مفاخر فرهنگ استان فارس تجلیل شدند/آیینی درحیات بزرگان فارس
شیراز- از سه چهره فاخر فرهنگی، ادبی استان فارس در ششمین برنامه «عصر کتاب استانی» تجلیل شد.

به گزارش خبرنگار مهر، شامگاه چهارشنبه ۲ بهمنماه در هوای برفی شیراز برگزار شد، بههمت خانه کتاب و با حضور مدیرعامل این مؤسسه، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس، مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی مرکز فارس و جمعی از دوستداران فرهنگ و ادبیات در تالار حافظ شیراز برگزار شد، از یک عمر خدمات فرهنگی استادان سیدمحمدمهدی جعفری پژوهشگر برجسته حوزه نهجالبلاغه، اکبر نحوی پژوهشگر برتر حوزه زبانشناسی و محمدرضا آلابراهیم پژوهشگر برتر حوزه فرهنگ عامه تجلیل به عمل آمد.
در این مراسم عنایت رحیمی استاندار فارس با بیان اینکه تکریم بزرگان علم و ادب، بسیار مهم و ضروری است، گفت: باید در طول حیات بزرگان فرهنگ، این الگوهای فرهنگی را بزرگ بداریم و قدردانشان باشیم.
فرهنگ در بستر تاریخ و زبان زاییده شده
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس هم در سخنانی با بیان اینکه فرهنگ در بستر تاریخ و زبان زاییده شده و با درهمتنیدگی با اندیشه، هویت فرهنگی سرزمین ایران را به وجود آورده است، گفت: گستردگی و پهناوری ایرانزمین در هر منطقه قومیتهایی مختلف را پدید آورده است که با هویت مشترک زبان فارسی، ادبیات فارسی و هویت ایرانی و همچنین گسترش روح خدامحوری و کشش ایرانیان به معنویت، دیانت و اندیشه خدامحوری و اندیشه ایرانی؛ ستونهای سترگ فرهنگ ایرانی اسلامی را پدید آورده است.
صابر سهرابی در ادامه با تجلیل از ۳ پژوهشگر برجسته اهل استان فارس که ششمین برنامه «عصر کتاب استانی» به آنهاست اختصاص داشت، یادآور شد: استاد محمدرضا آلابراهیم عمرش را در راه اعتلای فرهنگ «صابوناتی» (استهبانی) گذاشت؛ فرهنگی که همپای فرهنگ ایرانی است، استاد اکبر نحوی از عمر خود مشعلی روشن فراروی زبان و ادبیات فارسی نگاه داشت و استاد محمدمهدی جعفری نیز عمر خویش را بر آن نهاد تا روح اسلام و ایران زنده رخ بنماید.
مفاخر فارس، قدرت و توانایی اندیشه را اثبات کردهاند
در ادامه محمدرضا خالصی استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز با تجلیل از این سه اندیشمند که بهگفته او «قدرت و توانایی اندیشه را اثبات کردهاند»، ابتدا در ستایش محمدمهدی جعفری گفت: عمری در خدمت مولا علی ابن ابیطالب (ع) به سر بردن، از جعفری حکیمی ساخته است که علم و عمل را توأمان دارد.
خالصی در ادامه با بیان اینکه جعفری با کلام و زیست و رفتار مولا علی (ع) بسیار آشناست، افزود: او بسیار شجاع، مهربان و متواضع است، تبختر علمی ندارد و به واقع بحری عظیم است.
این استاد زبان و ادبیات فارسی در ادامه با اشاره به اینکه یکی از خوشاقبالیهای محمدمهدی جعفری آشنایی با مرحومان آیتالله طالقانی بوده است، یادآور شد: از دل همین آشنایی بود که جعفری به پیشنهاد آیتالله طالقانی به سراغ ترجمه کتاب علی ابن ابیطالب (ع) نوشته عبدالفتاح عبدالمقصود رفت.
هرآنچه در جغرافیای شیراز رقم میخورد، مفهومی تاریخی است
در ادامه این مراسم، رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس با تاکید بر مدارای شیراز که مأمن حضور توأم با آرامش بزرگان فرهنگ و اندیشه بوده است، گفت: شیراز و هرآنچه در جغرافیای فرامرزش رقم میخورد، مفهومی تاریخی است که در کسوت ادب و تاریخ و فلسفه و هنر و دانش، نمود یافته، بالیده و ثمر داده است.
