7 مورد از ماجراجوییهای ژئوپلیتیکی بنسلمان
عربستان سعودی به ذخایر عظیم نفتی خود متکی است تا نقشی مهم در عرصه بینالمللی ایفا کند؛ در واقع این کشور پادشاهی با ثروت زیادی که دارد، تلاش میکند بر دیگر کشورها در خاورمیانه و جهان تاثیر بگذارد.

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، پایگاه خبری "وستی الروسی" در گزارشی نوشت: عربستان سعودی مانند دیگر کشورهای جهان برای مداخله در امور دیگر کشورها و تاثیر گذاشتن بر اوضاع داخلیشان تلاش میکند.
این کشور طی دور اخیر دست به 7 ماجراجویی ژئوپلیتیکی زده است.
جنگ در سوریه
ریاض برای تاثیر گذاشتن بر اوضاع سوریه و حفظ روابط نزدیکش با برخی گروههای شورشی مسلح علیه نظام "بشار اسد" تلاش میکند.
"ثامر السبهان" وزیر دولت سعودی در امور خلیجفارس در ژوئن گذشته با رهبران قبایل کُرد و عرب در دیرالزور دیدار کرد و آنها در این دیدار، کمک ریاض برای حفظ ثبات و امنیت در منطقه تحت کنترل خود را خواستار شدند.
گروههای معارض شورشی در شرق سوریه مستقر هستند ولی آنها در این منطقه دچار اختلافات و حتی درگیریهایی شدهاند.
به طور کلی، عربستان سعودی نه تنها در قالب اظهارات، بلکه از نظر مالی و تسلیحاتی به آنها کمک میکند به این امید که نظام بشار اسد را ساقط کنند.
جنگ در یمن
در ادامه این گزارش آمده است: عربستان سعودی در سال 2015 وارد جنگ علیه یمن شد تا به زعم خود با بازگرداندن "عبد ربه منصور هادی" رئیسجمهور فراری و مستعفی به قدرت، جنبش "انصارالله" را سرکوب کند.
این کشور پادشاهی اعلام کرد که ثبات و امنیت را به این کشور بازمیگرداند و در چارچوب قوانین بینالمللی، عملیات نظامیاش در یمن را پیش میبرد!.
ریاض ائتلافی عربی متشکل از مصر، بحرین، کویت، امارات، سودان، اردن و مغرب تشکیل داد.
برخی از کشورهای اروپایی مانند فرانسه و ایتالیا در کنار آمریکا، از این ائتلاف جنگی حمایت تسلیحاتی کردهاند.
هدف ادعایی این ائتلاف جنگی بازگرداندن منصور هادی به قدرت بوده است ولی اوضاع میدانی در یمن شاهد فاجعه بزرگ انسانی شد؛ چرا که میلیونها یمنی از کمبود سوخت، قطع ارتباطات و فروپاشی نظامی سلامت رنج میبرند.
علاوه بر این، قیمت مود غذایی افزایش چشمگیری یافته و این جنگ به کشته شدن صدها هزار غیرنظامی، از جمله کودکان، منجر شده است.
محاصره قطر
در سال 2017، ائتلاف چهارگانه عربی به رهبری عربستان سعودی تصمیم گرفتند روابطشان با قطر را به ادعای حمایت آن از تروریسم و مداخله در امور دیگر کشورهای عربی، قطع کنند.
این ائتلاف سعودی متشکل از بحرین، امارات و مصر و همچنین دولت شرق لیبی وابسته به ژنرال "خلیفه حفتر" است.
برخی شرکتها پروازهایشان به قطر را متوقف کردهاند و علاوه بر اخراج تمامی شهروندان قطری از کشورهای عضو ائتلاف، همچنین نمایندگان هیئتهای دیپلماتیک قطر نیز از کشورهای محاصرهکننده اخراج شدهاند.
ائتلاف محاصرهکننده فهرستی از شروط را برای از سرگیری رابطه با دوحه ارائه کرد، ولی دولت قطر تأکید کرد که در صورت ارائه شواهدی در تایید اتهامات وارد شده علیه آن، آماده نشستن پای میز مذاکره است.
کارشناسان معتقدند که عربستان سعودی با این شیوه تلاش میکند بازیگری ماهر در منطقه خاورمیانه شود ولی تمامی تلاشهای آن برای ادامه محاصره قطر محکوم به شکست است؛ چرا که قطر توانسته است جایگزینهای دیگری برای تامین نیازهای خود ایجاد کند.
