واقف فرهنگی جنوب کشور را بیشتر بشناسیم /خون دلی برای حفظ میراث گذشتگان+فیلم
یک واقف منزل خود را محلی برای نگهداری اشیاء و آثاری کرده که به عنوان گنجینه فرهنگی و تاریخی جنوب کشور، جلوهای ماندگار از تاریخ و فرهنگ پیشینیان را در خود دارد.

یک واقف منزل خود را محلی برای نگهداری اشیاء و آثاری کرده که به عنوان گنجینه فرهنگی و تاریخی جنوب کشور، جلوهای ماندگار از تاریخ و فرهنگ پیشینیان را در خود دارد.
خبرگزاری فارس کهگیلویه-طیبهسادات سعادتینیک؛ حفاظت از آثار تاریخی، فرهنگی و هنری به عنوان سندهایی ماندگار برای داشتن تصویری از زندگی پیشینیان از اهمیت خاصی برخوردار است.
موقوفه فرهنگی وابسته به آستان قدس رضوی در شهر سوق از توابع کهگیلویه یکی از مجتمعهایی است که آثاری که در پستوی خانهها خاک میخورد را در دل خود جای داده و به عنوان میراث ماندگار از آنها حفاظت و حراست میکند و به عنوان سند ارزشمند در اختیار پژوهشگران و دانشجویان قرار میدهد.
سید علی موسوینژاد سوق از سادات رضا توفیقی امامزاده محمود از نتایج علیبن موسی الرضا(ع) مؤلف، مورخ و فرهنگی بازنشستهای است که سالهاست عمر خود را در راه اعتلای فرهنگ صرف کرده و با صرف هزینه شخصی برای حفاظت و نگهداری از آثار تاریخی، اسناد و کتابها فعالیت دارد.
موسویسوق دارای مدرک کارشناسی ارشد مدیریت ۲۷ جلد تالیف و 50 مقاله در سطح ملی، استانی و منطقهای در حوزههای گوناگون از خود دارد که مهمترین آثار مکتوب این نویسنده کتابهایی در زمینه معرفی امامزادگان و بقاع متبرکه است.
این نویسنده منزل مسکونی خود را محلی برای نگهداری اشیاء و آثاری کرده که ساخته دست و حاصل ذهن است و این مجموعه به عنوان گنجینه فرهنگی و تاریخی جنوب کشور جلوهای ماندگار از تاریخ و فرهنگ پیشینیان را در خود دارد.
موقوفه فرهنگی سوق اگرچه هنوز ساختار فیزیکی مناسبی ندارد اما بازدید از این آثار بازدیدکنندگان را با گذشتههای دور پیوند میزند.
این نویسنده که وقت و زندگی خود را وقف جمعآوری آثاری از علم، هنر و فرهنگ و تاریخ کرده است دغدغه حفظ آثار و اسناد دارد به عنوان دوستدار تاریخ کهن و فرهنگ و هنر این مرز و بوم اقدام به جمعآوری اشیاء، اسناد و آثاری از گذشتگان کرده تا سهمی در حفظ و نگهداری اشیا فرهنگی و تاریخی داشته باشد.
در گفتوگویی که خبرنگار فارس با مسؤول موقوفه فرهنگی آستان قدس ترتیب داده با انگیزه، هدف، نوع فعالیت و چشمانداز این مجتمع فرهنگی بیشتر آشنا میشویم.
موسویسوق درباره سابقه فعالیت فرهنگی و مشوق کار خود میگوید: «از سال 1352 کار فرهنگی را شروع کردم آن موقع مرحوم پدرم اتاق کوچک خشتی قدیمی در اختیارم قرار داد اندوخته و کتابها را جاسازی کردم و همین مشوق من شد کارم را ادامه دهم.»
فارس: جمعآوری اسناد را از چه زمانی و با چه هدفی آغاز کردید؟
از کلاس ششم که تحصیلات را بهبهان بودم تا دوره متوسطه فعالیت فرهنگی داشتم اسناد ییلاق و قشلاق که در معرض نابودی بود جمعآوری کردم پس از استخدام در آموزش و پرورش و همزمان با شغل شریف معلمی نهایت کار و تلاش را ادامه و کتب خطی و تاریخی را در آرشیو جای دادم.
