خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 08 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

باید عقلانیت دینی را در جامعه پیاده‌سازی کنیم

ایسنا | استان‌ها | پنجشنبه، 29 اسفند 1398 - 14:22
یک استاد حوزه علمیه گفت: وظیفه ما این است که از نظر علمی پربار باشیم و آن را انتقال دهیم و عقلانیت دینی را در جامعه پیاده‌سازی کنیم.
ديني،عقلانيت،هيجانات،مطرح،حرم،علم،موضوع،علميه،احساسات،مادي،ع ...

ایسنا/خراسان رضوی یک استاد حوزه علمیه گفت: وظیفه ما این است که از نظر علمی پربار باشیم و آن را انتقال دهیم و عقلانیت دینی را در جامعه پیاده‌سازی کنیم.
حجت‌الاسلام و المسلمین حمیدرضا ویژه در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص اعتراض برخی افراد نسبت به اقدام تولیت آستان قدس رضوی مبنی بر بسته شدن درب‌های حرم امام رضا(ع)، اظهار کرد: متاسفانه افرادی که هتک حرمت کرده‌اند، با نگاه دینی این کار را انجام داده‌اند و احساس کردند با تجمع مقابل حرم به وظیفه دینی خود عمل کرده و ثواب کسب کرده‌اند، در مباحث دینی درباره موضوعاتی همچون شفا و ...
که متاسفانه صحبت‌های زیادی در این زمینه می‌شود، باید علت‌های مادی و معنوی را مدنظر قرار دهیم.
وی افزود: برخی افراد به علت‌های مادی توجهی نمی‌کنند.
علت‌های مادی این است که اگر خداوند شفادهنده بیماری‌هاست، ما را موظف به مراجعه به دکتر کرده است و باید علت‌های مادی را رعایت کنم و در کنار آن علت‌های معنوی همچون دعا و...
نیز وجود داشته باشد.
بسته شدن درب حرم رضوی، اقدامی عالمانه و عاقلانه‌ بود و باید انجام می‌شد
ویژه ادامه داد: در حال حاضر بیماری‌ شایع شده که با اجتماع و جمع سروکار دارد و زنجیره انسانی باید قطع شود و طبیعی است که در حرم‌های اهل بیت(ع) اجتماع وجود دارد و به نظر کار بسیار عاقلانه‌ای است که موقتا حرم‌ها تعطیل شود تا بتوان این زنجیره انسانی را قطع کرد؛ به ویژه که در این روزها برخی توصیه‌ها را رعایت نمی‌کنند و به شهرهای مذهبی وارد می‌شوند و ورود و خروج‌ها سبب شدیدتر شدن بحران می‌شود و به نظر بسته شدن حرم کار بسیار عاقلانه‌ای است و باید انجام ‌می‌شد.
این استاد حوزه علمیه بیان کرد: افرادی که هتک حرمت کرده و به این موضوع ورود پیدا کردند، عده‌ای به گمان خود از سر خیرخواهی بوده اما عده‌ای دیگر به طور قطع این‌گونه نبوده؛ زیرا من با مشاهده فیلم‌های منتشرشده متاسفانه شاهد نگاه‌های نادرست به این موضوع بودم زیرا رهبری نیز حکم سخنان وزارت بهداشت را لازم الاجرا دانسته‌اند و نمی‌دانم این افراد با چه نیتی به این موضوع ورود پیدا کرده‌اند.
اصل شفادهی، شفادهی اعتقادی است
ویژه خاطرنشان کرد: به نظر من بخشی از این جریان مربوط به مباحث اعتقادی است.
متاسفانه این موضوع رواج پیدا کرده که اگر می‌خواهیم به سمت اهل بیت برویم فقط بحث شفا و مسائل جسمانی مطرح است؛ در صورتی که بحث شفای جسمانی زیاد مطرح نیست البته نه اینکه نباشد؛ اما اصل شفادهی، شفادهی اعتقادی است.
قرآن نیز به ما می‌گوید انبیاء آمده‌اند تا ما را از جهل نجات و ما را تربیت دهند؛ این به معنای شفاست.
وی اضافه کرد: نمی‌دانم چرا این نوع از شفا را فراموش کرده و ما تنها به شفای جسمانی توجه می‌کنیم، حرم دانشگاه است و ما باید در آن علم بیاموزیم یعنی باید از جهل به سمت علم و سپس به سمت تربیت حرکت کنیم زیرا این دستور قرآن است؛ «یُزَکِّیهِمْ وَ یُعَلِّمُهُمُ».
این استاد حوزه علمیه گفت: متاسفانه برخی افراد تصور می‌کنند که اگر مردم را در حس هیجان و احساسات دینی نگه دارند، کار خوبی است؛ من نمی‌خواهم بگویم کار کاملا غلطی است اما قبل از اینکه هیجانات و احساسات دینی مطرح شود، حتما باید عقلانیت دینی مطرح شود.
هیجانات دینی باید تحت مدیریت عقلانیت باشد؛ نه اینکه عقل و علم را تعطیل کنیم
ویژه عنوان کرد: هیجانات دینی باید تحت مدیریت عقلانیت باشد نه اینکه عقل و علم را تعطیل کنیم.
زمانی که این دو بال کنار یکدیگر قرار می‌گیرد، آن زمان می‌توانیم دین درستی را به مردم ارائه دهیم اما گاهی می‌بینیم که برخی صرفا هیجانات و احساسات مذهبی را مطرح می‌کنند که شرایط را سخت می‌کند و زمانی که بحث علم و عقل مطرح می‌شود، تقابل‌ها و تضادها مشخص می‌شود و علت آن این است که هیجانات دینی که بسیار خوب است، تحت کنترل عقل نبوده و این کار وظیفه ماست.
این استاد حوزه علمیه اظهار کرد: ما شخصیت‌هایی همچون شهید مطهری، شهید بهشتی و افرادی همچون آنان که عقلانیت دین را تزریق کرده اند، را داشته‌ایم.
اکنون هم افراد این‌چنینی کم نیستند ولی متاسفانه رابطه قطع شده است.
شخصیت‌های بزرگی همچون آیات عظام جوادی آملی و سبحانی هستند که عقلانیت دینی را مطرح می‌کنند اما اگر این رابطه برقرار شود و افرادی که رابط مراجع و مردم هستند به این موضوع توجه کنند سبب می‌شود هیجانات و احساسات دینی مدیریت شود.
عقلانیت دینی باید در کنار هیجان دینی وجود داشته باشد
ویژه بیان کرد: ما در این صحنه، هتک حرمت به حرم را مشاهده کردیم که عقلانیت دینی وجود نداشت و متاسفانه گرفتار برخی مسایل می‌شویم و در این میان عده‌ای سواستفاده می‌کنند که من به آنان کاری ندارم.
وظیفه ما این است که از نظر علمی پربار باشیم و آن را انتقال دهیم و عقلانیت دینی را در جامعه پیاده‌سازی کنیم.
تاکید من این است که در عین حال که هیجانات دینی وجود دارد باید عقلانیت دینی هم وجود داشته باشد.
زمانی که عقلانیت دینی به کنار گذاشته شود خیلی خطرناک است و همانی می‌شود که فرد در برابر امیرالمونین(ع)، امام حسین(ع) و اصل دین می‌ایستد و شرایط تغییر می‌کند.
انتهای پیام