فعالیتهای دانشجویی باید گرهگشای مشکلات جامعه باشد/ نگاه پدرانه نهاد رهبری در دانشگاهها به دانشجویان
حجتالاسلام صالحی در دوران مسئولیت کوتاه خود در نهاد رهبری در دانشگاهها کارنامه خوبی را از خود به جای گذاشت و ارتباط بسیار صمیمی و خوبی را با دانشگاهیان برقرار کرد.

حجتالاسلام صالحی در دوران مسئولیت کوتاه خود در نهاد رهبری در دانشگاهها کارنامه خوبی را از خود به جای گذاشت و ارتباط بسیار صمیمی و خوبی را با دانشگاهیان برقرار کرد.
حوزه تشکلهای دانشگاهی خبرگزاری فارس؛ حجتالاسلام محمدمهدی صالحی معاون فرهنگی سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، از معاونان جوان و پرتلاش این نهاد بود که متاسفانه در روزهای گذشته در یک سانحه رانندگی و بعد از مدتی بستری شدن در بیمارستان، در روز اول فرودین 1399 و همزمان با شهادت حضرت موسی ابن جعفر(ع)، دار فانی را وداع گفت.
حجت الاسلام صالحی از سال 1390 ریاست نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه فردوسی مشهد را بر عهده داشته و در آبان ماه سال ۹۷ طی حکمی از سوی حجتالاسلام و المسلمین مصطفی رستمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، بهعنوان معاون فرهنگی سیاسی نهاد منصوب شد.
مرحوم صالحی در دوران مسئولیت کوتاه خود در نهاد کارنامه بسیار خوبی را به جای گذاشت و ارتباط بسیار صمیمی و خوبی را هم با دانشگاهیان برقرار کرده بود.
وی برنامههای بسیار خوبی را برای برگزاری کرسی های آزاداندیشی، بحث ازدواج دانشجویی و حمایت از تشکل های دانشجویی داشت و اقدامات خوبی را هم در زمان حیات خود برای پیشبرد این برنامه ها انجام داد.
حجت الاسلام صالحی سال گذشته بازدیدی از خبرگزاری فارس داشت و با خبرنگار این خبرگزاری گفتوگو کرد، که به مناسبت درگذشت وی، به بازخوانی این گفت وگو پرداختیم که در ادامه آمده است:
* نقش ویژه رسانه در فرایند تصمیم سازیهای اجتماعی
حجت الاسلام صالحی در ابتدای این گفتوگو به نقش ویژه رسانه در فرایند تصمیم سازیهای اجتماعی اشاره کرد و در مقدمه این نشست گفت: امروز به جهت گسترش ارتباطات اجتماعی رسانه نقش ویژهای در فرایند تصمیم سازیهای اجتماعی دارد؛ چه در حوزه حکمرانی و چه در حوزه فرهنگ سازی عمومی و آنچه مستقیما به خود مردم مرتبط میشود و به تبع آن دامنه تاثیرگذاری رسانه در تصمیمات فردی زندگی افراد جامعه هم تاثیر گذار است با توجه به ساز و کاری که تکنولوژی فراهم کرده این رسانندگی رسانه خیلی تسهیل شده و امروز هر فردی خودش یک رسانه است و با توجه به ابزارهای مدرنی که در دسترس همه قرار گرفته است امروز هر فردی از جوان تا کهنسال میتوانند نقش رسانه بودن خود را ایفا کند.
توجه به این مسئله متمرکز در خبرگزاری ها نیست اما با توجه به اینکه خبرگزاریها اخبار را رصد، پالایش و دسته بندی میکنند این باعث می شود رسانه برای مخاطبان جایگاه خاصی داشته باشد.
در بین رسانه های متعدد برخی رسالت های جامعی دارند و دغدغه های بیشتری نسبت به ملیت و هویت ایرانی اسلامی ما دارند برای همین تاثیر گذارتر و جریان سازتر هستند.
در این میان خبرگزاری فارس با توجه به بدنهای که از نیروهای انقلابی و توانمند دارد اثر گذاری خاص خودش را هم در فضای عمومی دارد و هم در بین نخبگان و کنشگران فرهنگی و سیاسی رسانه ای است که در اولویت جریان سازی فضای عمومی کشور نقش خودش را ایفا میکند.
