عدم تعریف مشخص از «توسعه» خلائی بزرگ در برنامهریزی است
معاون امور علمی، فرهنگی و اجتماعی سازمان برنامهوبودجه کشور گفت: مدام از توسعه پایدار سخن میگوییم و سراغ ابعاد چهارگانه میرویم ولی در برنامهها تعریف مشخصی از توسعه ارائه ندادهایم که این امر خلأ و نقص بزرگی است.

ایسنا/قزوین معاون امور علمی، فرهنگی و اجتماعی سازمان برنامهوبودجه کشور گفت: مدام از توسعه پایدار سخن میگوییم و سراغ ابعاد چهارگانه میرویم ولی در برنامهها تعریف مشخصی از توسعه ارائه ندادهایم که این امر خلأ و نقص بزرگی است.
حمید پوراصغری، معاون امور علمی، فرهنگی و اجتماعی سازمان برنامهوبودجه کشور در نشست هماندیشی الگوی دیدهبانی توسعه پایدار استانی که امروز پنجم دیماه در سالن باغستان قزوین برگزار شد، اظهار کرد: بر اساس قوانین جاری در آستانه تدوین برنامه هفتم توسعه هستیم، بر اساس قانون شش ماه قبل از اتمام برنامه ششم باید برنامه هفتم توسعه را ارائه کنیم.
وی اعلام کرد: سند آمایش کشور در سازمان برنامهوبودجه کشور تدوین خواهد شد در همین راستا به استانها اعلام شده است تا سند آمایش خود را برای بررسی در کارگروه تلفیق ارائه دهند.
معاون امور علمی، فرهنگی و اجتماعی سازمان برنامهوبودجه کشور با اشاره به تدوین برنامه هفتم توسعه، عنوان کرد: تا به امروز پنج برنامه اجرا شده و در حال حاضر در برنامه ششم توسعه قرار داریم، نکته بارزی که در برنامهها مشاهده میشود این است که قالب این برنامهها تقاضای بخشهای مختلف به همراه گفتمانهای سیاسی و گروههای ذینفع بوده و در حقیقت این سیاست در تمامی برنامههای جامعی که تدوین شدند وجود داشته است.
وی اشاره کرد: نکتهای که وجود دارد این است که تمامی برنامههای جامع باید همراستا باشند و این در قانون نیز پیشبینیشده است ولی امروزه میبینیم برنامهها همراستا نشدند که این امر ازجمله آسیبهای برنامهها به شمار میرود.
پور اصغری تصریح کرد: عدم وجود پشتیبان حمایتی ازجمله آسیبهای برنامههای توسعه به شمار میرود و اگر هم وجود داشته بسیار کم بوده و در گذار برنامهها کمتر به این موضوع پرداخته شده است در حقیقت میتوانیم بگوییم که طی تدوین برنامهها در بخش رصد ضعف داشتهایم.
وی تأکید کرد: مدام از توسعه پایدار سخن میگوییم و سراغ ابعاد چهارگانه میرویم ولی در برنامهها تعریف مشخصی از توسعه ارائه ندادهایم که این امر خلأ و نقص بزرگی است.
معاون امور علمی، فرهنگی و اجتماعی سازمان برنامهوبودجه کشور خاطرنشان کرد: در برنامههای توسعه مشاهده میکنیم که بسیاری از اهداف و برنامهها اولویتبندی نشدهاند البته ناگفته نماند که این نقص در اسناد بالادستی نیز مشاهده میشود.
امروزه تنها ۳۵ درصد برنامههای توسعه محقق شدهاند
وی افزود: عدم اولویتبندی و تبیین مفهوم توسعه موجب کاهش بهرهوری شده و امروزه شاهد آن هستیم که تنها ۳۵ درصد برنامههای توسعه محقق شدهاند.
انتظار میرود پس از اجرای شش برنامه توسعه، ساختاری ایجاد شود تا سند هفتم توسعه را جامه عمل بپوشاند.
پوراصغری عنوان کرد: باید دو کار مهم انجام شود، نخست آنکه تعریف درستی از توسعه مطرح و شاخصههای آن نیز اعلام شود، همچنین برنامههای توسعه باید مورد ارزیابی قرار گیرند ولی متأسفانه طی تدوین اسناد به دنبال گزارشگیری بودیم و به اهداف و احکام اسناد توجهی نداشتیم، در حقیقت در بهترین حالت به هزینهکرد سند پرداخته و کمتر شاخصههای آن مورد توجه قرار گرفته است.
وی تأکید کرد: تولید اطلاعات باید در شرایط مستمر انجام شود چراکه با استمرار آن میتوان در انحرافات برنامه مداخلات مناسب را انجام داد.
معاون امور علمی، فرهنگی و اجتماعی سازمان برنامهوبودجه کشور بیان کرد: طی جلسات متعددی که با قزوین برگزار کردیم به این نتیجه رسیدیم که قزوین به عنوان پایلوت دیدهبانی توسعه پایدار مطرح شود تا بدینوسیله آسیبها شناسایی و پوشش داده شود.
پوراصغری در پایان با تأکید بر اینکه در دو وزارتخانه «بهداشت و درمان» و «آموزشوپرورش» در عین اینکه تخت و یا مدرسه زیاد داریم شاهد کمبود هم هستیم، گفت: این نشان از رصد نادرست است و دیدهبانی میتواند این نقایص را برطرف کند، البته این کار دشواری است که باید در سطح کشور انجام شود و اعلام آمادگی میکنیم که از پتانسیل مجموعه برای راهاندازی و گسترش آن مضایقه نکنیم.
انتهای پیام