گذری بر اماکن زیارتی و سیاحتی منطقه ترشیز
کاشمر _ این روزها که کرونا ویروس امکان سفرهای نوروزی را از ما گرفته، فرصتی است تا سفر مجازی به منطقه ترشیز داشته باشیم.

به گزارش خبرنگار مهر، نوروز امسال، ویروس کرونا این مهمان ناخوانده، ترس و دلهره را در جامعه منتشر کرده و ما برای جلوگیری از شیوع آن، به صورت مجازی از سنتهای قدیم نوروز همچون مسافرت و دید و بازدید از اماکن دیدنی زیارتی و سیاحتی دیار ترشیز یاد میکنیم.
نوروز در منطقه ترشیز آداب و رسوم خودش را دارد؛ در این منطقه از اواسط زمستان مردم به استقبال نوروز میروند.
فراگیرترین نشانهای که حکایت از استقبال نوروز دارد، تهیّهی لباس نو است که غالب مردم و به ویژه کودکان و نوجوانان در فکر آن هستند؛ فصل زمستان، اوج تلاش صنف خیاطان و بزازان و لباس فروشان است.
علاوه بر این اکثر مردمان دیار ترشیز (همانند سایر ایرانیان) به تناسب وسعشان، در تلاش سروسامان دادن و نو کردن وسایل خانه هستند و گاه تعمیرات ساختمانی و رنگآمیزی اتاقها و درب منازل به آن افزوده میشود.
سمنو یکی از شیرینیهای اصلی این منطقه است که در برخی از مناطق اقدام به طبخ آن میکنند.
حتی آنها که طبخ نمیکنند، مقیّد هستند که حتماً سمنو را به عنوان اصلیترین عنصر سفره هفت سین بخرند.
آش، تافتونهای متنوع، انواع شیرینیهای خانگی (سوهان، باقلوا و …)، کاشت سبزه نوروزی و … از جمله تمهیداتی است که مردمان ترشیز به نشان استقبال بهار و نوروز به آنها توجّهی ویژه دارند.
امسال، هر مسافر نوروزی، امکان دارد ناقل ویروس مرگبار کرونا از منطقهای به منطقه دیگر باشد.
بیایید با هم، همراه شویم، سفری کم هزینه، جذاب و دلانگیز در خانه خود داشته باشیم؛ آنچه ترشیز (کاشمر، بردسکن، خلیلآباد و کوهسرخ) را دیدنی کرده و به عنوان شهر هدف گردشگری مورد توجّه قرار داده است، میتوان در چهار عنوان کلّی نام برد:
اماکن زیارتی:
«کاشمر» دومین شهر زیارتی خراسان رضوی است لذا به معرفی برخی از این اماکن زیارتی میپردازیم:
«امامزاده سیدمرتضی (ع)» فرزند موسی ابن جعفر (برادر امام رضا (ع)) در شهر کاشمر در انتهای بولواری زیبا به همین نام، در کوهپایههای شمالی شهر واقع است.
امکانات رفاهی موجود در مجاورت این زیارتگاه، با استانداردهای اماکن زیارتی در سطحی ایدهآل است.
آرامگاه «امامزاده سیدحمزه» برادر سیدمرتضی و فرزند موسی بن جعفر در باغی باصفا (باغمزار) در داخل شهر واقع است.
سرو چندصدسالهای در محوطه این زیارتگاه قرار دارد که، در نگاه مردم کاشمر از قداست خاصی برخوردار است و آن را سلف خلف سرو افسانهای کاشمر میدانند که بر درگاه گشتاسب کیانی، توسط زرتشت نبی کاشته شد.
«آرامگاه شهید سیدحسن مدرس» از رجال سیاسی پس از عصر مشروطه (پهلوی اول) بود.
بعداز تبعید به کاشمر، توسط عمال حکومت به شهادت رسید و در همین شهر دفن شد.
مدفن ایشان در قالب بقعه و بارگاهی مورد توجّه علاقهمندان است.
در سالهای اخیر با توجّه ویژه آستان قدس رضوی، طرح گسترش حرم، محوطه و بازسازی اماکن و احداث کتابخانهای بزرگ و برجسته، موزه و … به یکی از اماکن دیدنی کاشمر تبدیل شده است.
افزون بر اماکن مقدّسه داخل شهر کاشمر، میتوان به بقاع متبرکه دیگری نظیر «سیدمحمد» در سه کیلومتری غرب کاشمر و بر کرانهی جادهی اصلی کاشمر به خلیلآباد، مزار «میرآباد» در ۱۲ کیلومتری جنوب غرب کاشمر، «زیارتگاههای امامزاده قاسم ارغا و بیبی حور و بیبی نور» روستای جابوز بر حاشیه جادهی اصلی کاشمر به بردسکن و پیر سرنخواب در ۴۰ کیلومتری غرب بردسکن اشاره کرد.