فارس: مقام معظم رهبری بارها در رابطه با برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی تاکید داشتند ولی علیرغم این تاکیدات می بینیم که در دانشگاه ها کرسی های آزاد اندیشی آنچنان که باید محقق نشده است، نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها در این راستا چه اقداماتی انجام داده است؟
حجت الاسلام صالحی: به نظر من کرسی آزاد اندیشی قبل از اینکه قالب باشد یک نگاه به فضای آکادمیک دانشگاهی است، یعنی خیلی اوقات ما سعی میکنیم یک برنامه با یک قالب و چارچوب مشخص را نشان دهیم و بگوییم این همان کرسی آزاد اندیشی است!
اما مهمتر از این قالب که اتفاقاً موانع ما هم به خاطر فقدان همین نگاه در فضای دانشگاهی است، یک رویکرد به فضای علمی و دانشگاهی کشور است.
آزاد اندیشی اگرچه یک تعریف مشخصِ محل اتفاق نظر ندارد اما به نظر بنده آزاداندیشی یعنی در جایی که آزادانه و با حریت تمام و رعایت همه قواعد علمی و اخلاقی ناظر بر گفتوگوی علمی و یک فضای استاندارد، اندیشه های مختلف با یک موضوع مشخص با هم وارد گفتوگو شود و صرف نظر از منافع حزبی، صنفی، سیاسی و غیره لزوما با رویکرد عالمانه به گفتوگو درباره یک موضوع بپردازند.
حال اگر این تعریف را برای آزادی اندیشی در نظر بگیریم به نظر بنده تحقق آن در دانشگاهها هم مشخص می شود.
* برنامههایی که آورده خاصی برای صنف جناح گروه و یا مدیریت خاص داشته باشد، کرسی آزاداندیشی نیست!
اگر در یک دانشگاه به اسم کرسی آزاد اندیشی، نگاه شما به آزاداندیشی عالمانه نباشد، اگر نگاه و رویکرد جلب سرمایه برای یک صنف خاص یک طیف سیاسی خاص نباشد، عملا کرسی آزاد اندیشی دچار موانع میشود و این موارد اجازه تحقق برگزاری کرسیها را نمیدهد.
در مقابل برگزاری کرسی های آزاد اندیشی موانع متعددی وجود دارد اما عمدهترین مانع این است که هنوز نگاه درستی وجود دارد و هنوز فهم درستی از آزاد اندیشی شکل نگرفته و ما تا میگوییم آزاد اندیشی مخاطبان ما به سمت موضوعات و و برنامههایی می روند که آورده خاصی برای صنف جناح گروه و یا مدیریت خاص داشته باشد در صورتی که این نگاه با ماهیت آکادمیک که دانشگاه تضاد دارد.
* بزرگترین مانع برای برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی، مانع ذهنی معرفتی و شناختی است
متاسفانه حتی گاهی اوقات عناصر علمی دانشگاه هم نگاه و تصویر درستی را از آزاد اندیشی ندارند و تا زمانی که نگاه درستی نسبت به آزاد اندیشی شکل نگیرد خیلی از سرمایه های علمی و هویتی خودشان را برای برگزاری کرسی های آزاد اندیشی هزینه نمی کنند.
بنده معتقدم بزرگترین مانع برای برگزاری کرسی های آزاد اندیشی یک مانع ذهنی معرفتی و شناختی نسبت به آزاداندیشی است البته مدیران دانشگاهی، سیاسیون و کنشگران فرهنگی و اجتماعی هم این ذهنیت را در مخاطبان ایجاد کنند خودشان به نحوی مانع شکل گیری کرسی های آزاد اندیشی هستند.
اگر مدیران یا استاد دانشگاه توجه نداشته باشند مخاطب به واسطه اجرای غلط یک کرسی آزاد اندیشی دچار اشتباه خواهد شد.
* باید تصور سیاسیبازی از آزاد اندیشی در دانشگاهها زدوده شود
البته بنده قصد ندارم از خودمان سلب مسئولیت کنم.
اساتید دانشگاه در این موضوع سهم دارند، یعنی باید هزینه بدهند، هزینهای که می گویم هزینه برای حفظ هویت آکادمی که دانشگاه است.
از آزاد اندیشی در فضای دانشگاه باید تصور سیاسیبازی زدوده شود.
