بهبود فضای کسب و کار کهگیلویه و بویراحمد در حد شعار باقی مانده است
تعداد زیادی از فعالان اقتصادی و مسئولان دستگاههای اقتصادی کهگیلویه و بویراحمد معتقد هستند که بهبود فضای کسب و کار استان در حد شعار باقی مانده و تاکنون گام مفیدی در این زمینه برداشته نشده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از یاسوج، پنجاه و یکمین نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی کهگیلویه و بویراحمد در حالی ظهر امروز در سالن جلسات اتاق بازرگانی یاسوج برگزار شد که موضوعات تکراریِ مطرح شده در این نشست، انتقاد تعدادی از اعضای جلسه را در پی داشت.
پنجره واحد، بهبود محیط کسب و کار، تسهیل در صدور مجوزات سرمایهگذاری و غیره موضوعاتی است که بارها و بارها در نشستهای شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی کهگیلویه و بویراحمد مطرح شده اما این جلسات تاکنون نتوانسته به باز شدن گره توسعه این استان کمکی کند.
رئیس اتاق بازرگانی یاسوج در این نشست اظهار داشت: پیشنهاد میشود در بحث پنجره واحد علاوه بر ارائه خدمات به سرمایهگذاران و تسهیلگری سرمایهگذاری، حداقل هر 15 روز یک بار نشستی با موضوع ظرفیتهای سرمایهگذاری استان داشته باشیم و پنجره واحد، محلی برای برگزاری این نشستها باشد.
کیانی افزود: ظرفیتهای خالی زیادی در استان داریم که باید این ظرفیتها را متناسب با داراییهایمان تعریف کنیم نه به صورت کنونی باشد که 9 پروژه بزرگ را تعریف کرده و روی طاقچه گذاشته و منتظر سرمایهگذار خارجی و داخلی نشستهایم.
وی با بیان اینکه اگر بحث سرمایهگذاری را جدی بگیریم بسیاری از مشکلات ما حل میشود، به برگزاری جلسات متعدد در مورد پنجره واحد اشاره داشت و عنوان کرد: اتاق بازرگانی پنجره واحد را یکی از ظرفیتهای سرمایهگذاری استان میداند و منتظر این نمیماند که به عنوان مثال سازمان مدیریت و برنامهریزی بخواهد برای چرخاندن پنجره واحد، اعتباری قرار دهد و اگر لازم شود خودمان ورود میکنیم، ضمن اینکه اگر ادارهکل اقتصاد و دارایی میداند برگزاری جلسات پنجره واحد برایش سخت است آنها را در اتاق بازرگانی برگزار میکنیم.
رئیس اتاق بازرگانی یاسوج با تأکید بر اینکه ما دیگر نباید دنبال سرمایهگذار بگردیم و امروز باید ظرفیتها و پول جیب مردم استان را احصاء کرده و متناسب با آن پروژههای سرمایهگذاری تعریف کنیم، ابراز کرد: باید شرکت توسعه سرمایهگذاری و عمرانی را با مشارکت مردم در استان ایجاد کنیم و ادارهکل اقتصاد و دارایی نیز با توجه به ظرفیتهای سرمایهگذاری استان نهضتی در این زمینه راه بیندازد.
کیانی به جلسات شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی اشاره داشت و بیان کرد: شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی در چارچوب قانون است و باید جدی گرفته شود، بنابراین انتظار میرود که الزام اجرای مصوبات شورای گفتوگو برای دستگاههای اجرایی استان با توجه به ظرفیتهای قانونی، مورد تصویب قرار گرفته و مدیران دستگاهها در قبال پیگیری و اجرای مصوبات پاسخگو باشند.
وی بدون اشاره به رتبه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان در ارزیابی صورت گرفته توسط وزارت کشور، گفت: با توجه به عملکرد مناسب شورای گفتوگوی استان، ارزیابی صورت گرفته توسط وزارت کشور و رتبه اعلام شده در 6 ماهه نخست امسال مورد اعتراض شدید اتاق بازرگانی بوده و انتظار میرود استاندار پیگیری لازم را در این زمینه انجام دهد.
مشکلات دست و پا گیر پنجره واحد برای فعالان بخش کشاورزی
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی کهگیلویه وبویراحمد هم در این نشست با بیان اینکه در زمینه بهبود فضای کسب و کار و تسهیل در صدور مجوزات در حوزه کشاورزی مشکلات عدیدهای وجود دارد، گفت: الان مجموعه وزارت جهاد کشاورزی و سایر دستگاهها هر کدام یک پنجره واحد دارند که باید تجمیع شود.