جاذبههای تاریخی کاشمر
«سد شاهی» (سازهای از سنگ و آهک و ساروج بر روی رود شش تراز) منسوب به دوره سلجوقیان در هفت کیلومتری جنوب روستای کریز و با همین مسافت در شرق روستای خوشاب واقع است، که مناظر طبیعی، رودخانه و کوههای سر به فلک کشیده اطراف آن، همجواری با قلعه دختر و پسر خوشاب، یک روز دلنشین و به یاد ماندنی را برای شما رقم خواهد زد.
«قلعه دختر برجک و دختر درونه» در مجاورت روستای برجک واقع در ۱۵ کیلومتری غرب بردسکن و قلعه دختر درونه واقع در ۵۰ کیلومتری غرب بردسکن، میتواند یک روز کامل شما را پر کند.
هرچند که قلعه دختر درونه و طبیعت زیبای اطراف آن به تنهایی خود یک روز کامل را میطلبد.
«قلعه آتشگاه» در هفت کیلومتری شمال غرب کاشمر، در مجاورت روستای سرحوضک واقع شده است که بزرگترین سایت باستانی منطقه و خراسان و از معروفترینهای کشور است.
بخش اعظم آن تخریب و غار اصلی که روایات و افسانههای تاریخی منسوب به آن است، مسدود میباشد.
بازدید از این مجموعه نیز با کمک راهنمای محلّی و تخصیص یک روز کامل به آن مقدور است.
«برج علیآباد کشمر» این بنا در فاصله پنج کیلومتری جاده کاشمر به بردسکن و در ۱۵ کیلومتری شمال غرب بردسکن قرار دارد.
یکی از زیباترین آثار معماری تاریخی ترشیز به حساب میآید.
۱۸ متر ارتفاع، ۱۲ متر محیط داخلی و ۴۲ متر محیط خارجی آن است، گنبدی دوپوش دارد که در نوع خود یگانه است.
«رباط کبودان» این بنا در روستای کبودان واقع در کیلومتر ۱۲ جاده بردسکن، سبزوار قرار دارد.
احداث بنا به اواخر دوره قاجار بر میگردد و بر سر راه کاروانیان و زائران حضرت رضا (ع)، از مرکز ایران به مشهد ساخته شده و از سالمترین و بزرگترین کاروانسراهای منطقه ترشیز است.
بازدید از برج علیآباد کشمر و کاروانسرای کبودان و صرف نهار در بومگردیهای چهارگانه کبودان میتواند یکی از بهترین روزهای دلانگیز بهاری شما را رقم زند.
«برج فیروزآباد و گنبد عبدلآباد» این دو بنا در دو روستای یاد شده و به فاصلهای اندک از هم در ۲۵ کیلومتری جنوب شرق بردسکن قرار دارد.
تپههای مجاور برج فیروزآباد یکی از سایتهای باستانی ترشیز است.
دیدن این دو بنا و جنگلهای تاق منطقه کویری حاشیه روستای عبدلآباد، زیور یکی دیگر از روزهای زیبای «نوروز در خانه» را برای شما نقش خواهد زد.
«مسجد جامع کاشمر»، «آب انبار حاجی نظام»، «یخدان»، «مدرسه علمیه حاج سلطان در کاشمر»، «روستای سنگی قوچ پلنگ»، «خانه دانش»، «حوض حاج سید باقر» در شهر بردسکن، «خانه علویها» در روستای بابالحکم (بردسکن)، «مسجد جامع خلیلآباد» و «گرمابه آقا» در شهر خلیلآباد و ….
نیز از مکانهای تاریخی این دیار است.
جاذبههای طبیعی:
«دریاچهی نمک بردسکن»، «زیستگاه قوچ اوریال» در سه کیلومتری شمال غرب شهر کاشمر، «سرستونهای اعجابآور منطقهی اکبرآباد» و «چلپو کوهسرخ» و … هرکدام موقعیت و موهبت بینظیری است که نه تنها ایّام نوروز که ماهها، زمان میبرد تا بخشی از دیدنیهای زیبای منطقه خود را به تماشا بنشینیم.
سوغات کاشمر:
«کشمش سبز قلمی» برجستهترین برندی است که با نام کاشمر گره خورده است.
زعفران، پسته، بادام، گردو، انار، انجیر و … و مشتقات آنان (به ویژه انگور) از شاخصترین محصولات منطقه ترشیز است که سوغاتی مناسب برای هر گردشگری است که وارد این منطقه شود؛ به این همه، باید هنر (سوغات) جهانی کاشمر (قالی) را اضافه کرد، که در کنار دو سه نام آشنای دیگر در بازارهای جهانی شهرتی خاص دارد.