کوروش کمالی سروستانی، افزود: این مفهوم تاریخی جهانی را از خاور داستان تا باختر شعر، با همه ایماژها و تخیلات رویاگون، برایمان نقش زده؛ که مفهومش «زیستی معنایی» شده و مصداقش، نامآورانی سترگ که تاریخ سربلندی این سرزمین را رقم زدهاند.
مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی مرکز فارس در ادامه گفت: آنان که با ذهنی وقاد و خلاق، جهانی را برایمان پدیدار ساختهاند، مملو از شادمانیهای حضور و شکوه زیستی معرفتشناسانه هستند؛ آنچنان که در غربتکده جهان، روحمان را متوجه زیستی هوشمند، آگاه و با نشاط ساختهاند؛ آنسان که با همین اندیشههای مقابلهگرانه، خسران و زوال مدام این جهانی را، طرحی نو درمیاندازیم.
در پایان این مراسم محمد عسلی هم در سخنانی کوتاه با ستایش از خدمات فرهنگی محمدرضا آلابراهیم گفت: این پژوهشگر در اعتلای فرهنگ مردم استهبان و حفظ فرهنگ عامه مردم این شهر، شاخص بوده است.
مدیرمسئول روزنامه عصر مردم افزود: آلابراهیم فروتن و مردمی است و افزون بر پژوهشگری، معلمی نیز کرده است.
دکترسیدمحمدمهدی جعفری متولد دشستان بوشهر است و سالها در زمینه تعلیم و تعلّم تلاشی بیوقفه داشته و در زمینه تألیف، ترجمه، تصحیح و نوشتن مقالات، آثار ماندگاری را از خود بهجای گذاشته است.
تکنگاری او درباره «سیدرضی» یکی از آثار ارزشمند در شناخت سیدرضی است.
انصاف دکتر جعفری در حوزههای علمی و فرهنگی و سیاسی همواره زبانزد است.
وی بیش از ۲۷ عنوان کتاب تألیف کرده است.
جعفری برنده کتاب سال ولایت برای پرتوی از نهجالبلاغه در سال ۷۹ بوده و برنده جایزه بیست و ششمین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ایران برای ترجمه نهجالبلاغه و برنده جایزه هجدهمین دوره کتاب فصل برای کتاب آفرینشهای ادبی در گفتار نبوی بوده است.
محمدرضا آلابراهیم پژوهشگر و نویسندهای که در زمینه فرهنگ، ادبیات و تاریخ، قلم زده و آثار شایستهای را تألیف کرده و دبیر چندین همایش و جشنواره از جمله جشنواره داستاننویسی استانی «سته بان» و دبیر همایش شمس اصطهباناتی و غیره بوده است.
از آن جایی که استاد آلابراهیم، تمام خاطرات و پیشینه این دیار را آموخته و دهها اثر درباره فرهنگ زادگاهش خلق کرده است، میتوان او را یک «فرهنگ بان» نامید.
آلابراهیم در واقع تاریخ و فرهنگ بومی مردم را ثبت و تدوین کرده است و میراثی معنوی برای نسلهای آینده باقی گذاشته که با این پشتوانه بتوانند حرکت کنند و به آنها هویت بخشیده است.
پژوهشهای دکتر اکبر نحوی در حوزه شاهنامهپژوهی و فردوسیشناسی دارای نکتهبینیهای خاص است.
وی عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی نیز است؛ دکتر نحوی دارای جامعیت علمی در حیطههای ادبیات سدههای ابتدایی تا هشتم هجری قمری است و از نسل اساتیدی هستند که دقتنظر بالایی در پژوهش دارند.
از جمله تصحیحهای مهمی که او دارد، تصحیح شیرازنامه زرکوب و برزونامه است که در حوزه تاریخنگاری محلی اثری کم نظیر است.
به گزارش خبرنگار مهر، سلسله برنامههای «عصر کتاب استانی» در راستای برنامههای سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و تحقق شعار «ایران فقط تهران نیست» و توجه خانه کتاب به اهالی قلم، مفاخر و ظرفیتهای فرهنگی استانها برگزار میشود.