محمد نعمتی افزود: ماده 187 قانون برنامه پنجم توسعه این اختیار را به دستگاههای متولی صدور مجوزات داده بود که برای تسهیل در صدور مجوزات، خود دستگاهها بحث استعلام را در قالب یک فرم مشخص انجام دهند و دیگر نیازی به استعلام از محیط زیست نباشد و یا در حوزه آب منطقهای نیز مصوب کردند که آنهایی که برای یک بار پروانه بهرهبرداری از آب منطقهای گرفتند برای مراحل بعدی مانند توسعه طرح به تمدید پروانه آبمنطقه ای نیازی نداشته نباشند.
وی بیان کرد: ماده 9 قانون نظام مهندسی هفت اداراهکل منابع طبیعی، امور اراضی، آب منطقهای، محیط زیست، راه و شهزسازی، میراث فرهنگی و دامپزشکی را به عنوان دستگاههای صدور مجوزات مشخص کرده و گفته که باید تنها از این هفت دستگاه استعلام گرفته شود و برای سایر دستگاهها و بانکها نیازی به استعلام مجدد نیست اما عدم رعایت این قانون معضلات زیادی ایجاد کرده و به شدت مانع بهبود محیط کسب و کار است.
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی کهگیلویه وبویراحمد عنوان کرد: ما پنجره واحد را در مجموعه نظام مهندسی کشاورزی به شهرستانها تسری دادیم تا خود شهرستانها بتوانند پروانه در اختیار متقاضی قرار دهند اما به خاطر بحث استعلامهای چندگانه این موضوع با مشکل روبرو شده است.
نعمتی با بیان اینکه متاسفانه هیچ کدام از دستگاههای نظارتی حتی جهاد کشاورزی پایبندی خود را به این قانون نشان ندادند، گفت: مشکلات دست و پاگیری در پنجره واحد وجود دارد که باید چارهای برای برطرف کردن آنها اندیشیده شود.
حذف فرآیند طولانی صدور مجوزهای سرمایهگذاری در حد شعار باقی ماند
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در این نشست گفت: حذف فرآیند طولانی صدور مجوزها موضوعی است که بارها در جلسات شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی مطرح و قرار شده بود فرآیند اخذ مجوزات حداکثر یک ماه طول بکشد اما نتیجه عملکرد پنجره واحد نشان میدهد که در مدت 6 ماه گذشته فقط نشستهایی برگزار شده و خروجی خاصی در این زمینه وجود نداشته است.
پروانه نیکمرام با بیان اینکه تشکیل کافه، کمپ و باشگاه کارآفرینی میتواند کمک کار خوبی برای حوزه کسب و کار باشد، افزود: این کار در استانهای دیگر انجام شده و به دنبال اجرای آن در استان کهگیلویه و بویراحمد هستیم.
کاری برای بهبود فضای کسب و کار استان انجام ندادهایم
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد هم در این نشست با بیان اینکه تاکنون کاری برای بهبود فضای کسب و کار در استان انجام نشده و هر اتفاقی هم که افتاده هم در سطح کلان بوده است، گفت: هدایت سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری در شهرکهای صنعتی، استفاده از ظرفیت کارگروه رونق تولید و استفاده از ظرفیت بخشودگی تعرفههای گمرکی در رابطه با مناطق محروم از کارهایی بوده که همه در سطح کلان تعریف شده است.
سرپرست سازمان مدیریت و برنامهریزی کهگیلویه و بویراحمد هم در این نشست با بیان اینکه طرح آمایش سرزمینی استان آماده تصویب در شورای آمایش سرزمینی کشور است، گفت: برای هشت شهرستان استان طرح آمایش تهیه شده و ظرفیتها، برنامهها و ریزپروژهها در این طرح گنجانده شده است.
علی شهابی با تأکید بر اینکه این طرح چراغ راهنمای توسعه استان است و سرمایهگذاران باید بر اساس این سند حرکت کنند، افزود: به محض تصویب این طرح دیگر اجازه داده نمیشود هر کسی هر جایی کلنگ بزند و نباید در منطقهای کلنگی بزنیم که بر خلاف سند آمایش باشد.
