بهارِ اصفهان و رگبارهایی که سد را پر نمیکند
«در روزهایی که باران بهاری میهمان فلات مرکزی ایران شده این سوال مطرح است که این بارشها تا چه میزان به افزایش حجم ذخیره آب در سد زایندهرود کمک میکند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، رعد و برق و رگبار؛ تگرگ و طوفان؛ آسمانی که آبی و آفتابی است ناگهان تیره و تار میشود؛ ابرها به یک باره جمع شده و چند دقیقهای باران به شدت میبارد.
نتیجه آن شستن درها و دیوارهاست؛ گاهی شکستن شاخهها و روانآبی که در عرض چند دقیقه در کوچه و خیابان جاری میشود.
دقایقی بعد اما خبری از ابرهای بارانزا نیست؛ باز هم آفتاب است که خودنمایی میکند.
این شرح آنچه است که بر اقلیم ما در بهار میگذرد.
امسال هم همچون سال گذشته فروردینی بارانی را در اصفهان سپری کردیم، هرچند که عمر بارانهای بهاری امسال نسبت به سال گذشته کوتاهتر بود اما این امیدواری را ایجاد کرد که ذخیره آبی سد زایندهرود افزایش پیدا کند و این یعنی تابستانی بدون نگرانی از کم آبی.
مقایسه وضعیت بارشها در اصفهانِ امسال و سال پیش وضعیتی روشنتر برای تحلیل شرایط آبی پیش روی ما قرار میدهد.
آماری که در 3 جمله خلاصه میشود و به شرح زیر است:
میانگین حسابی بارندگی سال جاری استان تا کنون نسبت به مدت مشابه سال قبل 22 درصد کاهش داشته است.
میانگین حسابی بارندگی سال جاری استان تا کنون نسبت به میانگین بلند مدت 17 درصد افزایش داشته است.
میانگین حسابی بارندگی متوسط یک سال زراعی کامل استان برابر 199 میلیمتر است.
آمارها نشان میدهد که وضعیت بارش در استان اصفهان نسبت به بلندمدت وضعیتی بهتر است، شاید این آمارها فرضیههای ورود به ترسالی را جدیتر از قبل مطرح کند.
سال گذشته نیز بارشهای سیلآسای بهاری، در پاییز و زمستان جای خود را به جوی آرام داد اما همان بارانهای بهاری سبب شد تا بخشی از حجم خالی سد زاینده رود پر شود.
البته آنچه که قابل تامل است نوع بارشهاست که در مدت کوتاهی خلاصه میشود.
همان چیزی که لزوم مدیریت منابع آبی را بیش از هر زمان دیگری گوشزد میکند.
بهار سال گذشته مهمترین موضوع حول محور بارشها در اصفهان پیرامون مدیریت منابع آبی بود که به راحتی در حال از دست رفتن بود و نیازی که اصفهان به تامین آب داشت با سوء مدیریت، ارضا نمیشد.
حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده شاهینشهر و میمه در آن زمان جدیترین واکنش را نوع مدیریت در حوزه آب داشت.
وی گفت: «در حال حاضر بالغ بر 3 هزار و 100 مترمکعب آب شیرین در هر ثانیه از کشور وارد دریای شور میشود بهعبارتی در یک شبانهروز بالغ بر 267 میلیون مترمکعب، این در حالی است که میزان آبی که قرار بود از پروژه بهشتآباد وارد اصفهان شود سالیانه 260 میلیون مترمکعب بود، آب شیرین یکساله اصفهان در یک شبانهروز وارد دریای شور میشود.
در روزهای اخیر اصفهان شاهد بارشهای پراکنده اما شدید بود که این امیدواری را در بین اهالی نصف جهان ایجاد کرد که حجم ذخیره زایندهرود به طور چشمگیری افزایش یابد.
هرچند بارشها در سرشاخه اصلی زایندهرود چندان قابل توجه نبوده اما همان مقدار بارندگی در اصفهان نیز کمک زیادی به افزایش حجم سد نکرده است و این موضوع لزوم مدیریت صحیح منابع آبی را بیش از قبل نمایان میسازد.»
حسن ساسانی معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقهای اصفهان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در اصفهان پیرامون اینکه در حال حاضر حجم ورودی به سد زایندهرود 193 و خروجی آن 91 مترمکعب بر ثانیه است، اظهار داشت: با وجود بارشهای اخیر حجم مخزن سد زایندهرود به یک سوم رسیده است.
وی درباره اینکه میزان بارشهای سال جاری آبی در سرشاخههای زایندهرود 1059 میلیمتر بوده است، افزود: میزان بارشها در مدت مشابه سال گذشته 2040 و در متوسط بلندمدت 1250 میلیمتر بوده است.
مدیرکل هواشناسی استان اصفهان نیز در همین راستا به لزوم مدیریت صحیح منابع آبی تأکید کرد.
خورشیدی گفت: همانطور که میدانیم مدیریت منابع آب شامل زنجیره پیش بینی مقدار بارشها، مدیریت سدها، مدیریت سیلابها، حفظ حریم رودخانهها، مدیریت مصرف در بخشهای مختلف ازجمله خانگی، کشاورزی، صنعت و ...
است و همانطور که میدانیم استان اصفهان نیز یکی از مهمترین مسائلی که با آن درگیر است مسئله آب است.
وی افزود: با توجه به تغییرات اقلیمی که در دنیا در حال رخ دادن است و کشور عزیزمان ایران و استان اصفهان نیز به شکل جدی با این مسئله روبرو است.
مدیرکل هواشناسی استان اصفهان با بیان اینکه نوع و شدت بارشها و زمان و مقدار آن با توجه به تغییرات اقلیمی در حال تغییر است، گفت: عمدتاً نوع بارشها از نوع بارشهای ملایم و مداوم به بارشهای رگباری و کوتاه مدت تغییر کرده است و علاوه بر آن مقدار بارشها نیز در حال کاهش است.
وی خاطرنشان کرد: بارشهای ملایم و مداوم به سفرههای زیرزمینی کمک میکند اما بارشهای رگباری عمدتاً منجر به پدیده سیل میشود و این کاهش مقدار بارش نیز قطعاً همراه با پدیده خشکسالی خواهد بود که پیامد آن مشکلات اقتصادی و اجتماعی خواهد بود.
پس لازم است در مدیریت منابع آب برنامه ریزی و همکاری بهتری داشته باشیم.
به گزارش تسنیم، آن طور که محققان و پژوهشگران تاکید کنند وضعیت اقلیمی دچار تغییراتی شده است، شاید در کوتاه مدت خشکسالیها و ترسالیهای شدید داشته باشیم و بارانهای سیلآسای سال گذشته و امسال نباید ما را امیدوار به پایان همیشگی خشکسالی کند.
آنچه که مورد توجه است لزوم صحیح مدیریت منابع آبی است، به گونهای که آبهای جمع آوری شده در زمان بارشهای کوتاه مدت شدید به راحتی از دست نرود و همچنین مصرف آب نیز از سوی مردم مورد توجه جدی قرار گیرد.
در این صورت آنچه که در سد زایندهرود به عنوان ذخیره آبی بیش از 5 میلیون نفر از جمعیت فلات مرکزی ایران باقی است ما را برای آیندهای نزدیک کمتر نگران میسازد.
انتهای پیام/162/ت