نگاهی به رویدادهای مهم شهرستانهای خراسان رضوی در سال 98
سال 1398 ساعات پایانی خود را میگذراند؛ سالی پر هیاهو که با سیلاب آغاز شد، سالی پرحادثه برای کارگران، تداوم بیمهریها با محیطزیست و طبیعت، بحران آب؛ رخدادهایی که عامل انسانی داشتند همچون تصادفات، نزاعها و درگیریها، بیاحتیاطیهایی که منجر به مجروحیت و مرگ برخی افراد شد و سالی که شیوع ویروس کرونا در روزهای پایانی آن در صدر اخبار رسانهها قرار گرفت.

ایسنا/خراسان رضوی سال 1398 ساعات پایانی خود را میگذراند؛ سالی پر هیاهو که با سیلاب آغاز شد، سالی پرحادثه برای کارگران، تداوم بیمهریها با محیطزیست و طبیعت، بحران آب؛ رخدادهایی که عامل انسانی داشتند همچون تصادفات، نزاعها و درگیریها، بیاحتیاطیهایی که منجر به مجروحیت و مرگ برخی افراد شد و سالی که شیوع ویروس کرونا در روزهای پایانی آن در صدر اخبار رسانهها قرار گرفت.
سیلاب ابتدای سال 98
جاری شدن سیل و روانآب در ابتدای سال 1398 بسیاری از شهرستانهای استان خراسان رضوی را با معضلات و مشکلات بسیاری روبهرو کرد.
طرقبه و شاندیز، کلات، نیشابور، کاشمر، بردسکن، فیروزه، درگز، گناباد، خلیلآباد و چناران از جمله شهرستانهایی بودند که با وقوع سیل خسارت دیدند.
تخریب و تخلیه برخی منازل، طغیان رودخانهها و خسارات مختلف از جمله پیامدهای این روانآبها و سیلها بودند.
سال پرحادثه برای کارگران در شهرستانهای خراسان رضوی
سال 98 سال پرحادثهای برای کارگران در شهرستانهای استان خراسان رضوی بود، از جمله این حوادث میتوان به این موارد اشاره کرد:
سوختگی 7 کارگر در چناران بهدلیل واژگونی ظرف حاوی مواد مذاب؛ مرگ کارگر 25 ساله در شهرک صنعتی خیام نیشابور؛ زخمی شدن دو کارگر معادن سنگ آهن سنگان خواف توسط پلنگ؛ جان باختن یک کارگر معادن سنگان زیر لودر و مصدومیت سه نفر از کارگران در پی انفجار کپسول گاز در خواف؛ مرگ یک کارگر بر اثر انفجار در معدن طلای بردسکن و قطع دست یک مرد در کارگاه شارژ کپسول آتشنشانی بخشی از حوادثی بود که در شهرستانهای استان برای کارگران رخ داد.
همچنین فوت کارگر معدن به دلیل سقوط از ارتفاع 200 متری کوه؛ جان باختن یک کارگر بر اثر ریزش معدن در زاوه؛ مرگ یک کارگر در معدن سنگان خواف به علت سقوط شیء؛ مرگ یک کارگر بر اثر برقگرفتگی؛ جان باختن یک زن جوان در دستگاه فشردهسازی ضایعات پلاستیک در نیشابور و محبوس شدن معدنکاران در معدن کروم داورزن که البته این افراد محبوس شده، نجات پیدا کردند.
محیطزیست
در حوزه محیطزیست نیز در ابتدای سال یک پلنگ در منطقه خوشاب رویت شد، این پلنگ یک چوپان را زخمی کرد؛ همچنین کرکس مصری کمیاب نیز در خلیلآباد ثبت شد.
خبر آتشسوزی مراتع نیز از دیگر اخبار تلخ زیستمحیطی در شهرستانهای استان بود؛ آتشسوزی 60 هکتار از منطقه حفاظتشده دُربادام شهرستان قوچان و سوختن سه هکتار از مراتع کلات، همچنین آتشسوزی 35 هکتار از مراتع چناران از جمله این حوادث بود.
اما یکی از اخبار خوش حوزه محیطزیست این بود که دریاچه بزنگان واقع در سرخس که تنها آبگیر و منبع آبی طبیعی استان است و از آن به عنوان عروس دریاچههای ایران یاد میشود، پس از سالها خشکسالی بر اثر بارندگیهای سال جاری جان تازه گرفت.
