با یک اشتباه غیرعمد کل عملکرد یک سازمان را زیر سؤال نبریم
عضو هیئتعلمی گروه علوم سیاسی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) گفت: همه دستگاهها و نهادهای ما اعم از نظامی و غیرنظامی دارای وظایف و کارکردهای مختلفی هستند که ممکن است در انجام آن ضعفها و یا اشتباهاتی صورت بگیرد. لذا نباید همه را به یک چوب راند و با یک اشتباه غیر عمد کل عملکرد سازمان و یا نهادی را زیر سؤال برد.

ایسنا/قزوین عضو هیئتعلمی گروه علوم سیاسی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) گفت: همه دستگاهها و نهادهای ما اعم از نظامی و غیرنظامی دارای وظایف و کارکردهای مختلفی هستند که ممکن است در انجام آن ضعفها و یا اشتباهاتی صورت بگیرد.
لذا نباید همه را به یک چوب راند و با یک اشتباه غیر عمد کل عملکرد سازمان و یا نهادی را زیر سؤال برد.
فرهاد درویشی سه تلانی، از اعضای هیئتعلمی گروه علوم سیاسی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) در گفتگو با ایسنا با بیان اینکه دیماه سال ۹۸ میتواند برای همه ما درسها و آموزههای بسیاری داشته باشد، اظهار کرد: در تاریخ بیش از ۴۰ ساله انقلاب اسلامی همواره شاهد فراز و نشیبهای بسیاری بودهایم و در سالها و ماههای مختلف با حوادث ناخواسته زیادی مواجه شدهایم که لازم است بهعنوان کسی که دغدغه این نظام و انقلاب را داریم جنبههای درسآموز آن را فرا بگیریم و در نظام سیاستگذاری خود اعمال کنیم.
وی تصریح کرد: یکی از حوادث مهم کشور را میتوان از دست دادن سردار شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی دانست که این ضایعه برای مردم ایران بسیار تلخ بود ولی نوع مواجهه مردم با آن و حضور گسترده در مراسم تشییع پیکر ایشان در تاریخ انقلاب بعد از ارتحال امام راحل بسیار بینظیر بود که میتواند برای مردم و مسئولان بسیار درسآموز باشد.
مردم قدرشناس خادمان خود هستند
درویشی افزود: مردم ایران نشان دادهاند که علیرغم همه مسائل و مشکلات زیادی که در این سالها بهخصوص چند ماه اخیر با آن مواجه شدهاند اگر پای منافع ملی و تمامیت ارضی پیش بیاید قدرشناس خادمان خود هستند.
وی صداقت و مردمداری سردار سلیمانی را از عوامل حضور میلیونی مردم در مراسم تشییع پیکر وی دانست و ادامه داد: این درس بزرگی برای سیاستمداران و کنشگران سیاسی کشورمان است که اگر با مردم با صداقت برخورد کنند بیشک پاسخ مثبتی از سوی آنها خواهند گرفت، لذا لازم است این سرمایه اجتماعی عظیم که به دنبال تشییع پیکر سردار سلیمانی به وجود آمد را پاس بداریم و از آن برای بهبود و اصلاح فرایندها و سیاستگذاریهای خود استفاده کنیم.
عکسالعمل در گرفتن انتقام از آمریکاییها عاقلانه و هوشمندانه بود
این استاد دانشگاه با اشاره به پاسخ متقابل ایران به پایگاههای آمریکایی در عراق برای انتقام به شهادت رساندن سردار شهید حاج قاسم سلیمانی گفت: این اتفاق درسهای بزرگی داشت مبنی بر اینکه اگر کسی متعرض به ما باشد اقدام آنها بیپاسخ نخواهد ماند لذا باید قدردان این اقدامات بود.
وی اضافه کرد: نوع ظرافت و عکسالعملی که مسئولان و دستاندرکاران این رخداد بزرگ در گرفتن انتقام جنایت آمریکاییها به کار بردند نیز بسیار عاقلانه و هوشمندانه بود چرا که هم باید پاسخی به جنایات آمریکا داده میشد و از سوی دیگر نباید کشور وارد جنگ میشد که این عکسالعمل بسیار قابلتقدیر است.
نحوه مواجهه با حادثه هواپیمای اوکراینی اعتماد مردم را تحت تأثیر قرار داد
عضو شورای مرکزی انجمن مدرسان دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) با اشاره به حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی عنوان کرد: این حادثه برای مردم ایران بسیار تلخ بود هر چند نحوه مواجهه دستاندرکاران و مسئولان کشور با این موضوع بسیار تلختر است زیرا اصل امکان خطای انسانی در فضای بحرانی وجود دارد و در طول تاریخ در همه کشورها نظیر چنین رخدادی ممکن است اتفاق بیفتد و این امر غیرقابل است اما نحوه برخورد بهگونهای بود که تا حدود زیادی سرمایه اجتماعی به وجود آمده و اعتماد مردمی را تحت تأثیر خود قرار داد.
