نفوذ ایران در منطقه از نوع نفوذ طبیعی است
عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین(ع) گفت: فوذ ایران در منطقه از نوع نفوذ طبیعی است و به آن مفهوم است که بافت مردم این منطقه نسبت به ایران تمایل و گرایش دارند و این نفوذ حاصل زور و اجبار نیست.

به گزارش خبرگزاری مهر، نشست بررسی تحلیلی مسائل ایران امروز از منظر علم سیاست؛ صورت بندی و پیامدهای سیاسی- امنیتی ترور سردار شهید قاسم سلیمانی به همت انجمن علوم سیاسی ایران و با همکاری انجمن مطالعات صلح و خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز گذشته ۱۶ دی ماه در محل خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
در ادامه گزارش اولیه این نشست تقدیم علاقمندان میشود:
در ابتدای این نشست قدیر نصری، عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی، به عنوان مدیر نشست اقدام به سخنرانی کرد.
وی ضمن تسلیت شهادت سردار قاسم سلیمانی و همچنین تشکر از مهمانان و حاضران در جلسه، اقدام به تشریح اوضاع کنونی ایران و منطقه خاورمیانه نمود.
نصری با تأکید بر اهمیت دقت در شرایط فعلی منطقه و جهان، چه در سطح ملی و چه در سطح بین المللی، رسالت انجمن علوم سیاسی ایران و انجمن علمی مطالعات صلح ایران را مبنی بر تلاش برای برخورد علمی و تشریح مسائل از دیدگاه علم سیاست یادآور شد.
وی روشنگری علمی در این وقایع امروز را با توجه به وضعیت خطیر کنونی بسیار ضروری دانست.
در ادامه جلسه حسین علایی، عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین (ع) و رئیس اسبق نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی؛ دیدگاه خود در باب وضعیت فعلی منطقه و بازیگری ایران در این محیط را تبیین نمود.
وی با محکومیت صحبتهای ضد فرهنگی رئیس جمهور آمریکا این صحبتها را موجب ایجاد بی اعتمادی جدی مردم ایران نسبت به دولت آمریکا و سیاستهای این کشور دانست.
علایی ضمن تشریح ابعاد مختلف دشمنی آمریکا، هسته این دشمنی را مخالفت آمریکا با استقلال و اقتدار ایران معرفی و اضافه کرد: آمریکا، ایران را کشوری عادی و ناتوان میخواهد.
وی با اشاره به بحث نفوذ ایران در منطقه و ادعاهای دولتهای خارجی در این باره گفت: نفوذ ایران در منطقه از نوع نفوذ طبیعی است، نفوذ طبیعی به آن مفهوم است که بافت مردم این منطقه نسبت به ایران تمایل و گرایش دارند و این نفوذ حاصل زور و اجبار نیست.
همچنین وی استراتژی ایران را استراتژی دوری از جنگ دانست و گفت: تلاش و هدف ایران اخراج نیروهای خارجی از منطقه است.
در ادامه فرزاد پورسعید، عضو هیئت علمی پژوهشکده مطالعات راهبردی، مطالب خود را ارائه نمود.
پورسعید ضمن تعریف رویدادهای اخیر منطقه تشریح کرد: امروز شاهد آن هستیم که رویکرد آمریکا از فاز اقتصادی وارد فاز نظامی شده است.
وی اهمیت استراتژیک عراق را برای ایران بسیار زیاد دانست و بنا بر تحلیل اندیشمندان روابط بین الملل، نفوذ و هم پیمانی ایران و عراق شرایط ایران را در قالب کشوری تغییر خواهد داد که غیر قابل موازنه با سایر کشورهای منطقه است و همین امر باعث تلاش سعودیها و صهیونیستها برای ممانعت از وقوع این موضوع شده است.
همچنین پورسعید در دیدگاه بین المللی خود نسبت به وقایع اخیر، آمریکا را در تلاش برای مشروعیت زدایی از مقامات رسمی و قانونی کشور ایران و جایگزینی کرسیهای بین المللی آنان؛ با اپوزیسون های خارج از کشور دانست و عنوان کرد که آمریکا در پی این اقدام قصد دارد مقامات رسمی و قانونی ایران را در قالب افرادی به غیر از مقام رسمی کشوری جلوه داده و با عادی سازی این موقعیت، سهولت خود را در آسیب زدن به آنها و حتی حذف آنها به ارمغان آورد.
همچنین وی در پی موضع گیریهای فعلی و وضعیت حاکم حال حاضر، آینده مساعدی را در بهبود روابط میان ایران و آمریکا پیش بینی نکرد و ابراز کرد که این تنش و تخاصمات احتمالاً تا ۱۰ سال آینده در انواع مختلف ادامه دار خواهد بود.
پورسعید بر ضرورت دقت ایران در پاسخ به ترور شهید سلیمانی نیز اشاره و گفت: این پاسخ باید در حالت و شدتی باشد که آمریکا انتظار نداشته باشد و همچنین؛ یا توان پاسخ دهی نداشته باشند و یا امکان پاسخ برای آنان در حداقل حالت ممکن باشد.
پس از پورسعید، مهدی ذاکریان، عضو هیئت علمی گروه روابط بین الملل دانشگاه آزاد در پاسخ به دو سوال مدیر نشست «۱.
آیا توجیههای آمریکا برای این ترور برابر تعریفهای بین المللی است؟
و ۲.
در باب عهدنامه امنیتی عراق و آمریکا، آیا رفتار آمریکا قابل توجیه است؟» پاسخ داد و گفت: این رفتار آمریکا در مخالفت کامل با حقوق بین الملل است.
وی با تعریف "عمل هدفمند و "عمل پیش دستانه" رفتار آمریکا در شهادت سردار سلیمانی را خارج از هر دو تعریف مذکور دانست.
همچنین در مورد موضوع عهدنامه نیز گفت: این قرارداد برای افزایش امنیت عراق بوده است و این رفتار آمریکا در تضاد با این قرارداد است.
ذاکریان در بخش دیگر از صحبتهای بر ضرورت توجه نظام جمهوری اسلامی ایران بر توان مردم و قدرت آنها تاکید و ابراز کرد: همواره اگر حرکت مردم به سمت دولت و نظام باشد، این امر به مفهوم تضعیف روزافزون دشمن خواهد بود و هیچ قدرتی بیشتر از حمایت مردم ضامن ثبات کشور نیست.
در ادامه جلسه علی اکبر اسدی به تشریح مواضع دولتهای منطقه خاورمیانه و به خصوص اسرائیل و عربستان توجه کرد.
وی اشاره کرد: این دو کشور در خود توان مقابله با ایران را نمیدیدند و از طرف دیگر کم اهمیت شدن عربستان برای آمریکا، نگرانی خروج نیروهای نظامی آمریکایی از منطقه را برای این کشور به وجود آورد.
بنابراین شرایط کنونی و حتی ادامه دار بودن آن برای این دو کشور؛ برابر خواست آنها بوده و حضور نظامی آمریکا در منطقه برای مقابله با ایران و استفاده از قدرت آمریکا برای ضربه زدن به جمهوری اسلامی ایران از اهداف استراتژیک و مشترک هردوی این کشورها است.