شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی؛ گفتاردرمانی کم اثر یا محلی برای حل مشکل مالیاتی اشخاص؟
شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی قرار بود محملی باشد برای حل مشکلات اقتصادی؛ محلی که بتواند نیروی این دو را حول سیاستهای کلان اقتصادی کشور همگرا کند؛ ولی به نظر میرسد فعالان بخش خصوصی نظر دیگری نسبت به این جلسات دارند؛ از عسگراولادی تا انصاری.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی که بر اساس ماده 75 قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه کشور مصوب دی ماه 89 تشکیل شد، در اواخر همان سال که دبیرخانه آن هم در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران شکل گرفت، آغاز به کار کرد.
البته بر اساس اعلام سایت شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی، این شورا در 2 دوره زمانی از اواسط بهمن ماه 90 تا اواخر مرداد ماه 91 و همچنین از اواخر اردیبهشت 92 تا اواسط شهریور ماه همان سال، با «فترت» مواجه بوده ولی تا امروز 82 جلسه بین بخش خصوصی و بخش دولتی برگزار کرده است.
در سال 97 هم بر اساس جدول زمانبندی ارائه شده توسط این شورا، بجز فروردین ماه، هر ماه این جلسه بین مسئولان دولتی و بخش خصوصی برگزار شده و فردا نیز آخرین جلسه اصلی این شورا در سال 97 برگزار میشود.
اما در این میان، اتفاقاتی که در سال جدید همزمان با خروج امریکا از برجام و شروع تحریمهای جدید این کشور علیه ایران رخ داد، باعث شد تا وضعیت صادرات، واردات و حتی بازار داخلی هم دچار نوسانات و التهاباتی شود؛ التهاباتی که باعث شده انتقادات تندی به سیاستهای دولت مطرح شود؛ انتقاداتی که عمدتاً دولت، بانک مرکزی و سیاستهای اقتصادی را هدف قرار داده و شاید مهمترین گلایه به دستورالعملهایی است که از سوی دولت تدوین شده است و برخی از فعالان اقتصادی، آنها را باعث سختتر شدن فضای کسب و کار میدانند و معتقدند نسبت به اجرای برخی از این دستورالعملها هشدار داده بودند ولی در نهایت، این دستورالعملها از سوی دولت اجرایی شده و نهایتا باعث سختتر شدن شرایط اقتصادی کشور شده است.
در این میان کارایی شورای گفتوگوی دولت با بخش خصوصی به عنوان شورایی که دولتمردان و بخش خصوصی را دور یک میز مینشاند، جای سوال است؛ اینکه این شورا تا چه اندازه توانسته از یک سو، خواستههای بحق بخش خصوصی و مشکلات آنها را حل و فصل و از سوی دیگر، انرژی فعالان اقتصادی غیردولتی را برای خروج از وضعیت فعلی، حول سیاستهای کلان دولت همگرا کند.
سلاح ورزی: شورای گفتوگو نهاد ارزشمندی که البته نتوانسته کمک بزرگی به تسهیل کسب و کار کند
حسین سلاحورزی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، با اشاره به نتیجه برگزاری جلسات شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی اظهار کرد: شورای گفتگو، نهاد ارزشمندی است که توفیقات زیادی داشته و توانسته گام بزرگی در برقراری دیالوگ و گفتمان مشترک بین بخش خصوصی و حاکمیت برقرار کند.
وی البته به مقاومتهایی در بدنه دستگاههای اجرایی اشاره میکند و معتقد است: این جلسات علی رغم ایجاد فضای تعاملی و گفتگو میان دولت و بخش خصوصی، هنوز نتوانسته کمک بزرگی به تسهیل فضای کسب و کار کند چراکه بدنه دوست و دستگاه اجرایی، مقاومتهایی درباره اجرای خواستههای این جلسه دارد.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران میگوید: من تصور میکنم تسهیل فضای کسب و کار در شرایط فعلی نیازمند عزم فراقوهای است و من به عنوان یک فعال اقتصادیِ دوستدار کشورم، به شدت علاقمند هستم که عالیترین مقام کشور برای کاهش مقررات دست و پا گیر و رفع موانع کسب و کار در شرایط فعلی، به این فضا ورود کنند تا شاید مشکلات موجود در بدنه و ساختار فعلی حل و فصل شود.
