تلاش آمریکا برای جلوگیری از سرقت پژوهشگران توسط چین
آمریکا در تلاش است با نظارت بیشتر بر دانشمندان، پژوهشگرانی را که به صورت پاره وقت به برنامههای چین کمک میکنند، محدود سازد. <br/><br/>

آمریکا در تلاش است با نظارت بیشتر بر دانشمندان، پژوهشگرانی را که به صورت پاره وقت به برنامههای چین کمک میکنند، محدود سازد.
خبرگزاری فارس، گروه اندیشه: اعطای بورسهای پژوهشی به دانشمندان از سوی نهادهای سیاسیـعلمی یکی از ابزارهای مهم در سیاستگذاری علم است.
اختصاص دادن این کمکهزینهها به رشد علم، جهتی خاص به علم میدهد که مناسبتی با سیاستهای ملی کشور دارد.
علم در جهان معاصر به هیچ وجه رشدی سرسری و دلبخواهانه ندارد و اقتصاد سیاسی و سرمایهگذاریهای عظیم در علم عملاً لحنی سیاسی به آن میدهد.
دولت چین از سال ۲۰۰۸ طرحی برای استفاده از پژوهشگران خارج از چین تدوین کرد که براساس آن جوایز و کمکهزینههایی به پژوهشگران غیر چینی اختصاص یافت و سرمایهگذاریها به سمت طرحهای پژوهشی خارج از چین رفت.
این برنامه در سال ۲۰۱۰ ارتقاء چشمگیری یافت و با نظارت کمیته مرکزی حزب کمونیست در جهت تقویت نوآوریها تلاش کرد تا در رقابتهای علمی بینالمللی نقش مؤثرتری ایفا کند.
بخش مهمی از این برنامه عبارت است از استخدام کوتاه مدت خبرگان بینالمللی بهویژه آنهایی که در یکی از دانشگاههای برتر جهان یا پژوهشهای آزمایشگاهی مهم مشغول به کارند.
دولت چین از طریق این برنامه عملاً نخبگان علمی در سطح جهان را در استخدام چین درآورده و از ثمرات علمی آنها بهره گرفته است.
تحلیل شورای ملی اطلاعات آمریکا در سال ۲۰۱۸ اذعان میکند که این برنامه به خاطر انتقال تکنولوژی به چین تهدیدی مهم برای شالوده اقتصادی آمریکا به حساب میآید.
در همین راستا دولت ایالات متحده تلاش کرده است تا برنامه استخدام و بکارگیری نخبگان توسط دولت چین را محدود کند.
این برنامهها عموماً قرار است از ثمرات برنامههای پژوهش و توسعهای که ایالات متحده بر روی آنها سرمایهگزاری کرده است به نفع خود استفاده کنند.
یکی از آخرین تلاشها از سوی وزارت انرژی ایالات متحده در هفتهی قبل صورت گرفت.
این وزارت اعلام کرد که کارفرمایان و برندگان بورسهای پژوهشی را محدود میکند، تا در برنامهی استخدام نخبگان از سوی کشورهای حساسیتبرانگیز شرکت نکنند.
وزارت انرژی در یادداشتی هفتهی پیش اعلام کرد محدودیتهای بیشتری برای سوءاستفاده کشورهای حساسیتبرانگیز از نخبگان علمی ایالات متحده اعمال خواهد کرد.
اگرچه این یادداشت اشارهای به هیچ کشور خاصی نمیکند اما مقامات اطلاعاتی آمریکا پیشتر اعلام کرده بودند که دولت چین برنامههای مختلفی برای استخدام نخبگان دارد.
دولت چین از این برنامهها استفاده میکند تا پژوهشهای انجام شده در امریکا را به خود اختصاص دهد.
این برنامهها کمکهزینههای متعددی در اختیار پژوهشگران تبعیدی چینی و نیز پژوهشگران غیرچینی قرار میدهد تا به صورت پاره وقت یا تمام وقت لابراتوارهایی در چین برپا کنند.
در این حین، وزارت دفاع، مؤسسه ملی سلامت و بنیاد ملی علوم نظارت بیشتری به این امر خواهند داشت که آیا برندگان بورسهای پژوهشی از دولتهای خارجی نیز کمکهزینه دریافت میکنند یا خیر.
انتهای پیام/