استاد علمی فرهیخته ما باید مدل این کار را ارائه دهد.
البته مدیر دانشگاه هم باید کمک کند.
چرا مدیران دانشگاهی ما برای ترسیم یک آزاد اندیشی واقعی از این جنس عناصر دانشگاهی استفاده نمیکنند؟
چرا از این جنس فعالان و کنشگران دانشجویی و دانشگاهی ما دعوت نمی شود؟
باید در فضای دانشجویی سعه صدر هم به خرج داد.
البته کار بیعیب اتفاق نمیافتد و در فضای دانشگاهی سعی و خطا تا حدی پذیرفته است.
نهاد هم همین نگاه را دارد و علیرغم اینکه برخی از متولیان دوست دارند بگویند رویکرد امنیتی مانع آزاد اندیشی در دانشگاه است بنده با این نگاه موافق نیستم.
البته منکر این نیستم که ممکن است در جاهایی بدسلیقهگیهای امنیتی مانع ایجاد کند اما این جریان اثرگذاری برای عدم تحقق کرسی های آزاد اندیشی در فضای دانشگاه نیست.
ما هرجا احساس کردیم این بدسلیقه گیها وجود داشته است به عنوان یک تسهیلگر و و حل کننده مسئله پیش قدم شده و سعی کردیم با مدیران دانشگاهی؛ فعالین علمی و فرهنگی در مجموعه دانشگاه و عزیزان در خارج دانشگاه تعاملاتی را برقرار کنیم تا آزاداندیشی واقعی شکل بگیرد.
اما با وجود این بدسلیقهگی ها، نباید از خود سلب مسئولیت کنیم و توپ را در زمین دیگران بیندازیم و بگوییم عدم تحقق کرسی های آزاد اندیشی به خاطر ورود نهادهای خارج از دانشگاه که عمدتاً هم به ذهن مخاطب تلقی نهادهای امنیتی از این عبارت می شود، است.
به نظر بنده این یک سوءبرداشت، سوء قضاوت و سلب مسئولیت است.
مسلما مسئولان دانشگاهی، فعالان سیاسی و دانشگاهی در عدم برگزاری کرسی های آزاد اندیشی نقش دارند البته نهادهای خارج از دانشگاه اتفاقاً برای تضمین امنیت روانی عزیزان که بتواند در فضای آزاد اندیشی با آن معرف هایی که گفته شد ورود پیدا کنند نقش دارند.
اگر یک فضایی فراهم شود که در هر موضوعی که چارچوب های اخلاقی و علمی و آکادمیک رعایت شود نهاد خودش را موظف می داند به این فضای تبادل نظر و آزاد اندیشی کمک کند حتی اگر هزینه هم برای افراد دارد نهاد آمادگی دارد در کنار آن عزیزی که با نگاه اخلاقمدارانه و علمی و آزاداندیشانه وارد بحث می شود، قرار بگیرد.
طبیعتاً در فضای آزاداندیشی، جریانات سیاسی و رسانهای که به دنبال مسائل حزبی هستند سعی میکنند برای فرد آزاداندیشی که خلاف منافع آنها صحبت می کند، هزینه ایجاد کنند اما به هر حال نمی توانیم به واسطه این موانع از وظیفه شانه خالی کنیم.
نهاد سعی میکند در این زمینه کمک کند و نگذارد زمینه سوء استفاده از آزاد اندیشی فراهم شود، به طوریکه این مسئله به ولنگاری تبدیل شود و اینکه به بهانه اینکه یک حرف حساب، مخالفینی دارد از ورود کسانی که پا در این عرصه گذاشته اند، ممانعت شود.
اگر نگاه درستی در این حوزه حاکم شود آن زمان موضوعات فضای آزاداندیشانه، موضوعات سطحی و ناظر به نظر یکی دو نفر نخواهد بود و موضوعات و مسائلی که اولویت جامعه است مورد بحث قرار می گیرد.
متاسفانه باید عرض کنم موضوعاتی که به عنوان آزاد اندیشی مطرح میشود موضوعاتی است که خیلی گره از مشکلات اجتماعی و سیاسی جامعه باز نمی کند که این هم خودش هم مانعی برای تحقیق کرسی های آزاد اندیشی و عدم اقبال عمومی به آزاد اندیشی در دانشگاهها است.