ربودن "سعد الحریری" نخستوزیر سابق لبنان
در سال 2018، عربستان سعودی به این نتیجه رسید که نخستوزیر لبنان باید استعفا دهد ولی از راه دور مجبور کردن سعد الحریری به این استعفا ممکن نبود پس ریاض نقشهای آماده کرد و سعد الحریری را به بهانه دیدار با "سلمان بن عبدالعزیز" پادشاه به ریاض دعوت کرد.
ولی الحریری به محض ورود به این کشور، متوجه شد که هیچ مقام رسمی در استقبال از وی به فرودگاه نیامدهاند پس به سمت منزل خود در ریاض حرکت کرد و فردای آن روز، سعودیها بیانیه استعفای نخستوزیر لبنان را آماده و او را به امضای آن مجبور کردند.
ترور "جمال خاشقجی"
جنایت ترور جمال خاشقجی، روزنامهنگار عربستانی و ستوننویس روزنامه "واشنگتنپست" در دوم اکتبر 2018 در ساختمان کنسولگری سعودی در استانبول انجام شد.
خاشقجی برای تحویل اسناد شخصی مربوط به طلاق او از زن سعودیاش، به این کنسولگری رفته بود و آماده بود که با "خدیجه چنگیز" شهروند ترکیهای ازدواج کند.
یک هفته بعد از ناپدید شدن خاشقجی، همکاران او در روزنامه آمریکایی واشنگتنپست اعلام کردند که او به شیوهای وحشیانه در کنسولگری در استانبول به قتل رسیده است.
مقامهای ترکیه نیز به ویدیوهایی دست یافتهاند که تصاویر این جنایت را ضبط کرده است.
فایلهای صوتی و تصویری به دست آمده، مشارکت مستقیم سعودیها در جنایت ترور جمال خاشقجی را مورد تایید قرار میداد.
اسامی 15 مظنون به مشارکت در این قتل مشخص شد که همگی آنها مستقیما با محمد بن سلمان، ولیعهد در ارتباط هستند.
جاسوسی از رئیس "آمازون"
روزنامه گاردین سهشنبه به نقل از منابعی گزارش داد، تلفن همراه "جف بزوس" میلیاردر و مالک شرکت آمازون، سال 2018 پس از دریافت پیامی در واتساپ از سوی شماره شخصی محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، هک شد، اتفاقی که چند ماه پیش از قتل جمال خاشقجی صورت گرفته بود.
این پیام رمزگذاری شده از شماره مورد استفاده ولیعهد سعودی حاوی یک فایل بدافزار بود که پس از وارد شدن به گوشی مورد استفاده بزوس، ظرف چند ساعت حجم انبوهی از اطلاعات آن را استخراج کرد.
روابط مدیر اجرایی آمازون و دولت سعودی از اوایل سال گذشته پس از آنکه واشنگتن پست قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار سعودی و ستوننویس این روزنامه آمریکایی را پوشش کامل داد، تیره شد.
به گفته یک منبع مطلع، مقادیر زیادی از دادههای تلفن همراه موسس آمازون ظرف چند ساعت استخراج شد.
گاردین هیچ اطلاعی در مورد آنچه از طریق این تلفن دریافت شده یا نحوه استفاده از آن در اختیار ندارد.
جنگ نفتی
عربستان سعودی جنگ قیمت را در بازار نفت راه انداخته است.
نمایندگان شرکت دولتی "آرامکو" اعلام کردهاند که قصد دارند تولیدشان را یک میلیون بشکه در روز افزایش دهند و روزانه به 13 میلیون بشکه برسانند.
این تصمیم بعد از آن اعلام شد که روسیه و عربستان بر سر تمدید توافق کاهش تولید نفت اوپک پلاس به توافق نرسیدند و در نتیجه، قیمتهای نفت سقوط کرد.
سپس سعودیها در اقدامی انتقامجویانه، علاوه بر ارزان کردن قیمت نفتشان، تولید خود را به شکل چشمگیری بیشتر کردند.
امری که به سقوط قیمتها در یک مدت کوتاه منجر شد.
سقوطی که از سال 1991 به این سو، بیسابقه بوده است.
با این حال، اوضاع در بازار نفت برای عربستان سعودی نیز مطلوب نیست؛ چرا که کارشناسان هشدار میدهند که اگر قیمت نفت برنت 35 دلار شود ریاض در سال 2020 شاهد کسری بزرگ در بودجه خود خواهد شد.
انتهای پیام/