پرستاران فرشتگانی بیادعا
پرستار، واژه آشنایی است که هر فردی را به یاد انسانهای بیادعایی که خالصانه کار میکنند و تمام تلاش خود را معطوف میسازند تا بیماران، دوران نقاهت خود را به آرامی سپری کنند میاندازد.

ایسنا/لرستان پرستار، واژه آشنایی است که هر فردی را به یاد انسانهای بیادعایی که خالصانه کار میکنند و تمام تلاش خود را معطوف میسازند تا بیماران، دوران نقاهت خود را به آرامی سپری کنند میاندازد.
قشری که گاهی آماج شکوه و گلایه بیمار و همراهانش قرار میگیرند، به خاطر کمبودشان همزمان باید به چندین بیمار رسیدگی کنند، شیفت کاری مشخصی ندارند و این در حالی است که این قشر سفیدپوش خود را در راه خدمترسانی به مردم قربانی میشوند.
پرستاران، یکی از حلقههای حیاتی زنجیره سلامت در عرصه علوم پزشکی هستند، خدمتگزارانی که حتی ارتقای دانش، تحول و توسعه نیز از سختیها، فشارهای کاری و غمها و شادیهای شغلشان نمیکاهد و هیچ پیشرفتی جایگزین خدمات آنها نمیشود.
نگاه منصفانه و عادلانهای نسبت به پرستاران وجود ندارد
بهمناسبت گرامیداشت روز پرستار مراسمی توسط دانشگاه علوم پزشکی لرستان در محل سالن اجلاس جهاد کشاورزی استان برگزار شد که در این مراسم حجتالاسلام سید مرتضی حسینی، مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی لرستان به جایگاه پرستار در جامعه و دین اسلام اشاره کرد و با بیان اینکه حضرت زینب (س) در حیات پربرکتشان وظیفه پرستاری از پنج امام (ع) را عهدهدار بودند، اظهار کرد: جایگاه پرستار رفیع و بلند است و چنانچه به لحاظ حقوق و امکانات این قشر آنچنان که شایسته است دیده نمیشوند اما خداوند ناظر به اعمال آنان بوده و ارزش کار پرستاران نزد خداوند محفوظ است.
وی با اشاره به اینکه پرستاران، جایگاه با عظمت و مقدسی دارند و ارزش و اهمیت کار آنان کمتر از پزشک نیست، خاطرنشان کرد: پرستاران در تأمین و حفظ سلامت جامعه جایگاهی ممتاز دارند.
حسینی گفت: بنا بر گزارشها ۱۰۰ هزار پرستار در کشور وجود دارد و این در حالی است که حد استاندارد آن ۲۵۰ هزار نفر پرستار بود و نیاز است با جذب پرستار این کمبود جبران شود.
وی عنوان کرد: پرستاری جزو مشاغل سخت و زیانآور بوده و نگاه منصفانه و عادلانهای نسبت به این قشر وجود ندارد.
اضافهکاری پرستاران را بهروزرسانی کنیم
در ادامه این مراسم، علی میرزایی کیا مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی لرستان نیز در سخنانی به جایگاه پرستار اشاره کرد و گفت: پرستار هنر تحمل، ایثار و خود گذشتگی را دارد.
وی با بیان اینکه پرستاران نیز حق دارند نسبت به اقشار دیگر جامعه از پاداش بیشتری برخوردار باشند، گفت: عدالت در سلامت یعنی ایجاد فرصتهای مساوی در عرصههای خدمات بهداشتی درمانی است.
میرزایی کیا با بیان اینکه در استانداردهای کار اول ایمنی مدنظر است و بعد کار و اما سؤالی که اینجا مطرح میشود این است که چرا پرستاران از این قانون مستثنی است، اظهار کرد: در مواردی که بیمار بدحال باشد پرستار با تمام وجود در احیای او تلاش خود را میکند اما چرا پرستار در گروه سخت کاری مانده است.
مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی لرستان اضافه کرد: تعرفه گذاری خدمات پرستاری، بهکارگیری نیروهای کمک پرستاری و بهیار در راستای خدماترسانی به بیماران، جذب و بهکارگیری نیروهای پرستاری با مجوزهای قراردادی و رسمی، تعیین تکلیف نیروهای شرکتی و… از مطالبات قشر پرستار استان است.
میرزایی کیا پرداخت بهموقع حق مسکن و لباس را از دیگر مطالبات پرستاران دانست که چندین سال است تغییری نکرده و بیان کرد: امیدواریم با حذف طرح قاصدک، بهروزی برسیم بتوانیم اضافهکاری پرستاران را بهروزرسانی کنیم.