این آثار متعلق به شیعیان و مردم زاگرس نشین است و به گونهای حقالناس محسوب میشوند بنابراین این مجموعه را وقف کردم تا نسلهای بعد از ما نیز به خوبی از این آثار استفاده کنند و گذشته خود را بشناسند.
با آن که سابقه 77 ماه حضور در جبهه حق علیه باطل دارم در زمان جنگ هم دست از کار نکشیده و در کنار فعالیت نظامی کار فرهنگی را ادامه دادم و در سخت ترین شرایط جنگ از رزمندگان مستندات تصویری تهیه کردم.
فارس: برنامه شما از همان ابتدای کار برای ساماندهی اسناد و آثار چه بود؟
در دوران میانسالی به این فکر افتادم که این همه قوای جوانی صرف این کار شد حالا باید چکار کنم سال ۹۰ طی نامهای به آستان قدس رضوی تقاضای حمایت کردم اما این درخواست رد شد.
فارس: پذیرش درخواست شما از سوی آستان قدس در چه سالی محقق شد؟
دست بردار نشدم با تلاش بیشتری نیروی خود را صرف اینکار کردم تا اینکه سال ۹۶ از سوی تولیت آستان قدس آیتالله رئیسی این درخواست تأیید شد البته اساس کار را خداوند انجام داد و عنایت امام رضا(ع) شامل حالم شد.
فارس: چه تعداد سند تاریخی در این موقوفه موجود است؟
20 هزار سند تاریخی از دورههای سلجوقیان، آل بویه، دوره زندیه، افشار، قاجار،و دوره معاصر در این موقوفه نگهداری میشود که قدیمیترین سند تاریخی به قرن پنجم یعنی دوره سلجوقیان برمیگردد و بیش از 5هزار سند و تصویر از دورههای اسلامی مربوط به قراردادهای مذهبی و امامزادگان تهیه و در معرض نمایش قرار داده شده است.
فارس: پروژه احداث مجتمع موقوفه از چه زمانی کلید خورد؟
این ساختمان در سه طبقه از سال گذشته آغاز شد زیرزمین به موزه و مرکز اسناد، همکف کتابخانه و طبقه بالا سالن بزرگ نمایشگاه اختصاص خواهد یافت و تا دو ماه آینده فاز موزه به بهرهبرداری میرسد و با برافراشتن پرچم علیبن موسیالرضا(ع) به عنوان مرکز قطب فرهنگی جنوب کشور رونمایی میشود.
از شال سبز آسید علی بهبهانی مرجع عالیقدر شیعه با قدمت 90 سال تا عمامه آیتالله ملکحسینی نماینده فقید مردم کهگیلویه و بویراحمد در مجلس خبرگان از جمله آثار جمعآوری شده در موقوفه فرهنگی آستان قدس رضوی است.
موسویسوق میگوید«همه آثار را با خون دل جمع کردم؛برخی اوقات سه تا چهار بار به مناطق اصفهان، همدان و یزد سفر کرده و دست خالی برمی گشتم یا نبودند یا اگر بودند میگفتند در اختیار ما نیست، توجیه می کردیم که اسناد به مرور زمان از بین میروند و آن را در اختیار ما قرار دهند تا نگهداری شوند.» در برخی شهرها و ابادی ها خود مردم پیگیری و دنبال میکردند که اهدا کنند.
فارس: شیوه جمعآوری و ضبط آثار و اسناد به چه صورت بود و در آستان قدس چه اقداماتی برای ثبت آنها انجام میشود؟
اسناد کشف شده را به آستان قدس ارسال میکنیم شناسنامهدار و ثبت میشوند و پس از اسکن و کارهای قانونی اصل سند یا اثر را میفرستند تا ما در اینجا نگهداری کنیم.