فارس: یکی از مسائل مهم که نهاد با رویکرد حمایتی به نوعی با آن درگیر بوده بحث تشکلهای دانشجویی است، با این وجود نهاد برای توانمندسازی تشکلهای دانشجویی چه برنامه هایی دارد و تا کنون چه اقدامی صورت گرفته است؟
حجت الاسلام صالحی: در فضایی که عوامل انگیزه سوز در دانشگاه ها و بین دانشجویان فراوان است ما فعالیت هر کنشگر اجتماعی که در کنار مشکلات روزمره زندگیاش خودش را به عنوان یک اثر گذار دانشگاهی تعریف میکند و هزینه می دهد را به فال نیک میگیریم.
حال با هر رویکردی که داشته باشد، حتی رویکردی که خیلی به ما نزدیک نباشد و اصل دغدغهمندی دانشجو برای ما ارزشمند است برای همین سعی می کنیم کمک کنیم تا دغدغه های دانشجو در مسیر و ریلی قرار بگیرد که حقیقتاً گرهگشا مشکلات فضای جامعه و دانشگاه باشد.
* نهاد از تشکلهایی که مباحث ملی، دینی و اهداف انقلاب را در اولویت قرار میدهند، حمایت بیشتری میکند
با این نگاه است که هر عزیزی به عنوان یک کنشگر اجتماعی وارد یک تشکل میشود این خودش به نظر ما یک ارزش است.
البته لازمه کنشگر اجتماعی شدن به جهت اجتماعی بودن انسان این است که به قوانین و تعهدات اجتماعی هم پایبند باشیم این را هم هر انسان معقول بود قبول می کند.
عزیزانی در فضای دانشگاه به عنوان فعال تشکل دانشجویی فعالیت دارند و ما باید به همه آنها نگاه پدرانه داشته باشیم، طبیعتا کسانی که در بخشهای ملی دینی و اهداف انقلاب اسلامی را در اولویت اهداف خودشان قرار دهند از نظر ما کسانی هستند که باید بیشتر مورد حمایت و هدایت و توجه قرار گیرند و ما در اثرگذاری این عزیزان، صرف نظر از نگاههای سیاسی و حزبی که ممکن است داشته باشند به آن قدر مشترک که ارزش افزوده برای تحقق اهداف انقلاب دارد، نگاه ویژه داریم و از آن ها حمایت بیشتری خواهیم کرد.
همه کنشگران دانشگاهی به خصوص تشکل های دانشجویی قانونمند مورد حمایت ما هستند و سعی میکنیم پدرانه از آنها حمایت کنیم، البته از زمانی که با اهداف انقلاب اسلامی نزدیکتر هستند و بیشتر در حقوق انقلاب گام بر می دارند اینها مورد حمایت های بیشتری قرار خواهند گرفت البته این به معنای اجحاف و تبعیض در حق تشکل های قانونمند دیگر نباید تلقی شود.
* برنامههایی با محوریت تبیین بیانیه گام دوم بهدور از کارهای کلیشهای
ما ناظر به بیانیه گام دوم که یک سند راهبردی و یک مانیفستی برای انقلاب اسلامی به خصوص ناظر به چهل سال دوم است و با توجه به مطالبی که مقام معظم رهبری از نهاد درباره جریان سازی در فضای نخبگانی و دانشگاهی داشتند باید برنامههایی را تدارک میدیدیم که یکی از این برنامهها با محوریت تبیین بیانیه گام دوم بهدور از کارهای کلیشهای در این خصوص و استفاده از ایدهپردازی است.
در این راستا خود دانشجویان در قالب رویدادهای ایده پردازی و با محوریت شبکه سازی و استمرار این نگاه فعالیت خواهند کرد تا این جریان منتهی شود به اینکه دانشجویان ما ناظر به مسائل دانشگاه، شهر و جامعه بتوانند در مدیریت کشور ایفای نقش کنند.
فارس: بحث ازدواج دانشجویی از مباحثی است که نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در آن نقش اصلی را ایفا میکند، با توجه به اهمیت این حوزه نهاد در این رابطه چه برنامههایی را دارید؟
حجت الاسلام صالحی: یکی از افتخارات نهاد این است که تقریباً متراکمترین تجربه در حوزه مسئله خانواده و ازدواج دانشجویی در همه ارگانهای جمهوری اسلامی را به خود اختصاص داده است و یک تجربه بیش از بیست و دو ساله در قالب ازدواج دانشجویی دارد که جامعه مورد بهرهبرداری از این طرح بیش از ۴۰۰ هزار نفر است که البته اینها دادهها و دیتاهایی قابل بررسی هستند.
