خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

یکشنبه، 29 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

کتاب «رویکردهای مختلف به الگوی توسعه و پیشرفت اسلامی» منتشر شد

مهر | دین و اندیشه | یکشنبه، 29 دی 1398 - 15:04
کتاب «رویکردهای مختلف به الگوی توسعه و پیشرفت اسلامی» نوشته صغری صالحی از سوی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات منتشر شد.
توسعه،الگوي،پيشرفت،رويكردهاي،فكري،اسلامي،ارزيابي،مبنا،گفتمان ...

به گزارش خبرگزاری مهر، صغری صالحی، عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، پژوهشگر اثر «رویکردهای مختلف به الگوی توسعه و پیشرفت اسلامی» است.
در این اثر پژوهشی، به روایت‌ها و رویکردهای متفاوت درباره الگوی توسعه از سوی جریان‎های مختلف فکری اشاره شده که برخی بر کناره‎گیری از الگوهای توسعه غربی و برخی دیگر به گزینش یا تلفیق برخی از آن‌ها اصرار دارند.
عده‌ای نیز مخالف گزینش از غرب‌ هستند و آن‌را به‌طور یکپارچه نفی کرده‌اند.
به استناد این اثر، رویکردهای متفاوت و متناقض به پیشرفت، یکی از چالش‌های اصلی سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی توسعه در جمهوری اسلامی ایران به‌شمار می‌‏رود که تبعاتی برای سیاست‌گذاری فرهنگی به دنبال داشته است.
بر همین مبنا نویسنده، بررسی و ارزیابی رویکردهای مختلف و اتخاذ دیدگاه روشن در این‌باره را مسأله مهمی دانسته است که نمی‌توان نسبت به آن‌ها، بی‌اعتنا بود.
بر همین مبنا این نوشتار، با هدف بررسی و ارزیابی نگاه‏‌های مختلف به الگوی توسعه، شکل گرفته و از میان گفتمان‌‏های مختلف فکری، سه گفتمان مهم و مطرح، انتخاب و ذیل عناوین «سنت‌گرایان ایدئولوژیک»، «رویکرد هایدگری‌ به تجدد و غرب» و «گفتمان الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت» جزئیات دیدگاه‏‏‌های این جریان‏‌های فکری بررسی و ارزیابی شده‌ است.
نویسنده کتاب در پایان پس از مقایسه مبانی و اصول هرسه گفتمان فکری، به این نتیجه می‌رسد که این سه جریان فکری، الزاماً با هم مخالف نیستند، بلکه مخالف توسعه به شیوه غربی ‎هستند، زیرا آن‌را با فرهنگ و ارزش‎های اسلامی و اخلاقی کشور ناسازگار می‎دانند.
هم‌چنین «تضاد الگوی توسعه مدرن با ارزش‌های دینی، هویتی، فرهنگی و اخلاقی» از دیگر وجه اشتراک‏‌های این سه جریان فکری دانسته شده است.
به همین دلیل، توسعه مورد نظر آنها، توسعه‎ای است که در خدمت بندگی و تعالی انسان باشد و از میل جاودانگی در دنیا، اسراف، تبذیر و شکاف بین فقیر و غنی، بکاهد.
انتقاد هرسه جریان، از مفهوم‌‏پردازی توسعه مدرن غربی معطوف به این است که تنها به جنبه‌‏های مادّی و اقتصادی معنا و منحصر می‏‌شود.
براین مبنا، در مفهوم‌‏پردازی جدید، پیشرفت را جایگزین توسعه می‎کند؛ با این استدلال که مفهوم پیشرفت و فرایند آن، تک بُعدی نیست، بلکه طرحی جامع و فراگیر است که تنها به جنبه‏‌های اقتصادی و صنعتی محدود نمی‌‏شود، بلکه شامل ابعاد مادّی و معنوی زندگی انسان و حوزه‌‏های مختلف سیاست، فرهنگ، اجتماع و...
می‏‌شود.
به استناد این پژوهش، تاکنون تحقیق مستقلی درباره ارزیابی رویکردهای مختلف به الگوی پیشرفت و توسعه اسلامی انجام نشده، از این‌رو این اثر می‌تواند پژوهشی قابل توجه محسوب می‌شود.
«سنت‌گرایان ایدئولوژیک و الگوی توسعه؛ با تأکید بر آرای مهدی نصیری»، «هایدگری‌ها و الگوی توسعه؛ با تأکید بر آرای رضا داوری اردکانی»، «رویکرد موافقان و الگوی توسعه» و «بخش نتیجه‌گیری» عنوان فصل‌های این کتاب هستند.
کتاب «رویکردهای مختلف به الگوی توسعه و پیشرفت اسلامی» مجموعاً در ۲۷۱ صفحه و با قیمت ۲۵ هزار تومان وارد بازار نشر شده است.