غار آهکی «دربند»؛ در بندِ بیتدبیری+ تصاویر
غار آهکی «دربند» در شهرستان مهدیشهر بهعنوان یکی از بزرگترین غارهای آهکی کشور و اثری ملی، سالهاست در بندِ بیتدبیری مسؤولان صنعت گردشگری گرفتار آمده و امروز از زیرساختهای حداقلی برای جذب گردشگر و درآمدزایی نیز بیبهره است.

غار آهکی «دربند» در شهرستان مهدیشهر بهعنوان یکی از بزرگترین غارهای آهکی کشور و اثری ملی، سالهاست در بندِ بیتدبیری مسؤولان صنعت گردشگری گرفتار آمده و امروز از زیرساختهای حداقلی برای جذب گردشگر و درآمدزایی نیز بیبهره است.
خبرگزاری فارس سمنان- گروه اجتماعی: امروزه توسعه صنعت گردشگری بهعنوان یکی از صنایع پردرآمد همواره مورد توجه کشورهای جهان بوده و از آنجایی که این صنعت، ارتباط تنگاتنگی با درآمدزایی دارد، در بحث ایجاد اشتغال و خوداتکایی نیز کمک شایانی به اقتصاد کشورها خواهد کرد.
فراهم آوردن بستری برای رشد صنعت گردشگری هر کشور با سرمایهگذاری مناسب امری مهم است که باید مورد استقبال مسؤولان کشوری، استانی و شهری که منطقه آنان از قابلیتهای خاص گردشگری بهرهمند است، قرار گیرد.
در کنار ابعاد وسیع اقتصادی، تأثیر صنعت گردشگری میتواند در بحثهای اجتماعی و فرهنگی نیز قابل توجه باشد؛ چراکه در زمینه فرهنگی، منتقلکننده آداب و رسوم یک منطقه به سایر نقاط است و در زمینه اجتماعی هم میتواند شور و نشاط عمومی ایجاد کند.
مدیریت مناسب در کنار سیاستگذاریهای صحیح میتواند به بالندگی یک منطقه در حوزه اقتصاد گردشگری بینجامد؛ کشورهای در حال توسعه که از رشد جمعیت جوان برخوردارند، باید از این ظرفیت بالقوه نهایت بهره را ببرند.
جاذبههایی مغفولمانده و درآمدی که نیست!
جاذبههای طبیعی و مناطقی که از زیباییهای خدادادی برخوردارند، همواره ملجأ علاقهمندان و گردشگران زیادی برای بهرهمند شدن از این نقاط بکر با چشمانداز خاص بودهاند و ایران اسلامی نیز کشوری با سابقه و پیشینه تاریخی و برخوردار از مواهب طبیعی است.
بنا به گفته کارشناسان، به لحاظ ظرفیتهای میراث فرهنگی، کشورمان در ردیف 10 کشور نخست دنیا قرار دارد و این در حالی است که از این توانمندیها استفاده شایستهای نمیشود.
غارهای آهکی دربند در استان سمنان که در ارتفاعات شهرستان مهدیشهر و به فاصله 15 کیلومتری از مرکز استان خودنمایی میکند، یکی از این جاذبههای مغفولمانده است
برخی مناطق در سراسر دنیا وجود دارند که فاقد جاذبههای تفریحی و گردشگری هستند؛ اما متولیان میراث فرهنگی و دیگر مسؤولان ذیربط با ترفندهایی چون بهکارگیری سازههای مصنوعی، زمینه جذب و ماندگاری گردشگر را فراهم آوردهاند.
این امر که در استقلال مالی و اشتغالزایی مردم بومی منطقه تأثیر به سزایی دارد، متأسفانه در کشور ما کمتر مورد توجه قرار میگیرد.
فقدان برنامه جامع گردشگری در سمنان
در استان سمنان نیز اگر به جاذبههای شاخص گردشگری گریزی بزنیم، فقدان برنامه جامع برای بهرهبرداری از این جاذبهها مشهود است.
غارهای آهکی دربند در استان سمنان که در ارتفاعات شهرستان مهدیشهر و به فاصله 15 کیلومتری از مرکز استان خودنمایی میکند، یکی از این جاذبههای مغفولمانده است.