ما در بحث ازدواج دانشجویی یک کار روتین داریم که همین بحث آموزشها و برنامه های مزدوجین دانشجو است، که هر ساله با عنوان طرح «همسفر تا بهشت» در مشهد مقدس برگزار میشود و سال گذشته نیز بیست و دومین ازدواج دانشجویی با استقبال پرشور زوج های دانشجو برگزار شد.
ما تلاش داریم به صورت پژوهش محور از دادههای متعددی که از گذشته در رابطه با ازدواج دانشجویی داشتیم استفاده کنیم و نسبت متغیرهای متعدد را در حوزه معیارهای سنجه، معیارهای انتخاب همسر و رابطه این معیارها با استمرار و ماندگاری ازدواج و دهها مولفه دیگر پژوهش کنیم و نتیجه این پژوهش ها را در اختیار مراکز تصمیمگیر و تصمیمساز فرهنگی در عرصه خانواده و در سطح ملی قرار دهیم.
* مشارکت نهاد رهبری در دانشگاهها در آموزشهای ضمن عقد تمام زوجهای کشور
ما کار ویژه دیگری را هم شروع کردیم که فراتر از حوزه ازدواج دانشجویی است و هم اکنون تبدیل به عملیات شده است آنهم مشارکت در آموزش های ضمن عقد تمام مزدوجین عمومی کشور است اعم از دانشجو و غیر دانشجو.
متاثر از پایش و کنترل و کاهش آسیب های اجتماعی در حوزه طلاق، که هم منشا و هم محصول بسیاری از آسیب های اجتماعی است، این کار ویژه در شورای عالی انقلاب فرهنگی تعریف شد و در قالب کمیته ملی کاهش طلاق و یکی از خروجی های آن آموزشهای ضمن عقد بود حدود ۸ واحد آموزش را مصوب کردند و کسانی که در ابتدای انجام ازدواج هستند قبل از ثبت محضر این آموزش های الزامی را ببینند.
از این ۸ واحد ۲ واحد آن تخصصی و در حوزه بهداشت و سلامت جنسی است که به عهده وزارت بهداشت گذاشته شده و ۶ واحد دیگر آن در حوزه اخلاق روانشناسی خانواده است، مجری برگزاری آموزشها وزارت بهداشت است اما نظارت بر صلاحیتهای حرفهای و عمومی اساتید و تامین محتواهای آموزشی به عهده نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری قرار گرفته که با کمک دستگاه های معین مقرر شد این اتفاق رقم بخورد.
این موضوع در برخی استانها شروع شده است اما متاثر از تفاهم نامه ای که بین وزارت کشور، نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، وزارت بهداشت و شورای عالی انقلاب فرهنگی امضا شده مقرر شد در استانهایی که این طرح آغاز نشده، طرح در قالب تفاهم نامه رقم بخورد و در استان هایی هم که این طرح اجرا میشد استمرار پیدا کند.
این یک پروژه ملی است که انشاءالله بتوانیم با موفقیت کار را به پیش ببریم و امیدواریم این آموزش ها به شدت در رابطه با کاهش آمار طلاق موثر باشد.
از طرفی در تدارک برنامه هایی هستیم تا در حوزه تسهیل همسان گزینی در امر ازدواج مقداری حرفه ای تر ورود پیدا کنیم با توجه به تجارب متعددی که در دانشگاه ها داریم امیدواریم بتوانیم یک شبکه ملی را در این زمینه با همه پروتکل ها و ملاحظات لازم در این زمینه و هماهنگی با دستگاههای مربوطه تشکیل دهیم.
