خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 12 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

پاکبان‌ها و رسالت پاک کردن شهر از کرونا

فارس | اجتماعی و حوادث | یکشنبه، 03 فروردین 1399 - 10:47
این روزها که همه مردم شهر تلاش می کنند تا خود را از شر ویروس کرونا در امان نگه دارند پاکبان‌ها و رفتگرها رسالت پاک کردن شهر را آن هم در بیشتر موارد از زباله های کرونایی برعهده دارند.
پسماند،كرونا،تهران،ويروس،سازمان،شهر،زباله،تفكيك،مديريت،بهداش ...

خبرگزاری فارس-سید اسد رجبی: کرونا چندماهی است تبدیل به پربسامدترین واژه در زبان مردم بسیاری از کشورهای دنیا شده است؛ اصلی ترین کلیدواژه در رسانه‌های جهان.
آمدن نوروز و هجوم پیام‌های سلامتی و شادباش‌های پیوست خورده با آن هم نتوانسته است روی واژه کرونا بنشیند.
«کرونا» همه چیز و همه جا را متاثر از خود ساخته است.
این روزها، تلویزیون، رسانه‌های مکتوب و فضای مجازی، پر شده است از تصویر قهرمانان سفیدپوشی که در بیمارستان‌ها، خط مقدم مقابله با کرونا ایستاده‌اند؛ رو در رو با ویروس و در نبردی تن به تن با همه کمبودها و دلهره‌ها.
و «مرگ» گاه به گاه، برخی از آن‌ها را صدا می‌زند.
اما در همین خط مقدم، بسیاری دیگر هم ایستاده‌اند، با جان، بازی می‌کنند و دریغ اگر فراموششان کنیم؛ آن‌ها که تنِ یک کلان شهر را از ویروس پاک می دهند.
پاکبان‌هایی که به لطف اقدامات پیشگیرانه حتی یک گزارش از ابتلا به ویروس کرونا تاکنون در آن ها گزارش نشده است.
کرونا و افزایش چشمگیر پسماند
تهرانی‌ها در کل سال و نه فقط در این برهه حساس بسیار بالاتر از میانگین جهانی، زباله تولید می‌کنند.
آماری که با اجرای طرح کاپ، برخی آموزش‌ها و تفکیک زباله‌ها، از 7هزار تن به حدود 5هزار تن در روز رسیده است.
اما با همه گیری ویروس کرونا و ضرورت رعایت چند برابری مسائل بهداشتی، این بار تولید زباله بار دیگر از مرز 7هزار تن هم عبور کرده است.
اما در کنار این افزایش پسماند، آن چه البته خطرناک‌تر است، 80 تن پسماند پزشکی است که از ۱۵۰ بیمارستان و‌ مرکز درمانی سطح شهر تهران جمع‌آوری می شود.
زباله‌هایی که بسیاری از آن‌ها می‌توانند با ویروس کرونا آمیخته و آلوده شده باشند.
با این اعداد و ارقام، شاید اولین تصویری به ذهن می‌دود، چهره پاکبان‌هایی باشند که با شمایل ثابت، جاروهای بلند و لباس‌های سبزشان لبخند می‌زنند.
ایجاد سایت‌های جداگانه برای دفن پسماندهای بیمارستانی
خطر پسماندهای بیمارستانی نه امروز که همیشه هشداری جدی بوده است.
امروز اما با آلوده شدن‌شان به ویروس کرونا نگرانی درباره آن‌ها آن قدر افزایش یافته که پای آن به رسانه‌ها هم باز شده است.
صدرالدین علیپور مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران با اشاره تولید و جمع آوری 80تن پسماند روزانه بیمارستانی به خبرنگار فارس گفت: روزانه حدود ۱۰۰ نیروی کارگری با لباس و تجهیزات مخصوص به بیمارستان ها می روند و پسماندهایی که به احتمال زیاد آلوده به ویروس کرونا هستند تحویل گرفته و در همان مکان توسط اتوکلاو ضدعفونی کرده و با رعایت کامل موازین بهداشتی و ایمنی آن ها را در سایت جداگانه ای، با عمق و آهک بیشتر از حد معمول دفن می کنند.
وی تاکید می‌کند: در شرایط موجود، پسماندهای بیمارستانی و نحوه جمع آوری آن‌ها از اهمیت دو چندانی برخوردار است و از سوی دیگر باید با به کارگیری تمهیدات لازم از آلوده شدن نیروهای زحمت کش نیز جلوگیر کرد.