فارس: با توجه به سابقه حضور در جبهه و آشنایی با رزمندگان آیا اثری در زمینه ایثار و شهادت تألیف کردید؟
چندین جلد در مورد شهدای شاخص به چاپ رساندم و تعدادی نیز در دست اقدام است که اگر بخواهم به مهمترین آثار اشاره کنم کتاب « از فلوریدا تا فتح المبین» مربوط به مهندس شهید هدایت الله طیب دانشجوی شهید از شهر سوق که در آمریکا تحصیلات را رها کرد و در عملیات فتح المبین به شهادت رسید 13 سال پیش با همکاری بنیاد شهید استان به چاپ رسید.
کتاب «از کالیفرنیا تا دهلاویه» مربوط به شهید چمران پنج سال پیش کار تحقیقات انجام گرفت و کتاب «شهید اشرفی اصفهانی» از نگاه تصویر چهار سال پیش تألیف شد.
کتاب شهید «محمدی عراقی» در حال آماده سازی است و کتاب شهید «عباس دوران» در حال اتمام است.
در حال حاضر نیز کتاب شجره طیبه سادات رضوی در ایران و جهان در حال جمع آوری اطلاعات و در صورت توافق با حمایت آستان قدس چاپ خواهد شد.
فارس: در زمینه معرفی شجرهنامه و شناسنامه امامزادگان ایران هم کتابی دارید بیشتر در این مورد توضیح دهید؟
اکثر آثار تألیفی یعنی بیش از 17 جلد از تألیفات مربوط به امامزادگان ایران است که در سراسر کشور جمعآوری و چاپ و نشر شد.
386 بنای تاریخی و مذهبی استان کهگیلویه و بویراحمد در دایر المعارف شجره آل رسول از دیگر آثاری است که در آن به معرفی امامزادگان، القاب و اولاد آنها پرداختم و برای جمع آوری آثار اسناد و کارهای پژوهشی امامزادگان و اولاد و القاب به کشورهای هند، پاکستان، افغانستان عربستان، سوریه، لبنان و عراق سفر کردم.
به گزارش فارس؛ مدیرکل مرکز توسعه و نظارت بر موقوفات و نذورات آستان قدس رضوی در بازدید سال گذشته از موقوفه فرهنگی سوق گفت که این نخستین موقوفه در استان کهگیلویه و بویراحمد است که برای آستان قدس رضوی وقف شده است.
اسماعیل زاده گفته بود که با توجه به اشیاء تاریخی و اسناد موجود در این مرکز برای تکمیل و توسعه این مجموعه فرهنگی، آستان قدس رضوی حمایتهای متعددی را انجام خواهد داد تا این مرکز به عنوان یکی از مراکز بزرگ فرهنگی امام رضا (ع) در جنوب کشور تبدیل شود.
همچنین مدیرکل اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی در بازدید از موزه شخصی سیدعلی موسوینژاد در شهر سوق کهگیلویه گفت: این موزه قابل توسعه و تبدیل به یک مرکز بزرگ فرهنگی برای تحقیق و پژوهش است.
قائم مقام موزه ها و کتابخانه های آستان قدس رضوی نیز سال گذشته طی بازدیدی که از این موزه فرهنگی داشت، گفت: قرار گرفتن این مکان بین چند استان جنوبی یک ظرفیت ارزشمند برای منطقه جنوب است.
به گزارش فارس، این واقف فرهنگی علاوه بر جمعآوری آثار پیشینیان کتابهایی هم تألیف کرده که به معرفی شهیدان و نیز امامزادگان پرداخته است.در این کارها از جایی حمایت نشده و همه کارها از بنیه مالی شخصی انجام شده است این فرهنگی بازنشسته با درآمد کم اما با روحیه باز و اراده قوی تاکنون 27 جلد کتاب تألیف کرده است.
همچنین سند رسمی این مجموعه فرهنگی در دفتر خانه اسناد رسمی تنظیم و تحویل نمایندگان آستان قدس رضوی شد.
انتهای پیام/82016/ر