خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 26 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

انتشار دفتر شعر تمنا توانگر در برگ‌ریزان ۹۸/یک لب سکوت رونمایی شد

مهر | فرهنگی و هنری | یکشنبه، 13 بهمن 1398 - 14:13
مجموعه شعر «یک لب سکوت» اثر تمنا توانگر، نویسنده و کارگردان معاصر تئاتر افغانستان منتشر و رونمایی شد.
زبان،شعر،گويش،جنسيتي،لب،سكوت،افغانستان،مجموعه،خوانش،هرات،زنا ...

به گزارش خبرنگار مهر، مجموعه شعر «یک لب سکوت» به تازگی در برگ‌ریزان ۹۸ از جانب انجمن ادبی هرات و انتشارات قدس منتشر شده است.
از این کتاب در انجمن قلم افغانستان رونمایی شد.
توانگر در سال ۱۳۷۰ ه.ش در شهر هرات چشم به جهان گشود.
وی تحصیلات ابتدایی را در ایران، به پایان رساند و پس از آن وارد دانشگاه کابل شده و دوره لیسانس را با درجه‌ اول از کارگردانی تئاتر دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه کابل و هم اکنون به عنوان اولین کارگردان رسمی و آکادمیک سالن تئاتر ملی افغانستان، فعالیت دارد.
مجموعه شعر یک لب سکوت او ویژگی‌های متعددی دارد.
زنانگی و زبان زنانه
زبان‌شناسان اصطلاح «گویش جنسیتی» را برای بیان تفاوت‌های زبانی دو جنس وضع کرده‌اند.
گویش جنسیتی به گونه‌یی از زبان گفته می‌شود که تداعی‌کنندۀ گویندۀ مذکر یا مونث است.
در اینجا باید مرزی میان «جنس» و «جنسیت» قایل شد، مراد از گویش جنسی همان زبان زن و مرد است و مراد از گویش جنسیتی زبان «مردانه » و «زنانه» است که در حقیقت بافت اجتماعی، موقعیت‌های فرهنگی، رفتارها، فعالیت‌ها و اقتضای یک جامعه آن را شکل می‌دهد.
نظام زبانی
زبان جایگاهی مهم را در ساختار شعر جدید به خود اختصاص داده است اما در نظر همۀ کسانی که آن را به کار می‌برند، مفهوم یکسانی ندارد.
مقصود از زبان در اینجا دایرۀ واژگانی و کیفیت ترکیب آنها در بافت شعر است.
موضوع و پرداخت آن
شعرهای مجموعۀ یک لب سکوت از تنوع موضوعی فراوانی برخوردار نبوده و آفرینشگر کوشیده است تا با زبان شعر خود بیشتر روایتگر دغدغه‌های فردی و گاه جمعی خود و زنان حوالی‌اش باشد.
عشق، انتظار، شکوه، نا به سامانی، مرگ، ناهنجاری­های اجتماع، دل­زده­گی از زندگی فلاکت‌بار و… از عمده‌ترین موتیف‌های شعر تمنا استند.
و اما پر رنگ‌ترین بن­مایه شعرهای این مجموعه، خوانش عاشقانه است که این خوانش، غالبآ غمگنانه و تلخ بوده و کم­تر حالات گوناگون و سویه­‌های دیگر عشق را تبارز می‌دهد.
عشقی که با دیدن تمام نامردی‌ها، شاعر را به اشک و اندوه فراوان مهمان نموده و او را وامی­دارد تا همچنان محکم و راسخ پای حرفش بماند.
این خبر بر اساس اطلاعات دریافتی از رایزنی فرهنگی ایران در افغانستان تنظیم شده است.