خفاشها قربانیان خرافات انسانساز
در حالی خفاشها با خرافات و شایعات انسانساز به عنوان موجوداتی منفور و نفرین شده در جامعه شناخته میشوند که حیواناتی بسیار مفید و موثر در محیط زیست انسانها محسوب میشوند.

ایسنا/یزد در حالی خفاشها با خرافات و شایعات انسانساز به عنوان موجوداتی منفور و نفرین شده در جامعه شناخته میشوند که حیواناتی بسیار مفید و موثر در محیط زیست انسانها محسوب میشوند.
خفاشها، تنها پستانداران پرنده در میان جانوران هستند که در همدتاً محیطهای تاریک و دست نخوردهای مانند غارها زندگی میکنند و در چنین محیطهای با استفاده از ارتعاش صدا، پرواز و شکار میکنند، اما همین موجودات بیآزار و حتی مفید برای محیط زیست، اینک تحت تاثیر شایعات مختلفی که در جامعه رواج پیدا کرده، در معرض نابودی قرار گرفته است؛ شایعاتی مانند منفور و نفرین شده بودن تا تاثیر آنها در بروز یا درمان برخی بیماریها مانند سرطان که به شدت بر حیات این موجودات تاثیر گذاشته است.
به تازگی نیز نسبت دادن بیماری کرونا ویروس به خفاش به مراتب ترس و بیزاری جامعه نسبت به این موجودات افزوده است به طوری که تداوم زندگی خفاشها در محیط زیست را به مخاطره انداخته است در حالی که این پستانداران بالدار که بیشتر از آن که بخواهند آزاری به انسانها برسانند، قربانی جهل و ناآگاهی و خرافات شدهاند، تاثیرات مفیدی بر اکوسیستم دارند و حذف آنها میتواند عواقب بسیار نامطلوبی را برای جامعه رقم بزند.
«موسی شمسایی» کارشناس اداره کل محیط زیست یزد در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به این که خفاشها تنها پستانداران پرنده هستند، اظهار کرد: این پستانداران به علت برخورداری از پرده بالی، قابلیت پرواز دارند و جزو موجودات مفید اکوسیستم محسوب میشوند.
وی از تاثیر شایعات و خرافات در نابودی این موجودات یاد کرد و گفت: متاسفانه این پستانداران جزو یکی از مهمترین قربانیان اسامی نادرست و برچسبها و نسبتهای افراد بدنام هستند به طوری که گاهاً باندهای جنایتکار و بزهکار نیز با لقبهایی مانند خفاش شب و موارد مشابه نام گذاری میشوند و همین مسائل نیز منجر به ایجاد رعب و ترس نسبت به خفاشها میشود.
وی به شایعاتی در مورد لانه خفاش و تاثیر آن بر درمان سرطان نیز اشاره کرد و گفت: مدتی است که خرافاتی بین مردم و سودجویان در رابطه با لانه خفاش و تاثیر آن بر درمان سرطان شایع شده، در حالی که خفاشها نوعی پستاندار و متفاوت از پرندگان هستند و اصولاً برای زندگی خود لانه نمیسازند.
این کارشناس تصریح کرد: خفاشها برای استراحت وارونه از سقف غارها آویزان میشوند و به همین گونه نیز زایمان میکنند و فرزندان خود را پرورش میدهند لذا این پستانداران پرنده مانند پرندگان لانهای ندارند ولی با این وجود شایعات باعث ورود برخی افراد سودجو به غارها و تخریب این اماکن با ارزش به عنوان زیستگاههای آنها و تاثیر بر جمعیتشان شده است.
وی با اشاره به وجود 43 گونه خفاش در ایران و ثبت پنج گونه خفاش در یزد، اظهار کرد: خفاشها موجودات مفید و خوبی هستند به طوری که عموم خفاشها حشرهخوار هستند و هر شب میتوانند بین 1000 تا 3000 حشره کوچک و مضر به خصوص برای کشاورزی را شکار کنند.
شمسایی اضافه کرد: تاثیر خفاش در یک منطقه تا حدی مفید است که محصولات و اراضی کشاورزی در آن محل از سم کمتری استفاده میکنند و از طرفی خفاشها به طور رایگان، گردهافشانی گیاهان ار نیز انجام میدهند.
وی در مورد زندگی خفاشها خاطرنشان کرد: خفاشها با استفاده از ارتعاش صدای خود مسیریابی و مسیرهای تاریک را پیدا و حتی با استفاده از ارتعاش صداها میتوانند هدف خود را شکار میکنند.
آنها برای استراحت، زایمان و بزرگ کردن بچهها از شکاف کوهها وغارها به دلیل برخورداری از امنیت کافی استفاده میکنند و پس از تغذیه بسیار زیاد با پایین آمدن شدید متابولیسم بدن به خواب زمستانی میروند.
این کارشناس اداره کل محیط زیست استان یزد در پایان خواستار پرهیز کوهنوردان و غارنوردان از مراجعه به مناق زندگی خفاشها در زمستان شد و در این باره تصریح کرد: هر نوع سر و صدا و دست زدن به خفاشهای در حال خواب، میتواند آنها را بیدار کند و با افزایش متابولیسم بدنشان، از آنجایی که قدرت پرواز و تغذیه ندارند، انرژی بدن آنها را به میزان زیادی کاهش داده و به احتمال زیاد باعث مرگشان شود.
انتهای پیام