این غارهای آهکی قابلیتهای منحصری دارند و جزو بزرگترین غارهای آهکی کشور محسوب میشوند؛ ثبت ملی شده و بهجایمانده از دوره سوم زمینشناسی است؛ اما با وجود همه این قابلیتها، این جلوه بینظیر خدادادی با شگفتیهای بهتآورش آنطور که باید به گردشگران معرفی نشده است.
طبق کاوشها و بررسیهای انجامشده، آثار و اشیای به جایمانده در این غار نشان میدهد که این غار متعلق به سده پنجم هجری قمری است.
جانمایی یک تصویر بزرگ از غار دربند در ورودی این مکان جزو الزامات است؛ اما متعجب هستیم که چرا تاکنون اقدامی نشده است
درباره کشف این غار نیز گفته میشود: در سال 1327 توسط یک هیأت چهار نفره کوهنوردی شناسایی و کشفشده و سپس وقایع دیگری عامل توجه جدیتر به غار آهکی و زیبای دربند مهدیشهر شد.
غار آهکی دربند طولی به مقیاس ۱۱۴ متر دارد و عریضترین قسمت آن ۳۶ متر و نقطه سقف آن حدود ۳۰ متر ارتفاع دارد.
جذابیتهای بینظیر؛ نیازمند معرفی
درباره جذابیتهای بینظیر غار دربند هر چه بگوییم، کم است؛ در بدو ورود با محیط اعجابانگیزی مواجه میشوید که گویا در عالم رؤیا و خواب قرار گرفتهاید.
دنیایی متفاوت که در دل این خطه از کویر پنهانشده، سؤالهای زیادی را به ذهنتان متبادر میکند؛ از راز شگفتی خلقت تا چگونگی ضعف معرفیاش!
در حین بازدید از این مکان خارقالعاده که در یک روز تعطیل رقم خورد، بازدیدکنندگان دیگری را مشاهده کردیم که از جاذبه بینظیر این مکان به وجد آمده بودند.
یکی از مراجعهکنندگان به این مکان شگفتانگیز با تعجب از استقبال کم شهروندان و دیگر گردشگران از این مکان بینظیر، ضعف در معرفی این مکان را دلیل مراجعه کم میداند و میگوید: پا به این مسیر کمتردد که میگذارید، بهجز یک تابلو که روی آن غار دربند ثبت شده، هیچ عکس و نشانی از وجود غار نیست؛ در حالی که تمام طول این مسیر باید با یک طراحی ویژه و منحصر، معطوف به معرفی غار دربند و شگفتیهای درونش شود.
برای دومین غار بزرگ آهکی کشور در حد معرفی یک سوپرمارکت هم تبلیغ نشده است!
«علی فرهادی» که خود را اهل گیلان معرفی کرد، افزود: جانمایی یک تصویر بزرگ از غار دربند در ورودی این مکان جزو الزامات است؛ اما متعجب هستیم که چرا تاکنون اقدامی نشده است.
وی گفت: بنده بهاتفاق خانواده و بهواسطه سکونت خویشاوندانم در سمنان، بارها و بارها به این استان سفر و در شهرستان مهدیشهر هم توقف کردیم؛ اما از وجود این دنیای شگفتانگیز بیخبر بودیم تا امروز که بهطور اتفاقی عزم کردیم از این مکان بازدید کنیم و پس از رؤیتش، در شوک دنیای شگفتانگیز درون این غار هستیم.
کوتاهی مسؤولان در توجه به یک اثر ملی
نظرمان به یک گردشگر دیگر جلب میشود، مرد میانسالی همانطور که یکبهیک پلههای غار را پشت سر میگذارد، درباره کوتاهی مسؤولان این شهر در معرفی این ظرفیت بزرگ به خبرنگار فارس میگوید: برای دومین غار بزرگ آهکی کشور در حد معرفی یک سوپرمارکت هم تبلیغ نشده است و در ورودی پایین غار هم هیچ امکانات قابلعرضهای مثل سفرهخانه، سوپرمارکت و ....
وجود ندارد.
«بهمن مطیعی» با بیان اینکه عدم سرمایهگذاری روی این ظرفیت بالقوه جای تعجب دارد، ادامه داد: با معرفی دقیق و حسابشده این مکان و تبلیغات مجازی و ...
میتوان در ایجاد اشتغال برای مردم این شهر گام بزرگی برداشت و همچنین از ورودی غار دربند هم میتوان درآمد زیادی کسب کرد.