وی خاطرنشان کرد: این اتفاق میتوانست طوری مدیریت شود که اصولاً رخ ندهد زیرا مسئولان کشور میدانستند که اگر بخواهند حمله موشکی به پایگاههای آمریکایی در عراق داشته باشند احتمال واکنش نظامی از سوی آمریکا وجود دارد، این موضوع در صحبتهای سردار حاجیزاده نیز مطرح شد که احتمال واکنش گسترده آمریکاییها را میدادند لذا کشور در آمادگی صددرصد نظامی قرار داشت، حال سؤال اینجاست که چرا اجازه داده شد در این شرایط هواپیماهای غیرنظامی در فرودگاههای کشور اجازه پرواز داشته باشند؟
چرا به هواپیمای غیرنظامی اجازه پرواز داده شد؟
این استاد علوم سیاسی عنوان کرد: باید قبل و یا همزمان و یا بلافاصله بعد از حمله موشکی ایران دستور داده میشد که تا اطلاع ثانوی هیچگونه پروازی در کشور صورت نگیرد، ممکن است کسی بگوید که اگر قبل از این عملیات اطلاعرسانی مطرح میشد اصل غافلگیری رعایت نمیشد و دشمن از این موضوع مطلع شد اما سؤال اینجاست چرا همزمان و یا بعد از آن عملیات این موضوع اطلاعرسانی نشد؟
زیرا حمله موشکی در حدود ساعت یک و نیم بامداد اتفاق افتاد و این هواپیما در حدود ساعت شش و نیم صبح سقوط کرد.
مسئولان و دستاندرکاران امر میتوانستند در این فاصله چندساعته با دستور به فرودگاه از پروازهای غیرنظامی خودداری کند.
لذا به نظر میرسد در این فضا مقصرانی وجود دارند که باید شناسایی شوند و برخورد قانونی با آنها صورت بگیرد.
صداقت را سرلوحه سیاستگذاری قرار دهیم
وی با اشاره به اینکه مردم از موضوع دیگری بسیار ناراحت هستند، این است که چرا اطلاعرسانی بهموقع نسبت به این موضوع صورت نگرفته است، خاطرنشان کرد: سؤال اینجاست که حالا که این خطای انسانی صورت گرفته چرا بلافاصله این موضوع به مردم اعلام نشده است، بیشک مردم ما همواره پذیرا و قدرشناس صحبتهای مسئولان خود هستند لذا حداقل کاری که میشد انجام داد این بود که مسئولان اعلام کنند در این ساعت موشکی پرتابشده و در حال بررسی موضوع هستیم که آیا این موشک و هواپیما برخورد کرده است یا خیر؟
عضو شورای مرکزی انجمن مدرسان دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) تصریح کرد: متأسفانه این اقدام صورت نگرفت و اجازه دادیم سرمایههای فنی و مهندسی و علمی و حتی رسانههای ما زیر سؤال رفت زیرا این اعلام دیرهنگام موجب شد که مردم با پنهانکاری و برخوردهای غیر صادقانه مواجه شوند که و این موضوع آنها را مورد رنجش قرار داد.
وی اضافه کرد: باید از این موضوع درس گرفت که هر موضوعی اتفاق میافتد و در آن پای مردم در میان است باید شفافیت و صداقت را سرلوحه حکمرانی و سیاستگذاری خود قرار دهیم و با در میان گذاشتن مسائل با مردم آنها را شریک مشکلات و مسائل خود قرار دهیم.
این عضو هیئتعلمی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) تأکید کرد: پاک کردن این ماجرا از اذهان مردم بسیار سخت است لذا باید از این موضوع درس گرفت و اجازه ندهیم به همین سادگی چوب حراج بر سرمایههای اجتماعی خود زده شود.
در کاستیها با قاطعیت، شفافیت و صراحت برخورد کنیم
وی با اشاره به هجمههایی که بعد از این ماجرا علیه سپاه پاسداران صورت گرفت، تأکید کرد: نباید مسائل را با هم در آمیخت، بلکه باید مسائل به تفکیک بررسی شود؛ زیرا همه دستگاهها و نهادهای ما اعم از نظامی و غیرنظامی دارای وظایف و کارکردهای مختلفی هستند که ممکن است در انجام آن ضعفها و یا اشتباهاتی صورت بگیرد.
لذا نباید همه را به یک چوب راند و با یک اشتباه غیر عمد کل عملکرد سازمان و یا نهادی را زیر سؤال برد.
باید همواره از عملکرد مثبت سپاه حمایت شود با این حال اشتباهات نیز باید مورد بررسی و برخورد قرار بگیرد تا مجدد شاهد چنین اتفاقاتی نباشیم.
درویشی عنوان کرد: نباید اجازه دهیم شیرینی و بزرگی مراسم تشییع پیکر شهید قاسم سلیمانی و انتقام از بین برود، ما ضمن آنکه قدردان زحمات افراد و دستگاههای مختلف چه در حوزه نظامی و چه در حوزه غیرنظامی هستیم باید با کجیها و کاستیها و اشتباهات بهشدت، قاطعیت، شفافیت و بهصراحت برخورد کنیم.
هیئتعلمی گروه علوم سیاسی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) در پایان خاطرنشان کرد: داشتن اصل صداقت و شفافیت در مدیریت فضای به وجود آمده بسیار حائز اهمیت است، باید برای التیام به احساسات مردم و کاهش غم و اندوه بازماندگان این حادثه هواپیمایی صادقانه با این موضوع برخورد شود، اعتراف بهاشتباه صورت گرفته و شناسایی عوامل و مسببان این حادثه میتواند از سنگین داغ این حادثه کم کند.
انتهای پیام