجود آمده، ۱۱۴ هزار تن کود ازته توزیع شده که بیسابقه و رکورد بوده، حدود ۲۸ هزار تن کود فسفات و ۱۷ هزار تن کودهای پتاسه را نیز توزیع کردیم.
یکی از دلایلی که باعث شد در سال گذشته خسارتهای حجمی و تناژی کمتری به محصولات پاییزه وارد شود، تغذیه متعادل و مناسب محصولات پاییزه و همچنین ارقام گندم، جو و کلزای متناسب با تاریخ کشت و منطقه بود.
مدیر زارعت جهاد کشاورزی خراسان رضوی بیان کرد: برای بهرهوری در آب، توسعه روشهای مدرن و دقیق آبیاری موضعی را داریم.
در زمینه مکانیزاسیون با همکاری اداره توسعه مکانیزاسیون و حمایتهای وزارتخانه در توسعه کشت مکانیزه، ضریب مکانیزاسیون به گونهای است که ۶۵ درصد اراضی ما با بذرکارها به صورت دقیق کشت میشود.
در مورد ناوگان برداشت در سطح استان کمبود داریم، اما با برنامهریزیهایی که خواهیم داشت، کمباینهای مهاجر مشکل را برطرف خواهند کرد.
وی با بیان اینکه پیشبینی میکنیم امسال حدود ۱۸ هزار و ۶۰۰ هکتار سطح کشت ذرت علوفهای داشته باشیم، عنوان کرد: عملکرد این محصول حدود ۶۰ تن خواهد بود و ۸۰۰ هزار تن علوفه تولید خواهد شد.
به دلیل حجم بالای دام در استان این حجم جوابگو نیست و قطعا نیازمند ورود علوفه از استانهای دیگر مانند همدان، شیراز و غیره خواهیم بود.
در مورد تامین علوفه طرحهایی داریم که باید در درازمدت انجام شود.
ذرت نیاز آبی بسیار بالایی داشته و به حدود ۱۵ تا ۱۶ هزار مترمکعب آب نیاز دارد، بنابراین توسعه کشت این محصول به صلاح نیست.
پیشبینی تولید 17 هزار و 500 تن گیاهان دارویی در سال 99
در ادامه هاشم نقیبی حسینی، مدیر باغبانی جهاد کشاورزی خراسان رضوی، اظهار کرد: سطح زیرکشت گیاهان دارویی در سال ۹۸، حدود ۲۱ هزار هکتار بود که برای سال ۹۹، حدود ۲ هزار هکتار افزایش خواهیم داشت.
میزان تولید گیاهان دارویی در سال 97، 14 هزار تن بوده که در سال 98 به 16 هزار و 500 تن رسیده و پیشبینی ما این است که با توجه به شرایط بارندگی خوبی که داشتیم به 17 تا 17 هزار و 500 تن در سال 99 برسد.
عمده این گیاهان کمآبطلب هستند که با حداقل آب و در قطعات کوچک قابل توسعه و کشت و کار است که حداقل اشتغالزایی را ایجاد خواهیم کرد.
720 هزار و 893 تن صادرات در سال 98
در بخش دیگری از این نشست فاطمه حلاجنیا، مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی خراسان رضوی، تصریح کرد: در مورد تاثیر کرونا بر حمل و نقل با تدبیری که اندیشیده شد و با نامه ریاست سازمان از ستاد کرونا، مجوز حمل و نقل سموم برای فروشگاههای مجاز گرفته و به پلیس راهها ابلاغ شد، بنابراین مشکلی نداشتیم و گزارشی از کمبود سموم در شهرستانها گزارش نشده است.
وی بیان کرد: حدود ۷۲۰ هزار و 893 تن صادرات در سال ۹۸ داشتیم که در سال ۹۷، ۴۴ هزار و 721 تن بوده است.
صادرات، واردات و سایر موارد ترانزیت ممکن است تابع شرایط دیگری از جمله قیمت محصولات کشاورزی، نوع محصولی که هر ماه صادر میشود و غیره باشد، بنابراین نمیتوان تنها به کرونا ارتباط داد، اما مرزها محدودتر شده است.
پرداخت 531 میلیارد تومان تسهیلات برای توسعه مکانیزاسیون
در ادامه سعید سجادی، سرپرست اداره امور فناوریهای مکانیزه کشاورزی جهاد کشاورزی خراسان رضوی، عنوان کرد: تولید اقتصادی و رقابتپذیر در بخش کشاورزی صرفا از طریق ورود ماشین و توسعه مکانیزاسیون امکانپذیر است.
وی افزود: ما در بخش کشاورزی محدودیت نهاده برای تولید داریم که افزایش بهرهوری و استفاده بهینه از این نهاده صرفا از طریق ورود ماشین و تکنولوژی مناسب امکانپذیر است.
از ابتدای دولت سرمایهگذاری خوبی در این بخش انجام و ۵۳۱ میلیارد تومان تسهیلات برای توسعه مکانیزاسیون پرداخت شده که بالغ بر ۱۳ هزار قلم انواع ماشینها و ادوات کشاورزی به بخش کشاورزی تزریق شده است.
سجادی ادامه داد: ورود ماشین و مکانیزه شدن پروسه تولید میتواند بحران کرونا را کنترل کند.
کمبود کمباین در کشور وجود ندارد، اما استان ما به کمباینهای مهاجر از سایر استانها وابسته بوده و نیاز است نصف نیاز استان به کمباین از طریق کمباینهای مهاجر تامین شود.
ما سال گذشته کمباینهایی را برای برداشت پنبه، سیبزمینی و چغندر قند داشتیم که نیاز به نیروی کار و کارگری را کاهش میدهد و میتواند بر کرونا هم تاثیر داشته باشد.
در ضد عفونی شهرستانها نیز ماشینهای سمپاش کمک کردند و در سطح گستردهای از این ماشینها استفاده شد.
انتهای پیام