* تشکیل کار ویژه ازدواج دانشجویی توسط نهاد رهبری در دانشگاهها
ما در بحث ازدواج دانشجویی در صدد هستیم با همکاری شورای اجتماعی کشور کار ویژه ازدواج دانشجویی را با حضور دستگاههای خدماترسان در این زمینه تشکیل بدهیم که تنها در عرصه آموزش تصدیگری نکنیم و بتوانیم در حوزه تامین مقدمات لازم برای زندگی مشترک از اسکان دانشجویی و یا خدمات لازم برای اجرای مراسم ازدواج دانشجویی از هر ظرفیتی که ارگانهای کشور دارند و همچنین ظرفیت خیرین، فراتر از آموزش در این زمینه ورود کنیم.
* تدوین نقشه راه برای کمک به زوجهای دانشجو و تسهیل ازدواج
در این زمینه نقشه راهی در حال تدوین است و انشاالله همت و پیگیری لازم است که بتوانیم این کار را انجام دهیم،گفتوگوهای اولیه آن هم با برخی دستگاهها انجام شده است و امیدوارم روزی در همینجا خروجی این طرح را ارائه دهیم.
* میانگین آمار طلاق در ازدواج های دانشجویی از سطح جامعه بسیار کمتر است
فارس: با توجه به توضیحاتی که دادید و تلاش هایی که نهاد در این حوزه دارد، ازدواج های دانشجویی چقدر توانسته موفق باشد و چه تعداد ازدواج های دانشجویی به طلاق منجر شده است؟
حجت الاسلام صالحی: قطعاً بر خلاف آن چیزی که در افکار عمومی به غلط گاهی اوقات تبلیغ می شود میانگین آمار طلاق در ازدواج های دانشجویی از عموم کشور به صورت قابل توجهی کمتر است.
دلیل این مسئله هم این است که معمولاً کسانی که در زمان دانشجویی وارد ازدواج می شوند افراد متعهدتری هستند و به جهت اینکه در زمان مناسب تری که می تواند انس، الفت، تعامل و تفاهم را در زندگی بیشتر کند، این ازدواج صورت میگیرد آمار طلاق کمتر خواهد بود.
البته موانع جدی وجود دارد مانند مسائل اقتصادی اما کسانی که با تدبیر، به هنگام و با شناخت وارد عرصه ازدواج می شوند با توجه به دانشجو بودن، با شناخت بودن و به موقع ازدواج کردن کمتر در معرض طلاق هستند البته این منکر آسیب ها و فشارهای زندگی برای اینها نیست.
البته متاثر از افزایش آمار طلاق ما شاهد افزایش آمار طلاق در ازدواج های دانشجویی هم هستیم و این یک امر طبیعی است اما در مقایسه با بدنه جامعه این آمار بسیار کمتر است.
ما از بین کسانی که در طرح «همسفر تا بهشت» ( ازدواج دانشجویی) شرکت می کنند بررسی کردیم و دیدیم آمار طلاق دربین زوج های دانشجوی شرکت کننده در این طرح به شدت از سطح جامعه کمتر است.
فکر می کنم در آخرین آماری که ما از کسانی که بین سال ۹۰ تا ۹۷ ازدواج کردند، آمار طلاق آنها زیر 6 درصد بوده است.
این در حالی است که بخش قابل توجهی از این زوج ها دوران پنج ساله اول زندگی را گذراندهاند و برای آنها اوج زمان احتمال طلاق سپری شده است.
یکی از دلایل چنین مسئله ای هم این است که این زوج ها که گفته شد در طرح «همسفر تا بهشت» شرکت کردند و آموزش های نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه را دیده اند و وقتی هم ما از طریق ثبت احوال بررسی کردیم از هر صد نفر زیر شش نفر آنها طلاق گرفته اند.
* اگر ازدواج آگاهانه انجام شود فضای دانشگاهی عامل کاهش طلاق خواهد شد
اگر ازدواج آگاهانه و به موقع در فضای دانشگاهی انجام شود خود فضای دانشگاهی عامل کاهش طلاق خواهد شد و این هم یک امری طبیعی است و ممکن است اگر اینها که در بیرون از دانشگاه ارتباطات خود را برقرار کنند در معرض آسیبهای بیشتری هستند تا در فضای دانشگاه با شناختی که منتهی به ازدواج هم شود این کار صورت گیرد، چون در فضای دانشگاهی ناظر به آموزشها و مشاورهها و برنامههایی که ما قبل از ازدواج داریم موجب می شود که ازدواج ها با شناخت بیشتری صورت گیرد و این در ماندگاری ازدواج ها نقش ویژه ای دارد.