الزام همه نیروها به استفاده از اقلام بهداشتی
علیپور یکی از راهکارهای پیشگیرانه برای جلوگیری از ابتلای کارگران خدمات شهری به ویروس کرونا را الزام آن ها به استفاده از اقلام بهداشتی عنوان می‌کند و می‌گوید: به تمام مناطق شهرداری تهران ابلاغ شده که کارگران خدمات شهری باید به اقلام بهداشتی مثل ماسک و دستکش مجهز شوند تا از این طریق احتمال آلوده شدن این نیروهای زحمت کش به حداقل برسد.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند با اشاره به نصب دوربین حرارتی در سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران می‌افزاید: این دوربین که به منظور تب سنجی دقیق و تسریع در پایش سلامت پرسنل نصب شده است از طریق ارسال سیگنال قادر به تشخیص میزان حرارت بدن انسان است تا کارمندان و مراجعان به ساختمان مرکزی و مجتمع آرادکوه با حداقل خطر در خصوص ابتلا به ویروس کرونا مواجه باشند.
وی تاکید می‌کند: پیشگیری از مواجهه حضوری و چهره به چهره برای سنجش سلامت افراد نیز از جمله مزیت های کاربردی این دوربین است.
علیپور می‌گوید: آشکارسازهای این دوربین می‌توانند با مشخص کردن توزیع حرارتی نشان ‌دهند که کدام بخش از بدن دارای حرارات بالا و کدامیک حرارت کمتری دارد که در نهایت با کاربرد دوربین حرارتی دقت و سرعت تشخیص افزایش یافته و می‌توان تعداد بیشتری از پرسنل را مورد پایش بهداشتی قرار دهد.
این مقام مسئول تاکید می‌کند: با انجام تمام این اقدامات تلاش کردیم تا از انتشار بیماری به افرادی که وظیفه جمع آوری، تفکیک و رفت و روب را برعهده دارند و به دنبال آن، خانواده های این افراد جلوگیری کنیم.
هیچ یک از پاکبان‌ها به کرونا مبتلا نشده‌اند
با توجه به افزایش پسماندهای خانگی و بیمارستانی و نوع حضور پاکبان‌ها در سطح کلانشهر تهران، قطعا کم توجهی به بهداشت پاکبان‌ها و تجهیزنکردن آن‌ها می‌تواند در شیوع این ویروس همه‌گیر بسیار خطرآفرین باشد.
قنبر آدینه وند مدیر نظارت و ارزیابی امور مناطق سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران با بیان اینکه روزانه ۱۵ ساختمان تحت پوشش سازمان ضدعفونی می‌شوند، می‌گوید: به صورت روزانه ۱۰ ایستگاه میانی خدمات شهری، دو ساختمان اداری، یک ساختمان لجستیکی و مرکز کهریزک با ۱۵ هزار لیتر محلول ضدعفونی کننده شست و شو می شوند.
وی می‌افزاید: ساختمان اداری شوش و ایستگاه‌های خدمات شهری، سکوهای پسماند تخلیه داراباد، حکیمیه، زنجان، کوهک، یاران، جهاد، صالح آباد، آزادگان، شهید آوینی، بیهقی و هرندی از جمله فضاهایی هستند که به صورت روزانه ضدعفونی می‌شوند.
ضمن اینکه روزانه بالغ بر ۶۰ نیروی سازمان پسماند مسئولیت ضدعفونی ساختمان ها را برعهده دارند تا کارمندان و مراجعان به این ساختمان‌سها با حداقل خطر در خصوص ابتلا به ویروس کرونا مواجه باشند.
تاکید بر استفاده از اقلام بهداشتی، نظارت بر فعالیت پاکبان‌ها، شست و شوی روزانه ساختمان‌ها و بهره گیری از ظرفیت‌های آموزشی موجب شده تاکنون هیچ آماری از ابتلای پاکبان‌ها به ویروس کرونا گزارش نشود.
این در حالی است که در فضای همه گیرشدن این ویروس کوچکترین اغماض یا کوتاهی می‌توانست فاجعه‌ای بزرگ به وجود بیاورد.
گزارش سلامت پاکبان‌ها و عدم ابتلای حتی یک نفر به ویروس کرونا، خبر خوشایندی است که بیش از هر چیز باید قدردان اقدامات پیشگیرانه از سوی مسئولان باشیم.
توقف تفکیک پسماند و برخورد قانونی با زباله گردی
اما اقدامات پیشگیرانه به بهداشت فردی و محیطی محدود نشده است.
علیپور با اشاره به توقف تفکیک پسماند به خبرنگار فارس گفت: ما پیشنهاد دادیم تفکیک‌هایی که در مجموعه آرادکوه داریم و در اختیار سازمان مدیریت پسماند است کار خود را متوقف کنند.
وی گفت: توقف کار خطوط پردازش علی رغم اینکه با پیمانکار قرارداد داشتیم و یکسری اتفاقات در بحث قراردادها و تعهدات اتفاق می‌افتاد، انجام شد و هفت خط پردازش آرادکوه را پلمب و تعطیل کردیم.
