«شفافیت لازمه ترمیم اعتماد عمومی»
یک کارشناس مسایل بینالملل گفت: در دنیای امروز یکی از وجوه اثرگذار در پیشبرد اهداف سیاست خارجی و استیفای منافع ملی، اعتماد سازی و اقناع افکار عمومی ملتهاست.

یک کارشناس مسایل بینالملل گفت: در دنیای امروز یکی از وجوه اثرگذار در پیشبرد اهداف سیاست خارجی و استیفای منافع ملی، اعتماد سازی و اقناع افکار عمومی ملتهاست.
به گزارش ایسنا، رضا رسالت در یادداشتی با عنوان «شفافیت لازمه ی ترمیم اعتماد عمومی» نوشت: دنیای امروز عرصه گفتمانها است، تعلقات مشترک در کنار هم شکل میگیرند و ما را به یک هویت واحد رهنمون میسازند.
در دنیای امروز یکی از وجوه اثر گذار در پیشبرد اهداف سیاست خارجی و استیفای منافع ملی، اعتماد سازی و اقناع افکار عمومی ملتهاست.
کسانی که دیپلماسی عمومی را صرفا حُسن تعبیری از تبلیغات و شکل دهی به افکار عمومی میدانند به خطا رفتهاند، مسئله اول در اثر گذاری عمومی اعتماد سازی است، جمهوری اسلامی ایران اگر در حوزه پیرامونی خود به چنین اقبال بلندی از اعتماد و اقناع افکار عمومی رسیده است به خاطر همین مسائل گفتمانی است که ریشه در مبانی عمیق هویتی دارد.
موضوع جدیدی که ما با آن مواجه هستیم و شایسته است صاحب نظران عرصه رسانه در یک مجال مبسوط به آن بپردازند، این است که در اعتمادسازی عمومی مبتنی بر اصل صداقت، ما به دنبال بیشینیسازی منافع خود و به حداقل رساندن منافع طرف مقابل خود نیستیم و یا هیچ گاه برای اثبات فرضیههای اشتباه خود به دنبال موید نمیگردیم و حقایق را پشت توجیهات مصلحت اندیشانه پنهان نمیکینم.
شاید دلیل اصلی آن که عده ای در منطقه ی ما از فهم مولفه های قدرت در جمهوری اسلامی ایران عاجز مانده اند به همین خاطر باشد، انان همواره خواستهاند تمامی مناسبات ایران با ملت های منطقه را در یک معادله منفعت طلبانه حل کنند، غافل از آن که مولفه اساسی در نهاد جمهوری اسلامی ایران، سرمایه همراهی ملی است که برآمده از اعتمادسازی عمومی به ثمر نشسته است.
از طرفی دستگاه سیاست خارجی کشور میبایست مشروعیت نظام را تقویت کند، مشروعیت با مفهوم سیاسی دنیای امروز یعنی کارآمدی و مقبولیت، وظیفه ذاتی این دستگاه اقتضا میکند که ظرفیتهای کنشگری را در عرصه بینالملل بالا ببرد و وحدت ملی را به نقطه مطلوب برساند.
برای تحقق این مهم لازم است که با یک صدا و اتخاذ سیاست یکسان با جهان مواجه شد.
هرچند در مدیریت مسائل داخلی کشور باید دیدگاهها، نظرات و رهیافتهای مختلف را ملاحظه کرد، اما در مسائل امنیت ملی و دفاع از کلیت نظام و مصالح و منافع بیرونی آن میبایست به وحدت رویه برسیم.
تقویت فرآیندهای اجماع سازی در داخل کشور در نهایت میبایست ما را به یک برون داد واحد رهنمون سازد، با این توصیف اگر بر صفحه اعتماد عمومی خدشهای وارد شود، مدت بسیار زیادتری زمان خواهد برد که این خدشه ترمیم گردد.
دستگاههای تصمیمساز در عرصه پوشش خبری و رسانهای میبایست نحوه پرداخت یک موضع خبری را نه صرفا با در نظرگرفتن پیوست رسانه ای آن، بلکه با نظرداشت منافع ملی بنگرند.
در حادثه هوایی اخیر فارغ از اسباب و علتهای وقوع آن، چیزی که به خاطر پنهانکاری بیش از همه آسیب دید، اعتماد عمومی بود.
مواضع موازی و بعضا غیرکارشناسی، اتخاذ رویکردهای بدون تامل و از سر سراسیمگی و همچنین هماهنگ نبودن مقامات بالادستی با نظرات بدنه کارشناسی، همگی موجب تشویه اعتماد عمومی شده است.
به نظر میرسد برای جبران این ضایعه میبایست هر چه سریع تر با در نظر گرفتن اصل شفافیت تمامی ابعاد این فاجعه مشخص گردیده و ضمن برخورد قانونی با خاطیان، هیچ نوع پنهانکاری دیگری صورت نپذیرد.
امروزه شاهد آن هستیم که برخی کشورهای وابسته منطقه بخاطر فقدان پشتوانه اعتماد عمومی، امنیت خود را در ازای پرداخت پول از کشورهای دیگر گدایی میکنند، حال آن که اساسا مقوله امنیت خریدنی نیست و میبایست در لایههای زیرین ملی و با تقویت اعتماد عمومی و همراه کردن اقشار مختلف مردم تولید و تکثیر شود.
ایران پس از گذشت 40 سال مقاومت همه جانبه، اینک و در گام دوم انقلاب با افتخار برقله منیع استقلال ایستاده است و به پشتوانه سیاست خارجی هدفمند و بهره گیری هوشمندانه از ظرفیت های نظامی و دیپلماتیک خود در تمام زمینه ها قدرت هماوردی با سایر قدرتهای جهانی را دارد و میتواند منافع ملی خود را با ابتنای بر صداقت و شفافیت و ترمیم اعتماد عمومی به طور کامل برآورده سازد.
انتهای پیام