به هر حال ما باید کمک کنیم این تصور غلط که گفته می شود« ازدواج هایی که در زمان دانشجویی انجام میشود منتهی به شکست شده و آمار طلاق بیشتری دارد»، از بین برود و باید در مورد این تصور غلط یک کار رسانهای خیلی خوبی صورت گیرد البته این منکر ازدواج به موقع ، آگاهانه و مولفه های خاص خودش نیست.
* نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها هیچ وقت به جای دانشجو و استاد تصمیم نمیگیرد
حجت الاسلام صالحی: بخشی از فرمایشات مقام معظم رهبری در دیدار با دانشگاهیان و در بیانیه گام دوم ناظر به دستگاه ها و نهادهای حاکمیتی به خصوص نهادهای منتسب به ایشان، است که ما موظفیم اینها را جمع آوری، تحلیل، اولویت بندی و در رابطه با آنها برنامه ریزی کنیم.
مخاطب بخش دیگری از فرمایشات مقام معظم رهبری نیز جامعه است که بخشی از آن را هم جامعه دانشگاهی تشکیل می دهند.
نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها هیچ وقت به جای دانشجو و استاد فکر نمیکند و تصمیم نمیگیرد، گاهی اوقات موضوعی که مقام معظم رهبری به اساتید و دانشجویان دانشگاه منتقل می کنند زمانی تحقق پیدا می کند که هویت استادی و دانشجویی باید در کنار سوال شود که کار پیش برود یک نهاد حاکمیتی و حتی یک نهاد فرهنگی و یک ساختار مشخص اداری.
ما نباید به بهانه اینکه نهاد نمایندگی در این مسئله نقش ایفا می کند این احساس وظیفه را از دانشجو و استاد خود سلب کنیم اما برای تحقق منویات رهبری باید به عزیزان خود کمک کنیم نقش تسهیلگر را ایفا کنیم گاهی کمک ما می تواند ارائه خدمات باشد گاهی اوقات ارائه مشورت، گاهی اوقات ایجاد زمینه سازی، گاهی اوقات هم می تواند مطالبه گری باشد یکی از دانشجویان مطالبه کنیم که در این زمینه به ما کمک کند تا من بیات رهبر انقلاب محقق شود.
ما باید برای هرکدام از این وسایل مدلی تعریف کنیم، در اداره کل تشکلهای نهاد چه استادی چه دانشجویی نوع تعامل ما اینگونه است که ما به جای استاد و دانشجو تصمیم نمیگیریم و تسهیل میکنیم که منویات مقام معظم رهبری جزء برنامههای اولیه ما قرار بگیرد.
* تاسیس مرکزی برای احصاء نگاههای راهبردی مقام معظم رهبری در نهاد
از طرفی یکسری از برنامه ها را نیز خودمان برنامه ریزی می کنیم که به طور مثال طرح «ضیافت رضوی» از این جنس است البته در صدد هستیم مرکز مستقلی برای پردازش دیدگاه های امام و رهبری ایجاد کنیم البته قبلا در رابطه با دیدگاههای امام(ره) مرکز را داشتیم و دیدگاه های مقام معظم رهبری را نیز دخیل خواهیم کرد.
البته این کار غیرساختارمند در نهاد اتفاق میافتاد ولی تصمیم گرفتیم که اگر بشود مرکزی برای احصاء نگاههای راهبردی مقام معظم رهبری تاسیس کرده و درصد هستیم مشخص تر در رابطه با منویات مقام معظم رهبری متمرکز شویم.
* حجاب معاصرت مانع شده که بیشتر به تبیین اندیشههای رهبری بپردازیم
امکان دارد گاهی اوقات در این زمینه ظرفیت های دانشگاهی را به کار بگیریم و گاهی هم امکان دارد از ظرفیتهای غیر دانشگاهی کمک بگیریم تا در راستای تبیین و ترویج دیدگاههای مقام معظم رهبری گام برداریم.
متاسفانه حجاب معاصرت( همزمانی) مانع از این شده که ما بیشتر به تبیین اندیشههای مقام معظم رهبری بپردازیم و امیدواریم ملاحظه همزمانی با ایشان را رعایت کنیم و بیش از گذشته به تبیین اندیشه های مقام معظم رهبری اهتمام داشته باشیم.
انتهای پیام/