چرا نرگس بی رمق شده است!؟
با وجود تفاهمنامههای منعقد شده برای رونق تولید گل نرگس در طول سالهای اخیر، اما آنچه بیشتر رخ مینمایاند این است که اکثر نرگسکاران از این خدمات بهره نمیبرند، حال به دلیل عدم آگاهی از آن و یا طولانی بودن روند ارائه سود به آنان. هرچه که هست از بیرمقی بازار فروش نرگس حکایت دارد.

ایسنا/خراسان جنوبی با وجود تفاهمنامههای منعقد شده برای رونق تولید گل نرگس در طول سالهای اخیر، اما آنچه بیشتر رخ مینمایاند این است که اکثر نرگسکاران از این خدمات بهره نمیبرند، حال به دلیل عدم آگاهی از آن و یا طولانی بودن روند ارائه سود به آنان.
هرچه که هست از بیرمقی بازار فروش نرگس حکایت دارد.
اواخر مرداد و شهریور، بهترین زمان کاشت پیاز نرگس است تا ریشهها قبل از زمستان فرصت رشد کافی داشته باشند.
البته تا آبان ماه نیز میتوان آن را کشت کرد.
به گزارش ایسنا، در طول سالهای اخیر در شهرستان خوسف که مرکز گل نرگس خراسان جنوبی است، فعالیتهای بسیاری انجام شده است تا کمی از مشکلات نرگسکاران مرتفع شود، از راهاندازی اولین مرکز خرید توافقی گل نرگس در شهرستان خوسف به منظور کوتاه کردن دست دلالان تا امضای تفاهمنامهها و ارائه تسهیلات به کشاورزان.
راه پرپیچ و خم فروش نرگس
محمدرضا نخعی، یک کشاورز در شهرستان خوسف در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: نرگس را برداشت کرده و بستهبندی میکنیم و با ماشینهای نامناسب به شهرهایی چون مشهد ارسال میکنیم.
وی با بیان اینکه کاشت نرگس برای کشاورزان سود خاصی ندارد، افزود: قیمت نسبت به سال گذشته افزایش نداشته است.
این کشاورز با بیان اینکه قیمت از سوی دلالان تعیین میشود، تصریح کرد: کشاورز باید قیمت حمل و نقل به شهرهای دیگر را بپردازد که عملا سودی به جیبش نمیرود.
نخعی بیان کرد: اگر مسئولان تدبیری بیندیشند که سود این محصول به جیب کشاورز برود بسیار در زندگی کشاورزانی که جز کاشت این محصول کاری ندارند، تاثیرگذار خواهد بود.
تسهیلاتی که به دست کشاورز نمیرسد
یکی دیگر از کشاورزان که میگوید تمام زندگی اجدادش از این راه بوده و حال نیز خود و خانوادهاش به کاشت نرگس مشغولند، از عدم حمایت مسئولان شکایت دارد.
او ادامه میدهد: تفاهمنامههایی که منعقد شده عملا کار زیادی برای نرگسکاران نکرده و مشکلی از دوش آنان برنداشته است.
وی افزود: برای ارائه تسهیلات به بانک معرفی شدم، اما با سنگهایی که بانک جلوی پایم گذاشت از گرفتن وام منصرف شدم؛ در حالی که این وام میتوانست به کسب و کارم رونق دهد.
گل نرگس بیمه میشود
مهدی عصمتی پور، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: وزارت جهاد کشاورزی، با تلاشهای بسیار بعد از دو سال پیگیری و مکاتبه با بیمه گل نرگس موافقت شد.
وی با بیان اینکه از سال آینده باغات گل نرگس خراسان جنوبی بیمه خواهد شد، تصریح کرد: یکی از دغدغههای مهم بهرهبرداران گل نرگس در استان، موضوع بیمه بود که وزارت جهاد کشاورزی با آن موافقت کرد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با بیان اینکه قیمت گل نرگس در سالهای اخیر افزایش چشمگیری داشته است، اظهار کرد: امسال ۲۰ میلیون شاخه گل نرگس با درآمد ۱۰ میلیارد تومان از شهرستان خوسف برداشت میشود.
وی با بیان اینکه سطح زیرکشت باغات نرگس استان از ۲۲ هکتار به ۳۷.۵ هکتار افزایش یافته است، ادامه داد: پنبه مله، یکی از ظرفیتهای منحصر به فرد شهرستان خوسف است که اکنون کشت نشایی پنبه در استان در حال افزایش است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: افزایش سطح کشت در اولویت جهاد کشاورزی نیست، اما با کشت نشایی عملکرد محصول در واحد سطح افزایش مییابد؛ در حالی که مصرف آب نیز روند کاهشی دارد.