سلاحورزی خاطرنشان کرد: ما امیدواریم اصلاح ساختار مطرح شده، به زودی کلید بخورد و شاهد بهبود شرایط در این بخش نیز باشیم.
انصاری: شورای گفتوگو فضای خوبی است برای کنار هم نشستن ارکان 4 گانه اقتصاد/ تصمیمات این شورا دچار بروکراسی بدنه دولت میشود
محمدرضا انصاری نایب رئیس دیگر اتاق بازرگانی ایران هم با اشاره به فضای تعاملی مناسب ایجاد شده میان بخش خصوصی و دولت در شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی میگوید: این شورا فضای خوبی است که ارکان 4گانه یعنی بخش خصوصی به همراه سه رکن کشور، در کنار هم حضور یابند و حرفهای همدیگر را بشنوند و تفاهمی برقرار شود تا از اتخاذ تصمیمات غلط و اشتباه جلوگیری شود.
او هم البته با تاکید بر «اینکه چقدر از این تصمیات در سیستمهای قضائی و دولتی عملیاتی شود موضوع دیگری است» میگوید: به نظرم شواری گفتگوی دولت و بخش خصوصی محل تفاهم خوبی است ولی نکته قابل توجه آن است که این تصمیمات دچار بروکراسی بدنه دولت میشود.
پدرام سلطانی: وقتی مشکلات بیشتر شود، انتقادات هم بیشتر میشود/ در جلسه با مسئولان دولتی، نقدهایم صریحتر است/ دولتیها هم برخی انتقادات را قبول دارند
البته در این میان پدرام سلطانی که در ماههای اخیر، انتقاداتش به بخش دولتی، بیش از گذشته مورد توجه رسانهها قرار گرفته و واکنشهایی هم در سطح وزرا داشته، درباره اینکه چرا انتقاداتش به بخش دولتی بیشتر شده میگوید: شاید امروز که مشکلات بیشتر شده، تواتر نقدهای ما هم بیشتر شده؛ به هر حال زمانی هست که یک سبد از 50 مشکل داریم، در آن شرایط ما بسته به فهم و درک خودمان نسبت به 10 مشکل واکنش نشان میدهیم، ولی زمانی که مشکلات در این سبد به 500 مورد میرسد، خب طبیعی است که انتقادات نیز بیشتر میشود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا مطرح شدن این انتقادات در رسانهها، به معنای آن است که مشکلات بخش خصوصی در جلسات با مسئولان دولتی حل و فصل نشده و دامنه آن به سطح رسانهها کشیده میشود؟
میگوید: در جلسات با مسئولان دولتی من این انتقادات را صریحتر اعلام میکنم؛ من همواره نقدهایم را صریح گفتم و دلیل بیشتر دیده شدن نقدها، بیشتر شدن مشکلات است نه اینکه قبلا نقدی مطرح نمیشد.
او معتقد است: استنباط من این است که متاسفانه سطح اختیار، تصمیمگیری و البته جسارت دولت در تصمیمگیریهای اساسی صد البته کاسته شده؛ خیلی از این نقدها را دوستان دولتی هم قبول دارند
عسگراولادی: عده خاصی به شورای گفتوگو میروند تا وزیر را ببینند و گیر مالیاتیشان را حل کنند
اما شاید نظر اسدالله عسگراولادی با بسیاری از فعالان بخش خصوصی متفاوت باشد؛ او که این روزها دُز گلایههایش به بانک مرکزی و دولت بیشتر شده با اشاره به عدم مشورت دولت با فعالان اقتصادی میگوید: متاسفانه مشورت نمیشود؛ مردم و معتمدین بازار را قبول ندارند.
او درباره شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی و چرایی عدم تاثیر گذاری این شورا در بهبود فضای اقتصادی کشور هم با چرخاندن تیغ انتقاداتش به سمت بخش خصوصی، معتقد است: در این شورای گفتوگو، یک عده خاصی میروند آنجا مینشینند، تا با تعارف وزیر را ببینند و کار شخصی خودشان را انجام دهند؛ یعنی مثلا مشکل مالیاتی دارند و میخواهند مشکل مالیاتی خودشان را انجام دهند.
انتهای پیام/