برای بهبود فضای کسب و کار استان شقالقمر نکردهایم
نایب رئیس اتاق بازرگانی یاسوج هم در این نشست با بیان اینکه فضای کسب و کار متأثر از محیطهای مختلفی است، گفت: ما تنها در محیط ادارات و سازمانها و نهادها توانستهایم بخشی از نیازهای فضای کسب و کار را تلطیف کرده و بخشی را هم برای رفع تکلیف انجام دادهایم.
چنگیز هاشمی افزود: در جلسات مرتب میگوییم که ما برای بهبود فضای کسب و کار شقالقمر کردهایم اما اینطور نیست، ما خیلی تلاش کردیم به عنوان مثال تأمین اجتماعی را قانع به بخشودگی جرائم کنیم اما از آن طرف سازمان بازرسی به تأمین اجتماعی نامه مینویسد که شما از یک ریال هم نگذرید.
وی با بیان اینکه این تناقضگوییها تا کی باید ادامه داشته باشد؟، عنوان کرد: بخشنامههایی که میآید تا بخواهد اجرایی شود و روال طبیعیاش را طی کند و به عنوان یک فرآیند در بیاید دوباره یک بخشنامه جدید ابلاغ میشود و این موضوع مشکلات زیادی را ایجاد کرده است.
نایب رئیس اتاق بازرگانی یاسوج عنوان کرد: یک سال است که در جلسات مینشینیم و در مورد پنجره واحد حرف میزنیم اما پنجره واحد ما هنوز یا چای ندارد، یا قند ندارد و یا کارشناسان نمیآیند.
هاشمی با بیان اینکه جلسات بدون خروجی هیچ دردی را دوا نمیکند، گفت: سازمان مدیریت و برنامهریزی در مورد اعتبارات پژوهش توضیح دهد و بگوید که پژوهشهای انجام شده تا چه حد کاربردی بوده و توانسته گرهی از مشکلات کسب و کار باز کند.
وی با تأکید بر اینکه با این روند دور هم نشینییها به خروجی قابل قبولی نمیرسیم، ابراز کرد: سازمان مدیریت و برنامهریزی چندین سال است که میخواهد سند توسعه صادرات استان را تدوین کند اما تاکنون این کار انجام نشده است.
علاقه خاص معاون اقتصادی استاندار به کتابچه
معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد هم در این نشست با بیان اینکه هنوز اطلاعات پنجره واحد استان ناقص است، گفت: بانک اطلاعاتی دستگاههای اقتصادی ما در زمینه سرمایهگذاری ضعیف بوده و لازم است که هر دستگاه یک کتابچه از فرصتهای سرمایهگذاری تهیه کند.
سید حشمتالله صمیمی افزود: ایدرو و ایمیدرو به عنوان سازمانهای بزرگ اقتصادی کشور، طرحهای بزرگی را برای استانهای کمتر توسعه یافته تعریف کردهاند که ما یکی از آن استانها هستیم.
صمیمی با بیان این سؤال که آیا در شهرستانها برنامه خاصی برای بهبود کسب و کار داریم؟، گفت: ما فقط در مورد مرکز استان صحبت میکنیم و باید بررسی شود که اگر کسی بخواهد مجوزی برای راهاندازی کسب و کار در شهرستانها بگیرد، ادارات شهرستانی چه میزان در صدور این مجوزات و بهبود فضای کسب و کار نقش دارند.
وی بیان کرد: هر 15 روز یک بار کمیسیون سرمایهگذاری استان در مرکز خدمات سرمایهگذاری تشکیل شود تا در همان مرکز وضعیت خدمات سرمایهگذاری را بررسی کنیم و در آن جلسات مدیران کل اقتصادی در زمینه ظرفیتهای استان گزارش دهند.
معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه همه تصمیمات شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی برای سازمانها و نهادهای اجرایی لازم الجرا است، ابراز کرد: فرمانداران ما کمتر درگیر طرحها و پروژههای اقتصادی هستند و باید مصوب شود فرمانداران ما در بحث امنیت سرمایهگذاری دقت بیشتری کنند، زیرا گاهی یک شرکت سرمایهگذاری مراجعه میکند و میگوید برای ما ناامنی ایجاد شده است.
صمیمی ادامه داد: پیشنهاد میشود اتاق بازرگانی ایران هر سه ماه یک بار مصوبات شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی همه استانها را جمعبندی کرده و در قالب یک کتابچه به استانها ابلاغ کند تا از تجربیات سایر استانها در این جلسات استفاده کنیم.
انتهای پیام/543/ ع