وی بر پرداخت پاداش بهموقع به پرستاران و بهروزرسانی اضافهکاری پرستاران تأکید کرد و یادآور شد: اجرای برنامههای تشویقی، واگذاری تسهیلات و...
باید موردتوجه مسئولین دانشگاه قرار گیرد.
۲۰۰ پرستار در استان جذب شده است
در ادامه این مراسم نیز محمدرضا نیکبخت رئیس دانشگاه علوم پزشکی لرستان با بیان اینکه مایه مباهات و افتخار پرستاران این است که سالروز میلاد حضرت زینب (س) به عنوان روز پرستار نامگذاری شده است، افزود: حضرت زینب (س) فرمانده جنگ نرم بودند که با تلاش خود توانست پیغام امام حسین (ع) را به همگان برساند.
وی با بیان اینکه پرستاران باید صابر، شاکر و راضی باشند و اخلاق حضرت زینب (س) را سرلوحه کار خود قرار دهند، اضافه کرد: پرستاران باید نسبت به پژوهش اهتمام ویژه داشته باشد و دانش خود را بهروز کنند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی لرستان با اشاره به اینکه پرستار باید تلاش کند بیمار سلامت روحی، روانی و جسمی خود را به دست آورد، اظهار کرد: کادر پزشکی، پرستاری و پیراپزشکی باید باهم هماهنگی لازم را داشته باشند تا کارشان به نتیجه برسد.
نیکبخت از جذب ۸۵ پزشک متخصص در لرستان خبر داد و بیان کرد: در ششماهه گذشته ۲۰۰ پرستار در استان جذب شده و ۸۰ نفر دیگر در قالب آزمون به زودی جذب خواهیم کرد و امیدواریم با رایزنی مسئولان ارشد استان با وزیر بهداشت بتوانیم تعداد بیشتری پرستار در سطح استان جذب کنیم.
بستر لازم برای طرح مشکلات پرستاران استان فراهم شود
در ادامه این مراسم محمود ثمینی، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری لرستان نیز با بیان اینکه فشارهای روحی و روانی در اثر آه و ناله بیمار، مشکلات همراهان بیمار، محدودیتها و معذوریتهایی که وجود دارد، مدیریت و کنترل استرس بیمار و همراه بیمار و… از جمله مشکلات قشر پرستار است، افزود: این در حالی است که تمام افرادی که وارد محیط بیمارستان، درمانگاه و مراکز درمانی میشوند توقع دارند پرستاران با لطافت و نهایت صبر با آنان برخورد کنند.
وی تصریح کرد: باید بهگونهای برنامهریزی شود که بستر لازم برای طرح مسائل و مشکلات پرستاران استان فراهم شود.
ثمینی گفت: مسئولان استان باید به مسائل و مشکلات پرستاران اهتمام ویژه داشته باشند.
پرستار خوشحال یعنی جامعه خوشحال و درمان نتیجهبخش
دکتر مجتبی خاکساریان متخصص علوم اعصاب نیز در خصوص دغدغه پرستاران گفت: به عنوان کسی که قبلاً به حرفه شریف پرستاری مشغول بودم دغدغه پرستاران را در حوزههای سلامتی، شغلی، اداری و ارتباطی میدانم.
وی با بیان اینکه در حوزه سلامت، بعد روانی و جسمانی مطرح است، افزود: در بعد روانی چون کار پرستاران شیفتی است و خواب و استراحت آنها با ریتم طبیعی ترشح هورمونهای بدن هماهنگی کمتری دارد و کارشان ۲۴ ساعته و شیفت در گردش است بیشتر در معرض فشار روانی اجتماعی، استرس، اضطراب هستند.
این متخصص ادامه داد: مهمتر از استرس ریتمهای فیزیولوژیک بدن و ناهماهنگی ساعت کاری با زمانهای طبیعی استراحت پرستار باید پاسخگوی نتیجه بخشی درمان و دارو، حمایتگر خانواده و اطرافیان بیمار، رضایت مدیران اداری و بالادستی، رضایت پزشک درمانگر و پاسخگوی نیازهای خانواده خود و همسر باشند که بخش عمده پرستاران زنان و مادران فرزندان جامعه هستند.
خاکساریان تأکید کرد: خطر بیماریهای گوناگونی پرستاران را تهدید میکند و در معرض آلودگی و ریسک بیماریها هستند و بنابراین توأم شدن استرس و ترس از عوامل مشخص بیماریزا میتواند زمینهساز ایجاد اضطراب باشد.