مکاتباتی با سرمایهگذاران بخش خصوصی برای رفع مشکلات اولیه غار آهکی دربند صورت گرفته است؛ اما زمان ورود جدی سرمایهگذار کاملاً مشخص نیست
یکی از افراد یک خانواده مازندرانی نیز با اشاره به نبود تبلیغات در مسیر بهمنظور معرفی این مکان میگوید: تصورمان با این تبلیغات در حد صفر برای غار دربند این بوده که با یک محیط کوچک مواجه هستیم؛ اما در بدو ورود با عظمت قابلتوجهی مواجه شدیم.
وی ادامه داد: وقتی وارد فضای غار میشوید، گویا فضای جدیدی را کشف کردهاید و وارد دنیای دیگری شدهاید؛ این مکان به معرفی نیاز دارد.
زمان ورود جدی سرمایهگذار مشخص نیست
اما در همین زمینه، رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان مهدیشهر در گفتوگو با خبرنگار فارس اظهار کرد: مدیریت شهرستان برنامههایی را برای معرفی این مکان مدنظر قرار داده و سعی میشود تا از قابلیت سرمایهگذاری این مکان به نحو احسن بهره برده شود.
رئیس شورای اسلامی شهرستان مهدیشهر نیز در گفتوگو با فارس، با اشاره به تلاشهای صورتگرفته برای جذب گردشگر در این حوزه اظهار کرد: مکاتباتی با سرمایهگذاران بخش خصوصی برای رفع مشکلات اولیه غار آهکی دربند صورت گرفته است؛ اما زمان ورود جدی سرمایهگذار کاملاً مشخص نیست.
سرمایهگذاران ورود خود برای سرمایهگذاری در این مکان را مشروط به تصاحب زمین پای غار کردند که این امر امکانپذیر نیست،
حسن نورانیان با بیان اینکه رفع مشکلات اولیه همچون آب، نور و تسهیل در رفتوآمد و امکانات جانبی و دایر کردن غرفههای بینراهی و سرویس بهداشتی جزو دغدغهها و پیگیریهای اصلی بوده، ادامه داد: بعید است این مشکلات تا قبل از فرارسیدن ایام نوروز رفع شود.
رئیس شورای اسلامی شهرستان مهدیشهر با اشاره به امکانات محدود شهرداری برای تجهیز این مکان نمونه گردشگری بیان کرد: همه تلاش ما در راستای جذب گردشگر است و قطعاً این امر پیگیری خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه سرمایهگذاران ورود خود برای سرمایهگذاری در این مکان را مشروط به تصاحب زمین پای غار کردند که این امر امکانپذیر نیست، ادامه داد: مصلحت و پیشنهاد ما این است تا از موزه تا غار، عرصه در اختیار سرمایهگذار قرار گیرد؛ اما نه مشروط به تصاحب زمین، بلکه برای سرمایهگذاری و درآمدزایی تا ضمن رفع نیازهای اولیه گردشگران برای خود آنان نیز درآمدزایی شود.
نورانیان بیان کرد: ایجاد غرفه عرضه محصولات سنتی، خواربار، کافیشاپ، تجهیز سرویس بهداشتی و سیمکشی داخل غرفه جزو ضروریات تجهیز این مکان است.
رئیس شورای اسلامی شهرستان مهدیشهر برآورد اولیه تجهیز این مکان را 500 میلیون تومان اعلام کرد و ادامه داد: با رفع این مشکلات اولیه، زمینه ورود جذب گردشگر فراهم خواهد شد و برای سرمایهگذار نیز درآمدزایی میشود.
کمی همت لازم است
غار آهکی دربند مهدیشهر یکی از جاذبههای شاخص گردشگری استان سمنان محسوب میشود و در شهریور ۹۸ به فهرست آثار ملی کشور اضافه شده است.
برنامهریزی برای معرفی هر چه بهتر این غار شگفتانگیز از اهمیت بالایی برخوردار است که باید با حمایت متولیان امر و جلب آرای عقلای گردشگری برای این امر مهم اقدام کرد.
تلاش برای جذب بخش خصوصی فعال بهمنظور معرفی و سرویسدهی هر چه بهتر به گردشگران از پیشنهاداتی است که منجر به یک اتفاق مثبت اقتصادی در این اثر ملی خواهد شد.
انتهای پیام/74034/م/و