عصمتی پور با اشاره به احداث مزرعه تحقیقاتی چهار رقم گل نرگس، تصریح کرد: تفاهمنامههایی در زمینه کارهای تحقیقاتی، تسهیلات بند الف تبصره ۱۸ با کارمزد هفت درصد و بازدپرداخت پنج ساله با هدف کمک به نرگسکاران منعقد شده است.
وی با بیان اینکه در انجمن نرگسکاران کشور موضوع فرآوری گل نرگس در حال پیگیری است، خاطرنشان کرد: اشتغالزایی گل نرگس بسیار بالا است در حالیکه مصرف آب آن پایین است؛ در نتیجه باید همه دست در دست دهیم تا میزان عملکرد و برداشت گل در منطقه افزایش یابد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی ادامه داد: خراسان جنوبی دارای اقلیم بسیار سختی است، اما با این شرایط دو سال متوالی خراسان جنوبی رتبه دوم تولیدکنندگان برتر ملی را به خود اختصاص داده است.
حل مشکل نرگسکاران در اولویت برنامهها
محمد شفیعی، فرماندار خوسف در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: روستاهای آریش، دستگرد، مهدیه، تقاب، معصومآباد، کلاته ملک، و شهر خوسف بیشترین سطح زیر کشت گل نرگس در شهر خوسف را داراست.
وی با بیان اینکه بیشتر گل نرگس تولیدی در شهرستان به استانهای خراسان رضوی و تهران ارسال میشود، افزود: هر چند از نظر تولید رتبه پنجم در کشور را دارا هستیم ولی از نظر کیفیت و بو عطر در کشور با توجه به شرایط اقلیمی استان بهترین نوع است.
فرماندار خوسف بیان کرد: یک جشنواره گل نرگس طی سالهای گذشته و دو جشنواره به صورت استانی برگزار شده و سومین جشن شکرگزاری برداشت گل نرگس نیز در امسال برگزار خواهد شد.
شفیعی تصریح کرد: چهار تفاهمنامه در راستای توسعه گل نرگس و رفع مشکلات نرگسکاران خوسفی بین دستگاههای مختلف خراسانجنوبی امضا شد.
وی بیان کرد: تفاهمنامهای بین صندوق کارآفرینی امید برای پرداخت تسهیلات به کشاورزان، تفاهمنامهای از سوی شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی در زمینه شارژ چاههای کشاورزی این منطقه برای تشویق کشاورزان به تغییر الگوی کشت، تفاهمنامه ای نیز از سوی بانک کشاورزی برای پرداخت تسهیلات ارزان قیمت بند «الف» تبصره ۱۸ و مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی برای کشت ارقام گل نرگس متناسب با اقلیم منطقه امضا شد.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس برآوردها میزان تولید گل نرگس در شهرستان بیش از ۱۵ میلیون شاخه گل نرگس در سال است که با توجه به قیمت حداقلی آن، درآمد خوبی برای نرگسکاران خواهد داشت.
فرماندار خوسف اظهار کرد: مرکز تحقیقات کشاورزی محمدیه نسبت به کاشت مزررعه الگوی کاشت گل نرگس در سال جاری اقدام کرده و میتواند الگوی بسیار مناسب برای کارهای تحقیقاتی در زمینه گل نرگس باشد.
شفیعی تصریح کرد: سال گذشته از محل تفاهم نامههای منعقد شده در جشنواره گل نرگس میزان ۷ میلیارد ریال تسهیلات قرضالحسنه به نرگس کاران شهرستان پرداخت شده است.
وی اظهار کرد: شارژ میزان برداشت آب چاههای کشاورزی که نسبت به کاشت گل نرگس اقدام کردهاند از دیگر اقدامات صورت پذیرفته در جشنواره گل نرگس سال گذشته بود.
فرماندار خوسف یادآور شد: بیش از ۷۰ درصد جمعیت شهرستان به کارهای کشاورزی و دامداری مشغول هستند؛ لذا رفع مشکلات این قشر از اولویتهای دستگاههای اجرایی است.
بی شک توجه به نرگسکاران و حتی تلاش برای فرآوری این محصول میتواند سهم مهمی در رونق تولید و سودآوری برای کشاورزان و شکوفایی اقتصاد استان داشته باشد.
انتهای پیام