70 درصد اتوبوسهای شهری فرسوده و نیازمند نوسازی هستند
بنابر اظهارات رئیس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور از ۲۲ هزار دستگاه اتوبوس شهری نزدیک به ۱۶ هزار دستگاه ـ که حدود ۷۰ درصد ناوگان را شامل میشود ـ فرسوده و پیر هستند و این میزان فرسودگی برای ناوگان اتوبوسرانی بسیار بالاست و نیازمند نوسازی این ناوگان هستیم.

بنابر اظهارات رئیس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور از ۲۲ هزار دستگاه اتوبوس شهری نزدیک به ۱۶ هزار دستگاه ـ که حدود ۷۰ درصد ناوگان را شامل میشود ـ فرسوده و پیر هستند و این میزان فرسودگی برای ناوگان اتوبوسرانی بسیار بالاست و نیازمند نوسازی این ناوگان هستیم.
به گزارش ایسنا، مهدی جمالینژاد در نشستی با حضور خبرنگاران اظهار کرد: با صدور بیانیه راهبردی اخیر مقام معظم رهبری در آستانه ورود به دهه پنجم انقلاب، به فرمایش وزیر کشور اقدام ارزشمندی را در سازمان شهرداریها و دهیاریها شروع کردیم و به عنوان اولین سازمان با تشکیل اولین کارگروههای تخصصی استفاده از کارشناسان مجرب و مراکز علمی و مدیریت شهری و روستایی کشور در حال تهیه بستر و زیرساختهای اجرایی شدن منویات مقام معظم رهبری هستیم که این برکات محاسن و فوایدش به شهرداریهای کشور که حدود ۱۲۷۶ شهر و حدود ۳۷ هزار دهیاری هستند خواهد رسید.
وی ادامه داد: در حوزه وزارت کشور جایگاهی که مجموعه ما مشغول به کار است در دو عرصه معاونت عمرانی و سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور فعالیت میکند.
معاونت عمرانی پروژههای عمرانی کارکردها و عملکردها را پیگیری میکند و سازمان شهرداریها هدایت و حمایت و نظارت بر شهرداریها را بر عهده دارد.
رئیس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور اضافه کرد سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور اقدامات ارزشمند اخیری را انجام داده است یکی از آنها وضع لوایح و اسناد آسیب شناسی شهرداریها و کلانشهرها است.
متأسفانه چون اداره شهرهای بزرگ و کلان شهرها کار پیچیده و سختی است و همیشه دچار آسیبهای مختلف بودیم فکر کردیم در سازمان شهرداریها و دهیاریها میتوانیم به عنوان یک سازمان حاکمیتی این آسیبها را شناسایی کنیم که برای اولین بار در طول دولتهای مختلف با راهاندازی کمیسیون کلانشهر تهران و کلانشهرهای کشور تمام آسیبشناسیهایی که در حوزههای مختلف سازمان شهرداریها و دهیاری انجام شده است در آنجا به بحث و بررسی گذاشته و اگر در آن کمیسیون نیاز به مصوبات هیأت وزیران باشد با کار کارشناسی بسیار قوی آن را دنبال میکنیم.
وی ادامه داد: سند را تهیه کردهایم که این ۸ سند مصوب شده است، دو سند در حال بررسی است، اسناد آسیب شناسی که مصوب شده اسناد آتش نشانی و امور ایمنی فضای سبز مدیریت پسماند محصولات کشاورزی مدیریت بحران کلان شهرها، حمل و نقل عمومی شهرها، سند اجتماعی و فرهنگی ساماندهی مشاغل شهری است و آن اسناد آسیب شناسی که در دست بررسی است یکی شهرسازی بوده که در حال اجرای تشریفات اداری خود است و دیگری سند مالی و درآمدی شهرداری است که بحث بسیار مهمی است.
به گفته وی، لوایحی که در دولت مصوب شده لایحه اداری و استخدامی شهرداریها است و برای تصویب به مجلس شورای اسلامی فرستاده شده است.
لایحه دیگر لایحه درآمد پایدار و هزینه شهرداریها و دهیاریها است.
معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور تصریح کرد: در سال ۱۳۶۲ بنا بر این میشود که شهرداریها درآمد پایدار داشته باشند و خودکفا شوند در آن سال قرار میشود ظرف ۶ ماه لایحه درآمد پایدار تنظیم شود، متأسفانه این ۶ ماه از آن موقع تاکنون طول کشیده است و در این سی و اندی سال کاری نشده است تا اخیراً خوشبختانه به مجلس فرستاده شده و امیدوار هستیم در اولین فرصت تصویب شود.
وی افزود: همچنین لوایحی داریم که در دست بررسی در دولت است که یکی از آنها لایحه مدیریت شهری بوده متن لایحه پس پس از طرح در دولت قرار شد که به وزارت کشور ارجاع داده شود و اصلاحاتی بر روی آن انجام شود که اصلاحاتی در حال انجام است.
یقیناً در معاونت امور شهرداری به محض اینکه اصلاحات نهایی آن شود برای بررسی در دولت ارجاع میشود.
همچنین لایحه اصلاح قانون وظایف تشکیلات و انتخابات شوراهای اسلامی کشور را داریم.
لایحه دهیاریها و لایحه مدیریت یکپارچه آتش نشانیها را نیز داریم.