قاصدک طرحی برای اصلاح وضعیت معیشتی پرستاران
عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی لرستان با تأکید بر اینکه قشر پرستار به خاطر سختی کاری که دارند باید مورد توجه قرار بگیرند، تصریح کرد: طرحهایی نظیر قاصدک در راستای اصلاح وضعیت معیشتی و مالی پرستاران تصویب شده اما عملاً به نفع آنها تمام نشده چراکه پرستاران به دلیل نوع و ماهیت شغلیشان در تصمیمگیریهای کلان نقشی ندارند و وضعیت رفاهی، مالی، معیشتی متناسب با کار شرایط خود داشته باشند.
این متخصص علوم اعصاب با اشاره به اینکه پرستار در تمام سطوح درمان نقش دارد ولی هیچگاه نمیتوانند نفر اول در سیستم تصمیمگیریهای اداری باشند و معمولاً در تصمیمگیریهای کلان نقش لازم را ندارد، خاطرنشان کرد: نیاز است این قشر در قوه مقننه کرسی کافی داشته باشند تا از قوانین حمایتی بهره ببرند چراکه عملاً کسانی که در تصمیمگیری نقش برجسته دارند درک واقعی از مشکلات این قشر زحمتکش ندارند.
خاکساریان با اشاره به اینکه این قشر حمایت کافی را دریافت نمیکنند درحالیکه وظیفه آنها حمایت کردن تمام مشتریان داخلی و خارجی سازمان است، گفت: حتی نقش آنها در درآمدزایی بخشهای درمان بر هیچکس پوشیده نیست.
ایجاد آرامش در فضای درمان بر عهده پرستار است
وی با بیان اینکه ایجاد آرامش در فضای درمان بر عهده پرستار است، عنوان کرد: در بعد ارتباطی با مشکلات متعددی مواجهاند چرا که مشتری خارجی آنها یعنی (بیمار و مددجو) و مشتری داخلی (همکاران در سطوح مختلف درمان) هستند و پرستار حلقه اتصال آنهاست و پاسخگویی با پرستار است.
این متخصص علوم اعصاب پرستار را حلقه اتصال درمان دانست و با بیان اینکه از این قشر انتظارات و توقعات زیادی دارند، افزود: چون ریتم زندگی پرستاران با افراد جامعه هماهنگ نیست در بخش ارتباطات معمولاً دچار تنش میشوند که میتواند روی جنبههای مختلف زندگی آنان تأثیر بگذارد.
خاکساریان پرستاری را جزو شغلهای پراسترس جامعه عنوان کرد و با بیان اینکه بیشترین استرس به پرستاران ICU، اورژانس، اتاق عمل، دستیار بیهوشی و پرستاران بخشهای بیماران روانی، عفونی، تجربی و...
هستند وارد میشود، اظهار کرد: چنانچه به مسائل شغلی، مالی و رفاهی این قشر توجه نکنیم نباید انتظار اثرات مثبت روی بیماران داشته باشیم چراکه تزریق سلامتی جامعه و درمان نتیجهبخش در گرو داشتن پرستار سالم است.
وی بیان کرد: در دنیای امروز که با استرسهای زیادی مواجهایم پرستاران مستعد ابتلا به بسیاری از بیماریهایی هستند و شرایط کاری و زندگی آنها باید بهگونهای باشد که تعدیلکننده استرس سایرین باشند؛ فراموش نکنیم که امروزه بیش از نیمی از بیماریهای سایکوسوماتیک هستند یعنی منشأ روانتنی دارند و پرستاران باید از وضعیت مطلوبی برخوردار باشند تا بتواند استرس و فشارهای روانی اجتماعی را از بیماران و مددجویان و چهبسا خانواده خود دور بسازند.
این متخصص علوم اعصاب تأکید کرد: اگر میخواهیم جامعه سالم داشته باشیم و بیماری که بیمارستان میبریم درمانش نتیجهبخش باشد باید پرستار حالش خوب باشد تا بتواند حال خوب را به جامعه تزریق کند.
به گزارش ایسنا، با توجه به اینکه پرستاران به عنوان بزرگترین گروه ارائهدهنده مراقبت، بیشترین خدمات را با هدف ارائه مراقبتهای باکیفیت، ایمن و در دسترس و ارتقای سطح رضایتمندی ذینفعان از مراقبتهای ارائه شده و کاهش هزینههای نظام سلامت انجام میدهند انتظار میرود مسئولان برای کاهش دغدغه پرستاران تلاش کنند تا این افراد بتوانند خدماتی که لازمه جامعه است را بهبود ببخشند که این امر به رضایتمندی مردم نیز منجر خواهد شد.
انتهای پیام