کوهنوردی و حوادث در ارتفاعات
یکی از اتفاقاتی که بارها رخ داد، حوادث در کوهستان و ارتفاعات بود؛ از جمله مرگ یک مرد در کوههای اطراف کاشمر؛ او به علت طی مسافت زیاد و نامناسب بودن مسیر و سابقه بیماری قلبی جان خود را از دست داد.
21 کوهنورد نیز از درههای پلاسو توسط نیروهای هلالاحمر نجات یافتند؛ اما چیزی که در این میان شایان توجه بود صحبت معاون و مسئول امداد و نجات شعبه جمعیت هلالاحمر نیشابور بود با عنوان اینکه «حوادث دو ماه ابتدای سال 98 نیشابور برابر با کل حوادث سال گذشته بود»
بحران آب
یکی از اخبار و پروندههایی که در شهرستانهای استان خراسان رضوی در سال 98 پیگیری میشد، موضوع آب بود؛ بحرانی که پیامدهای زیادی به همراه دارد.
فرونشست زمین در مناطق مختلف از جمله کاشمر، بردسکن و شکاف 15 کیلومتری دشت نیشابور، کاهش عمر چاههای آب و عمیقتر شدن آنها از جمله پیامدهای بحران آب در شهرستانهای استان است.
همچنین روابط عمومی آب و فاضلاب خراسانرضوی به نقل از مدیر امور آب و فاضلاب سرخس مهمترین عامل کاهش کیفیت آب این شهر را برداشتهای بیرویه از سفرههای زیرزمینی و در نتیجه حرکت جبهه آب شور به سمت سرخس اعلام کرد.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسانرضوی نیز در مصاحبهای بیان کرده بود بیش از 50 درصد قنوات شهرستانهای خراسانرضوی خشک شدهاند.
دانشآموزان و مدارس
در حوزه آموزش و پرورش شهرستانهای خراسان رضوی نیز اتفاقات تلخ و شیرین افتاد، افتتاح مدرسه وکیلی 80 و وعده احداث یک صدمین مدرسه تا سال 1400 در نیشابور توسط عبدالرضا وکیلی خیر مدرسهساز از اتفاقات خوب در حوزه آموزش و پرورش بود.
جشن خداحافظی با بخاری نفتی در مدارس فیروزه نیز پس از اتفاقات تلخی که وجود بخاریهای نفتی رقم زده بودند، خبر بسیار خوبی به شمار میرفت اما هنوز کلاسهای درسی در شهرستانهای مختلف استان وجود دارند که با بخاری نفتی گرم میشوند از جمله 120 کلاس درس بردسکن که گرمایش آن با بخاری نفتی است.
اتفاق تلخی که در حوزه آموزش و پروش افتاد غرق شدن دانشآموز پسر پایه ششم در استخری واقع در تایباد بود، او همراه دانشآموزان دیگر در یک فوق برنامه به استخر رفته بود که جان خود را از دست داد.
اما اتفاق تلخ دیگری که در یک مدرسه روستایی افتاد، سقوط دو کودک 4 و 5 ساله داخل سپتیک فاضلاب یک مدرسه بود که باعث جان باختن این دو کودک شد، پس از این اتفاق که در روستای سنجدک کوهسرخ به وقوع پیوست؛ دستور حصار کشی اطراف سپتیک صادر شد.
نزاع و درگیری
خبرهای نزاع و درگیری یکی از سوژههای همیشگی صفحات حوادث است، در شهرستانهای خراسان رضوی نیز این نزاعها و درگیریها منجر شد تعدادی زخمی و کشته شوند؛ در ادامه به برخی از این حوادث اشاره میشود:
قتل یک مرد و زخمی شدن 5 نفر در باخرز به علت اختلاف خانوادگی؛ تخریب آمبولانس اورژانس بر اثر یک نزاع خانوادگی در تربتحیدریه؛ نزاع دستهجمعی در نیشابور و مجروحیت 3 نفر با اسلحه شکاری؛ کشته شدن دو نفر و مجروحیت یکی دیگر از اعضای خانوادهای در رشتخوار بر اثر شلیک گلوله فرد ناشناس؛ نزاع دسته جمعی در تایباد و بر جای ماندن 2 کشته؛ مجروحیت 9 نفر بر اثر نزاع دسته جمعی در شهر بار از جمله این نزاعها و درگیریها بودند.
میراث فرهنگی و گردشگری
افتتاح بومگردیها در شهرستانهای مختلف در حوزه گردشگری یکی از سوژههایی بود که طی سال تکرار شد.
