چگونه میتوان از معدومسازی جوجههای یک روزه جلوگیری کرد؟
مدیر امور طیور جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: کارخانجات جوجهکشی میتوانند دستگاههای جوجهکشی خود را خاموش کنند تا تخم تبدیل به جوجه نشود، البته تخم خوراکی نیست اما حداقل به یک جانور زنده تبدیل نمیشود که بعد از آن مجبور به معدوم کردن این جوجهها شوند.

ایسنا/خراسان رضوی مدیر امور طیور جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: کارخانجات جوجهکشی میتوانند دستگاههای جوجهکشی خود را خاموش کنند تا تخم تبدیل به جوجه نشود، البته تخم خوراکی نیست اما حداقل به یک جانور زنده تبدیل نمیشود که بعد از آن مجبور به معدوم کردن این جوجهها شوند.
علی مبارکی در گفتوگو با ایسنا، در خصوص معدوم کردن جوجههای یکروزه، اظهار کرد: مزارع مرغ مادر در کل کشور تولید مداومی دارند، یعنی مرغهای مادر در یک زمان تخمگذاری، هر روز تخمهای بارورشدهای تولید میکنند که در کارخانجات جوجهکشی تبدیل به جوجه یکروزه شده و به واحدهای صنعتی پرورش مرغ گوشتی انتقال داده میشود.
وی بیان کرد: در استان ما هشت واحد مرغ مادر گوشتی وجود دارد که ظرفیت آنها تقریبا 660 هزار قطعه بوده و تولیدی تقریبا 40 تا 45 میلیون جوجه یکروزه در سال دارند.
در سال گذشته 91 میلیون جوجه یکروزه در واحدهای پرورش مرغ گوشتی ما در استان جوجهریزی شده، یعنی عملا در استان ما حدود 50 درصد ظرفیت خالی وجود دارد، بدین معنی که تولید 45 میلیون قطعه و جوجهریزی 91 میلیون قطعه است، بنابراین همیشه 40 تا 50 میلیون جوجه یکروزه کم داریم که از استانهای دیگر وارد میشود.
مبارکی افزود: جوجه یکروزه از استان ما نیز به استانهای دیگر صادر میشود و اینگونه نیست که کل 45 میلیونی که در استان تولید میکنیم، مصرف شود، بلکه بیشتر صادر میشود و کمبود جوجه یکروزه ما از استانهای شمالی تامین میشود.
مدیر امور طیور جهاد کشاورزی خراسان رضوی با بیان اینکه در استان ما معدوم کردن جوجههای یکروزه اتفاق نیفتاده است، عنوان کرد: در حال حاضر تمام افرادی که در نوبت جوجه بودند، آن را از مزارع مرغ مادر ما تحویل گرفتند.
دلیل معدوم شدن این جوجهها این است که تولید جوجه یکروزه مداوم بوده، بنابراین اگر زمانی تقاضا برای این جوجه کم شود، نمیتوانند کاری برای مزارع مرغ مادر و جوجهکشیها انجام دهند، به همین دلیل باید معدوم شود، یعنی اگر مرغدار جوجه یکروزه را از کارخانجات جوجهکشی بخرد، روی دستشان باقی میماند و عملا و اجبارا باید این کار را انجام دهند که کاری غیر اخلاقی است، اما نمیتوان کاری انجام داد.
وی ادامه داد: راههای دیگری هم وجود دارد.
به طور مثال کارخانجات جوجهکشی میتوانند دستگاههای جوجهکشی خود را خاموش کنند تا تخم تبدیل به جوجه نشود، البته تخم خوراکی نیست اما حداقل به یک جانور زنده تبدیل نمیشود که بعد از آن مجبور به معدوم کردن این جوجهها شوند.
برای کارخانجات بحث اقتصادی هم وجود دارد که بیان میکنند ممکن است در آخرین روزها مرغداری از آنها خرید کند.
مبارکی خاطرنشان کرد: در استان چنین موردی را نداشتیم.
ما در سال 99 برنامهریزی تولیدی با تشکلها و مزارع مرغ مادر انجام دادیم و برای هر مزرعه مرغ مادر ظرفیتی مشخص کردیم که در طول سال باید تولید کند و اگر بیشتر از آن تولید نماید، نه ما نهاده میدهیم نه سوختش را تامین میکنیم، یعنی خدماتی که ما از طریق جهاد کشاورزی میدهیم محدود یا ممنوع میشود، به این طریق میتوان تولید جوجه یکروزه را کنترل کرد تا از این اتفاقات نداشته باشیم.
تولید در زمان کرونا کاهش نداشته، اما مصرف دچار مشکل شده است
مدیر امور طیور جهاد کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به اینکه سال گذشته تولید یا میزان جوجهریزی در مزارع استان بیش از 91 میلیون قطعه بود که در تاریخ استان بیسابقه است، تصریح کرد: برنامهریزی و تامین نهادهای انجام شد و ما نسبت به سال 97 که حدود 76 میلیون و 700 هزار قطعه جوجهریزی داشتیم، شاهد افزایش حدود 20 درصدی جوجهریزی و تولید در بخش طیور گوشتی استان بودیم.
وی بیان کرد: در زمان کرونا توصیهها این بود که مواد خام دامی کمتر مصرف شود که این موضوع بر مصرف گوشت مرغ تاثیر گذاشت، تولید مازاد بسیار زیادی در استان انجام گرفت و قیمت مرغ زنده بسیار کاهش داشت، به همین دلیل ما خرید حمایتی از طریق پشتیبانی امور دام انجام دادیم.
در سال جاری نیز آمارها نشان میدهد که جوجهریزی ما نسبت به سال 98 هنوز کاهش نداشته و به طور مستمر تولید را انجام میدهیم.
مبارکی گفت: در این وضعیت کرونا تولید انجام میشود، اما مصرف مقداری دچار اشکال شده که با توصیههای دامپزشکی و وزارت بهداشت در حال انجام است.
امیدواریم مصرف نیز به روال قبلی خود برگردد تا تولیدی که انجام میشود را به مصرف مردم برسانیم.
مدیر امور طیور جهاد کشاورزی خراسان رضوی بیان کرد: در بخش نهادهها، ما در استان توانستیم بیشتر نهادهای که مورد نیاز مرغدار است را از طریق شرکت پشتیبانی و بازارگاه تامین کنیم.
یکی از دلایلی که جوجهریزی در حال افزایش بوده و تغییری ندارد، این است که به سرعت و با بیشترین میزان در حال تامین نهاده از جهاد کشاورزی هستیم.
امیدواریم بتوانیم در بخش نهادهها بیشتر کمک کنیم.
وی خاطرنشان کرد: برای تامین سرمایه در گردش و نقدینگی نیز رایزنیهایی با بانکهای عامل انجام شده و امیدواریم در سال 99 این کار را بیشتر انجام دهیم.
تلاشمان این است که بیشتر تولید در بخش زنجیرههای تولید انجام شود، در حال حاضر 38 درصد تولید استان در قالب زنجیرهها انجام میشود که امیدواریم این عدد را افزایش دهیم، هرقدر ما در قالب زنجیرهها تولید کنیم، کارمان راحتتر خواهد شد، تولید تولیدکننده راحتتر انجام شده و دغدغه کمتری خواهد داشت.
انتهای پیام