ضمن اینکه به قرارداد پیمانکاران نیز یک ماه و نیم اضافه کردیم و بحث تفکیک در این یک ماهه موقتا تعطیل شد؛ یعنی از ۱۰ اسفندماه تا ۱۵ فروردین ۹۹ را بیش از یک ماه تعطیل کرده ایم و این موضوع به مناطق نیز ابلاغ شده است.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند افزود: قرارداد پیمانکاران تفکیک در مناطق با خود مناطق است و به آنها نیز موضوع ابلاغ شده و تفکیک از مخازن توسط پیمانکاران هم تعطیل شده است که در آینده یک ماه به قرارداد آنها اضافه خواهد شد.
تمام ایستگاه های بازیافتی هم که در مناطق بود و کار تفکیک انجام می‌دادند و پیمانکاران در آن ایستگاه‌ها تفکیک نهایی را انجام می‌دادند همگی پلمب شدند.
کودکان زباله گرد نگرانی شهر
اما موضوعی که در این میان بسیار نگران کننده بود و گروه‌های مردم نهاد و مسئولان را با چالشی جدی‌تر روبه رو می‌کرد، کودکان زباله گردی بود که بدون رعایت کوچکترین موارد بهداشتی، در مخزن‌های بزرگ زباله خم می‌شوند و به جستجوی زباله می‌پردازند.
جلوگیری از فعالیت کودکان زباله گرد، اگرچه با شهرداری تهران نیست اما می‌توانست ریسک افرایش ابتلا به کرونا را به شدت افزایش دهد.
این موضوع در جلسات متعدد شورای شهر تهران مطرح شد؛ از جمله در دویست و پنجمین نشست علنی شورای شهر تهران، آرش میلانی رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران با تقدیر از توقف جمع آوری و تفکیک پسماند خشک از سوی شهرداری گفت: متاسفانه این موضوع از سوی زباله گردها همچنان ادامه دارد و البته این موضوعی فرابخشی است و نیازمند همکاری دستگاه‌های مختلف است.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند با اشاره به حضور کودکان زباله گرد در سطح شهر تهران که برخی آمارها تعداد آن ها را به نزدیک 5هزار نفر تخمین می‌زنند می‌گوید: بنا به درخواست ما و با همکاری دادستانی و نیروی انتظامی هرگونه زباله گردی در شهر ممنوع شد.
زباله گردی با حکم دادستانی ممنوع شد
وی توضیح می‌دهد: از آنجا که با حکم دادستانی پدیده زباله‌گردی کاملا ممنوع اعلام شد، نیروهای ما با حضور شبانه در خیابان‌ها و محلات درصورت مشاهده زباله‌گردها، این موضوع را به نیروی انتظامی گزارش داده و اخطارهای لازم را به منطقه می‌دهند.
البته نیروهای سازمان پسماند هیچ‌گونه حق قانونی برای برخورد قهری با این گروه را ندارند و این امر به‌طور تام و تمام بر عهده نیروی انتظامی است.
علیپور همچنین با تاکید بر اینکه حضور شبانه گشت‌های سازمان پسماند در شهر امری معمول است، اضافه می‌کند: این بار اما با فروش تعدادی از خودروهای اسقاطی سازمان، از محل اعتبار حاصله ۲۵خودروی وانت مزدای دو کابین خریداری شد تا اقدامات مربوط به نظارت واحدها در مناطقی همچون آبعلی و آرادکوه و نقاط مختلف تهران با سهولت بیشتری صورت بگیرد.
پاکبان ها هم ردیف با کادر درمانی تقدیر شوند
در حالی که بیشتر شهروندان تهرانی، شرایط قرنطینه مانندی را تجربه می‌کنند، شب‌های تهران پاکبان‌ها را با جاروهای بلند و ماسک و دستکش‌های مخصوص نظاره می‌کند.
چندی پیش همزمان با ولادت حضرت علی(ع) و روز پدر، تعدادی از پاکبانان زحمتکش شهر با همراهی شهردار تهران و رئیس بنیاد مستضعفان تقدیر شدند.
در این برنامه این بار مدیران سازمان پسماند بودند که برای تقدیر به میان پاکبان ها رفتند.
مدیرعامل و جمعی از مدیران سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران به صورت سرزده به خیابان‌ها و معابر سطح شهر رفتند و ضمن گفتگو با پاکبانان و شنیدن مشکلات‌شان، هدایایی را به مناسبت روز مرد به این قشر زحمتکش اهدا کردند.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران در حاشیه این برنامه گفت: کارگران پسماند این روزها مانند کادر زحمتکش درمانی بیشترین تلاش را برای مهار و کنترل ویروس کرونا در شهر انجام می‌دهند و از هیچ کمکی برای بازگشت آرامش و سلامتی به فروگذار نمی‌کنند.
با توجه به نوع فعالیت پاکبان‌ها، ضرورت حضورشان در جامعه و پیراستن شهر از پسماندهای خطرناک، این وظیفه تک تک شهروندان است که از همه طلایه داران سلامت تقدیر کنند.
انتهای پیام/