اما در بحث میراث فرهنگی همچنان یکی از سوژههای همیشگی بیمهری و بیتوجهی به آثار تاریخی خودنمایی میکرد؛ از تپه تاریخی کندر که به مکانی برای استعمال مواد مخدر تبدیل شده تا تخریب سنگ قبرهای قدیمی توسط حفاران غیر مجاز در چناران و همچنین تخریب عمارت رئیسالتجار در نیشابور از جمله خبرهای تلخ این حوزه بود.
کشاورزی
در حوزه کشاورزی نیز برای اولین بار در تربتحیدریه خرید و فروش جو در بورس انجام شد؛ در بازار زعفران نیز کاهش قیمت گل موجب گلهمندی کشاورزان شده بود، برخی از زعفرانکاران وجود دلالان را سبب کاهش قیمت گل زعفران میدانستند.
شرایط آب و هوایی نیز خساراتی در سال 98 به کشاورزان تحمیل نمود، از جمله اینکه سرما به یکسوم مزارع زعفران گناباد خسارت وارد کرد.
وضعیت آب و هوایی
گرمای هوا در برخی شهرستانهای استان در سال جاری رکورد زد، برای مثال گرمای هوا در گناباد رکورد 30 سال گذشته را شکست و سرخس نیز گرمای بیسابقه طی 35 سال گذشته را تجربه کرد.
خبرهای برف و کولاک و مسدود شدن راهها و اسکان مسافران گرفتار در برف و کولاک نیز از جمله خبرهای زمستان سال 98 بود.
ورزشی
در حوزه ورزشی نیز در سال 98 نیشابور میزبان مسابقات کشوری شوتوکان کاراته بود، سومین دوره مسابقات شطرنج آزاد کشوری در قوچان برگزار شد.
مسابقات انتخابی تیم ملی تاتار کوراش نیز با معرفی افراد برتر در قوچان به کار خود پایان داد.
مسمومیت دسته جمعی
دو مسمومیت دسته جمعی نیز در سال 98 اتفاق افتاد؛ مسمومیت 600 نفر از اهالی روستای ابرده که فرماندار طرقبه شاندیز گفته بود مرکز بهداشت عامل این مسمومیت را وجود نوعی باکتری به نام "کلی فرم مدفوعی" اعلام کرده است.
مسمومیت 51 کودک و نوجوان در داورزن نیز دیگر حادثه مسمومیت بود؛ رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی سبزوار مطرح کرده بود که این افراد بر اثر صرف غذا در یک محفل مذهبی دچار مسمومیت شدند.
در گذشت شخصیتهای برجسته
«برات اصلاحی» یکی از هنرمندان شاخص سرنا نواز در تربتجام، رمضان سلمانی بردری معروف به "رمضان بردری" آرایشگر دوتار نواز در قوچان و حسینعلی اعتصامی خواننده آواز هزارهای باخرزی و نوازنده دوتار از شخصیتهای برجسته فولکلور استان بودند که در سال 98 از دنیا رفتند.
محمدقاسم اَخَوییان، استاد آجر تراش نیشابوری نیز در سال جاری دار فانی را وداع گفت.
همچنین نورعلی تابنده قطب دراویش گنابادی نیز دیماه سال 98 درگذشت و در مزار سلطانی بیدخت گناباد به خاک سپرده شد.
اخبار کرونا پایان بخش سال 98
اما شهرستانهای خراسان رضوی در هفتههای پایانی سال 98 با شیوع ویروس کرونا درگیر بودند، ابتلا و جان باختن تعدادی از شهروندان، اعلام وضعیت قرمز در برخی شهرها، محدودیت در تردد و تعطیلی برخی اصناف در هنگامه نوروز از پیامدهای شیوع این ویروس بود.
برخی مراکز درمانی و مسئولان در شهرستانها از کمبود امکانات و تجهیزات خبر دادند.
هر ساله روزهای پایانی سال بازار، رونق دارد و هیاهو و شلوغی، شهر را پر میکند؛ اما روزهای پایانی سال 98 با رکود بازار نوروزی مواجه شد، اگر چه برخی شهروندان رعایت موازین بهداشتی را نکرده و تردد غیر ضروری داشتند اما با این حال خلوت بودن و رکود بازار در روزهای پایانی سال به علت شیوع ویروس کرونا کاملا محسوس بود.
انتهای پیام