جمالی نژاد اذعان کرد: لوایح در سازمان شهرداریها در حال پیگیری است و کار سنگینی است زیرا اقداماتی که در سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور انجام میشود دامنه نفوذ زیادی دارد به طوری که ۷۵ درصد شهرداریها و ۲۵ درصد دهیاریها را تحت تأثیر قرار میدهد.
وی در بخش دیگری از صحبتهایش با بیان اینکه برخیها اقدامات چهل ساله انقلاب را با اقداماتی که در یک کشور به ابعاد یکی از شهرستانهای ما انجام شده مقایسه میکنند که این قیاس درست نیست گفت: انصافاً شهرداریها تلاشهای بسیاری کردند و در این ۴۰ سال زحمات بسیار کشیدند و اقدامات بسیاری نیز انجام دادند.
جمالی نژاد در ادامه به تشکیل پنج دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا اشاره کرد و افزود: در راستای اجرای اصول قانون اساسی اجرایی شدن این شوراها تشکیل شده است.
۱۳۰ هزار عضو شورای شهر داریم و طی سه سال گذشته ۱۳۰ هزار نفر به تعداد تصمیمگیران و تصمیمسازان در کشور اضافه شده است و این عدد بسیار قابل توجهی است.
همچنین تشکیل ۷۹۳ شهرداری جدید را در طول ۴۰ سال گذشته شاهد بودیم.از طرفی در سال ۵۷ ,۴۸۳ شهر را داشتیم اما اکنون به ۱۲۷۶ شهر ارتقا پیدا کرده است.
همچنین تشکیل ۳۷ هزار و ۴۰۸ دهیاری از اقداماتی است که در طول ۴۰ سال گذشته انجام شده است.
معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور تصریح کرد: امروزه برخی از روستاها نسبت به برخی شهرهای کوچک از امکانات مناسبتری برخوردار هستند.
ایجاد سیستم جمعآوری پسماند در ۲۸ هزار روستا و ایجاد پایگاههای آتش نشانی در ۹ هزار روستا و همچنین حضور زنان در مدیریت شهری و روستایی از مهمترین اقداماتی است که انجام شده است.
در حدود ۲۵۶۷ دهیاری توسط زنان مدیریت میشوند و اکثر رتبههای مدیریت برتر در حوزه روستایی توسط زنان کسب میشود.
رئیس سازمان شهرداریها با اشاره به پروژههای عمرانی طی ۴۰ سال گذشته گفت: کشور ما در زمینه خطوط ریلی از جمله کشورهایی است که در جهان جایگاه مناسبی دارد و طول خطوط ریلی ما بسیار زیاد است و باید با شهرهای مطرح جهان مقایسه شود.
۸۳۰ کیلومتر کل خطوط مترو ما در آینده است.
در حال حاضر در حدود ۲۹۵ کیلومتر در حال بهره برداری است و ۲۸۹ کیلومتر در حال ساخت است و ۲۴۵ کیلومتر نیز در حال برنامهریزی و طراحی است.
همچنین ۹ شهرداری در کشور در حوزه حمل و نقل ریلی فعالیت میکنند.
۵ شهر در حال بهره برداری از خطوط ریلی هستند و ۴ شهر در حال ساخت خطوط ریلی بوده و دو شهر اسلامشهر و رشت نیز به خطوط ریلی درون شهری اضافه شدهاند.
جمالینژاد با اشاره به افزایش تعداد مسافران مترو تصریح کرد: ۱۷۳۹ دستگاه واگن در اختیار داشتیم و در حال تأمین ۲۵۰۰ واگن هستیم.
به گفته وی در طول ۴۰ سال گذشته به غیر از تشکیل شوراهای اسلامی شهر و دهیاریها و اضافه شدن شهرداریها اقدامات بسیار خوب و مناسب در حوزه لجستیکی و پشتیبانی شهرداریها صورت گرفته است.
معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور درباره نوسازی ناوگان اتوبوسرانی درون شهری خاطرنشان کرد: همانطور که میدانید ما همیشه تأکید بر استفاده از خودروهای حمل و نقل عمومی و عدم استفاده از خودروهای شخصی در کلانشهرها داریم و برای اینکه بتوانیم این موضوعات را به صورت اجرایی پیش ببریم هم سازمان شهرداریها و هم وزارت کشور برنامهریزیهایی در این خصوص انجام داده است اما همانطور که میدانید از ۲۲ هزار دستگاه اتوبوس شهری نزدیک به ۱۶ هزار دستگاه که حدود ۷۰ درصد ناوگان را شامل میشود، فرسوده و پیر هستند و این میزان فرسودگی برای ناوگان اتوبوسرانی بسیار بالاست.
بنابراین نیازمند نوسازی این ناوگان هستیم.
وی اضافه کرد: اساسیترین طرح موجود در نوسازی ناوگان اتوبوسرانی درون شهری طرح ریاست جمهور در این باره است؛ رئیسجمهور در این خصوص دو سیاست را پیشنهاد دادند.
یکی از این سیاستها نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی بوده است و دیگری بحث بازآفرینی ناوگان بوده است.
اساسیترین طرحی که در خصوص نوسازی ناوگان مطرح شده است در سال ۹۶ از سوی رئیسجمهور مطرح شد.
ادامه دارد